Katalonijos separatistų lyderis C. Puigdemont‘as paskelbė grįšiantis į Ispaniją

2017 m. į tremtį pabėgęs Katalonijos separatistų lyderis Carlesas Puigdemont‘as grįš į Ispaniją ir dalyvaus pirmalaikiuose regiono parlamento rinkimuose. Tai penktadienį interviu Katalonijos radijo stočiai RAC1 pareiškė C. Puigdemont‘o advokatas Gonzalo Boye. 61-erių politikas, anot jo, supranta, kad grįžęs gali būti sulaikytas. „Jis pasirengęs grįžti ir būti suimtas, – sakė advokatas. – Bet jie negalės užkirsti kelio jam tapti (regiono) prezidentu (...) Tam kelią gali užkirsti tik rinkėjai“.

Carlesas Puigdemont‘as.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Carlesas Puigdemont‘as.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 2:50 PM, atnaujinta Mar 15, 2024, 2:52 PM

C. Puigdemont‘as prieš pusseptintų metų pabėgo į Belgiją ir Ispanijoje laikomas besislapstančiu nuo teisėsaugos. Žemieji parlamento rūmai Madride ketvirtadienį priėmė ginčytiną įstatymą dėl amnestijos visiems Katalonijos separatistams. Tačiau dėl jo dar bus balsuojama Senate, kur daugumą turi konservatyvi opozicija, pasisakanti prieš amnestiją. Nors ji negali užkirsti kelio įstatymui, tačiau gali projektą daugiausiai du mėnesius blokuoti. Tokiu atveju amnestija tikriausiai neįsigaliotų iki parlamento rinkimų Katalonijoje. Be to, Ispanijos teisėsauga dar gali sustabdyti dalį įstatymo.

Po neteisėto referendumo dėl nepriklausomybės ir tada 2017 m. rudenį priimto sprendimo atsiskirti nuo Ispanijos tuometinė konservatyvi centrinė vyriausybė perėmė Katalonijos administravimą. Tuometis regiono vadovas C. Puigdemont‘as su kitais vyriausybės nariais pabėgo į užsienį ir dabar gyvena Belgijoje. Keliems šalyje likusiems jų bendražygiams buvo skirtos iki 13 metų laisvės atėmimo bausmės, tačiau jiems jau suteikta malonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.