Pirmoji penktadienio malda per ramadaną Jeruzalėje praėjo taikiai

Priešingai nei baimintasi, pirmoji penktadienio malda per musulmonų pasninko mėnesį ramadaną Jeruzalėje praėjo taikiai.

Ramadanas Jeruzalėje.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Ramadanas Jeruzalėje.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 4:22 PM, atnaujinta Mar 15, 2024, 4:24 PM

Islamo reikalų tarybos „Waqf“ teigimu, maldoje ant Šventyklos kalno Jeruzalės senamiestyje dalyvavo apie 80 000 tikinčiųjų. Pasak liudininkų, ji baigėsi be ypatingų incidentų.

Šventyklos kalnas Jeruzalėje su Uolos katedra ir Al Aksos mečete yra trečia švenčiausia islamo vieta. Tačiau ji šventa ir žydams, nes čia anksčiau stovėjo dvi žydų šventyklos.

Izraelio gynybos ministerijos padalinys COGAT prasidėjus ramadanui įvedė ribojimus tikintiesiems iš Vakarų Kranto. Maldose gali dalyvauti tik vyresni nei 55 metų amžiaus vyrai, vyresnės nei 50-ies moterys ir jaunesni nei 10 metų berniukai, turintys galiojantį leidimą keliauti.

Palestiniečių žiniasklaida, remdamasi liudininkais, pranešė, kad prie Izraelio karinių postų Vakarų Krante buvo sulaikyti pavieniai asmenys. Keli leidimo keliauti neturintys tikintieji maldą sukalbėjo vietoje.

Žlugus viltims dėl paliaubų Gazos kare per ramadaną, tvyro nerimas dėl tolesnės smurto eskalacijos ir Vakarų Krante bei arabiškoje Jeruzalės rytinėje dalyje. „Hamas“ paragino per ramadaną priešintis Izraeliui.

Izraelio užsienio žvalgyba „Mossad“ paskelbė vertinimą, kad „Hamas“ siekia per pasninko mėnesį regione „sukelti gaisrą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.