ES ir Egiptas pasirašys 7,4 mlrd. eurų vertės finansavimo paketą

Europos Sąjunga, siekianti sustabdyti nelegalių migrantų antplūdį, sekmadienį paskelbė apie 7,4 mlrd. eurų paskolų, dotacijų ir bendradarbiavimo energetikos srityje susitarimų paketą su pinigų stokojančiu Egiptu.

 ES ir Egiptas pasirašys 7,4 mlrd. eurų vertės finansavimo paketą.<br> EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
 ES ir Egiptas pasirašys 7,4 mlrd. eurų vertės finansavimo paketą.<br> EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2024, 1:04 PM

Paketas apims milijardines paskolas per ateinančius metus, taip pat juo bus siekiama padidinti Egipto energijos išteklių importą, kad padėtų Europai „dar labiau nutolti nuo rusiškų dujų“ karo Ukrainoje kontekste, žurnalistams sakė aukštas Europos Komisijos pareigūnas.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen, kuri turi atvykti į Kairą kartu su Austrijos, Belgijos, Kipro, Graikijos ir Italijos vadovais, vėliau tą pačią dieną planuoja pasirašyti susitarimus su Egipto prezidentu Abdel Fattah al-Sisi.

Skausmingos ekonominės krizės krečiamas Egiptas ribojasi su karo nuniokota Libija ir dviem tebevykstančiais konfliktais – Izraelio ir „Hamas“ karu Gazos ruože ir karu Sudane tarp reguliariųjų ginkluotųjų pajėgų ir sukarintų greitojo palaikymo pajėgų.

„Egiptas šiandien ir artimiausiu metu yra labai svarbi šalis Europai“, – teigė EK pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės, ir atkreipė dėmesį į „svarbią Egipto padėtį labai sudėtingoje kaimynystėje, kuri ribojasi su Libija, Sudanu ir Gazos Ruožu“.

JT Tarptautinės migracijos organizacijos duomenimis, Egipte jau gyvena apie devynis milijonus migrantų ir pabėgėlių, įskaitant keturis milijonus sudaniečių ir 1,5 milijono sirų.

ES pareigūnas sakė, kad į susitarimą įtraukti veiksmai dėl „saugumo, bendradarbiavimo kovoje su terorizmu ir sienų apsaugos, ypač pietinės“ su Sudanu.

Susitarimas sudarytas po kitų prieštaringai vertinamų susitarimų, kuriuos ES sudarė su Libija, Tunisu ir Mauritanija, siekdama sustabdyti nelegalių migrantų srautą per Viduržemio jūrą.

Jais siekiama apriboti atvykstančiųjų skaičių tuo metu, kai Europoje stiprėja prieš imigrantus nukreipta retorika, o kai kuriose ES šalyse stiprėja dešiniojo sparno populistinės politinės partijos.

Žmogaus teisių stebėjimo grupė „Human Rights Watch“ (HRW) teigė užfiksavusi „savavališkus areštus ir blogą Egipto valdžios institucijų elgesį su migrantais, prieglobsčio prašytojais ir pabėgėliais“.

HRW taip pat vėl kritikavo tai, ką ji vadina „ES pinigų už migracijos kontrolę metodu“, kuris, pasak jos, „stiprina autoritarinius vadovus ir išduoda žmogaus teisių gynėjus, žurnalistus, teisininkus ir aktyvistus, kurių darbas susijęs su didele asmenine rizika“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.