D. Trumpas pareiškė iš NATO nesitrauksiąs – jei tik aljanso narės mokės mokesčius

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kalbėdamas su Jungtinės Karalystės dešiniųjų pažiūrų politiku Nigelu Farage‘u pasakė, kad grįžęs į Baltuosius rūmus Jungtinių Valstijų narystės NATO nenutrauktų – jei tik aljanso partnerės Europoje vykdys savo finansinius įsipareigojimus.

D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2024, 8:07 AM, atnaujinta Mar 20, 2024, 8:17 AM

Antradienį kalbėdamas per britų dešiniųjų pažiūrų transliuotojo „GB News“ programą, D. Trumpas sakė, kad JAV iš gynybos aljanso nesitrauktų, su sąlyga, kad jos partnerės mokėtų savo mokesčius. Buvęs prezidentas ne kartą skundėsi, kad kai kurios NATO narės nemoka tiek, kiek priklauso.

„Jungtinės Valstijos turėtų susimokėti už save, bet ne už visus kitus“, – kalbėdamas su N. Farage‘u sakė D. Trumpas, pridurdamas, kad kitaip būtų neteisinga, be to, NATO Europai yra svarbesnis nei JAV.

„Tai buvo pats nesąžiningiausias dalykas, be to, nepamirškite, kad jiems tai yra gerokai svarbiau“, – pasakė jis.

„Mus nuo problemų skiria vandenynas. Gerai. Turime puikų, didelį, gražų vandenyną“, – pridūrė jis, sakydamas, kad „jie mumis naudosis ir jau pasinaudojo“. Jis nepaaiškino, apie kurias būtent šalis kalba.

Per savo kadenciją, trukusią nuo 2017 m. iki 2021 m., D. Trumpas ne kartą atvirai grasino, kad JAV pasitrauks iš NATO, tuo versdamas suabejoti aljanso ateitimi. Jis ne kartą sakė, kad kritiniu atveju JAV galbūt ir neįvykdytų savo įsipareigojimo suteikti karinę pagalbą.

Vos praėjusį mėnesį respublikonų partijos kandidatas į prezidentus sukėlė sumaištį, pareikšdamas, kad JAV ne tik negins savo dalies nesumokėjusios NATO narės, bet ir jis pats paragins Rusiją su ta šalimi „daryti, ką jie tik po velnių nori“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas į tai atsakė labai aiškiai: „Bet kokie pareiškimai, kad sąjungininkės negins viena kitos, kenkia mūsų saugumui, įskaitant JAV saugumą ir sukuria papildomą riziką Amerikos ir Europos kariams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.