Buvęs NATO pajėgų vadas sutinka su B. Hodgeso įspėjimais: nereikėtų kliautis, kad iš karto sulauksite Aljanso atsakymo

Vilniuje viešintis buvęs NATO karinių pajėgų vadas Philipas Breedlove‘as sutinka su buvusio JAV sausumos pajėgų vado Europoje Beno Hodgeso įspėjimais, kad Lietuvai gali tekti kurį laiką gintis vienai.

 Ph.Breedlove.
 Ph.Breedlove.
 Ph.Breedlove.
 Ph.Breedlove.
 Ph.Breedlove.
 Ph.Breedlove.
 Ph.Breedlove.
 Ph.Breedlove.
 Ph.Breedlove.
 Ph.Breedlove.
Daugiau nuotraukų (5)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2024-03-22 22:07

„Manau, kad Benas Hodgesas bando pabrėžti, jog nereikėtų kliautis, kad iš karto sulauksite atsakymo. Reikia sugebėti išlaikyti liniją. Ar dvi savaitės yra teisinga, ar dvi dienos yra teisinga (prognozė – ELTA) – galbūt nesu taip įsitikinęs, kaip Benas Hodgesas, tačiau faktas yra tas, kad jo mintis yra teisinga. Pagal 3 NATO straipsnį mes turime gintis. Ir tada Aljansas priims sprendimą“, – Eltai duotame interviu teigė Ph. Breedlove‘as.

Vilniuje vykusioje tarptautinėje Baltijos karinėje konferencijoje dalyvavęs buvęs NATO karinių pajėgų vadas pabrėžia, kad sprendimą dėl sąjungininkių gynybos priima Šiaurės Atlanto Taryba (NAC). Ir nors Ph. Breedlove‘as mano, kad sprendimas atvykti ginti užpultos sąjungininkės neužtruktų, pasak jo, Lietuva turi ruoštis kurį laiką gintis pati.

„Vakar man buvo užduotas panašus klausimas, ar NATO iš karto imsis ginti. Atsakiau – na, žinote, NATO balsuoja ir NAC nusprendžia, ar mes ketiname paskelbti 5 straipsnį, ar ne“, – sakė Ph. Breedlove‘as.

„Tikiuosi, kad tai įvyks greitai, tačiau taip pat žinau, jog kad ir ką darytų NAC, kai kurios NATO šalys laikysis savo dvišalių susitarimų su NATO ir atvyks kovoti“, – pridūrė jis, pažymėdamas, kad viskas priklausys nuo konkretaus scenarijaus.

ELTA primena, kad vasario pabaigoje Seime vykusiame „Vilniaus saugumo forume“ dalyvavęs buvęs JAV sausumos pajėgų vadas Europoje B. Hodgesas įspėjo, kad Rusijos puolimo atveju Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis savo jėgomis. Pasak generolo, NATO 5-ojo straipsnio garantijos nėra automatinės – straipsnis aktyvuojamas politine valia. Todėl, pažymėjo jis, Lietuva turi būti pasirengusi atsilaikyti tol, kol atvyks sąjungininkų pastiprinimas.

Visgi, krašto apsaugos ministras A. Anušauskas tokius įspėjimus pavadino „laužtais iš piršto“.

„Būtų gerai, kad kas nors Hodgesui pasakytų, kad yra regioniniai gynybos planai su pajėgumais, kurie veikia iš karto, o ne po dviejų savaičių“, – Eltai sakė A. Anušauskas.

Tačiau sulaukęs dalies politikų bei krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko kritikos dėl perspėjimų Lietuvai, B. Hodgesas patikino, kad jo pasisakymai paremti ne tik žiniomis apie NATO karinius pajėgumus, bet ir regioninę specifiką. Todėl jis teigė nekeičiantis savo pozicijos ir pabrėžė – blogiausio scenarijaus atveju, Lietuvai gali tekti kurį laiką kovoti be sąjungininkų pastiprinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.