Tūkstančiai vengrų surengė demonstraciją prieš V. Orbaną

Tūkstančiai žmonių antradienio vakarą Budapešte surengė demonstraciją prieš dešiniojo populisto ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausybę. Protestą paskatino vyriausybės nariams pateikti įtarimai kyšininkavimu ir korupcija.

Tūkstančiai vengrų surengė demonstraciją prieš V. Orbaną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tūkstančiai vengrų surengė demonstraciją prieš V. Orbaną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 10:50 AM, atnaujinta Mar 27, 2024, 10:56 AM

Demonstracijos organizatorius – buvęs V. Orbano teisingumo ministrės Judit Vargos vyras Péteris Magyaras, kaltinantis V. Orbaną vadovaujant „mafijos valstybei“.

Anksčiau P. Magyaras paviešino slapta įrašytą privatų pokalbį su buvusia žmona, neva įrodantį, kad V. Orbano vyriausybė mėgino nuslėpti, jog ministrų kabineto vadovas ir ministras Antalas Roganas susijęs su korupcijos byla. Prokuratūra tiria bylą nuo 2021 m., tuo metu J. Vargos vadovaujamos Teisingumo ministerijos valstybės sekretorius įtariamas priėmęs didelius kyšius.

J. Varga laikoma artima politine V. Orbano sąjungininke. Ji buvo teisingumo ministrė iki 2023 m. birželio ir atsistatydino, kad galėtų dalyvauti artėjančiuose Europos Parlamento rinkimuose savo partijos „Fidesz“ sąraše. Iš šių pareigų ji atsistatydino šių metų pradžioje, kilus pedofilijos skandalui. J. Varga apkaltino buvusį vyrą išprovokavus kompromituojančius pareiškimus.

Tūkstančiai žmonių Budapešto centre reikalavo V. Orbano atsistatydinimo. „Neleisime nuslėpti didžiausio per pastaruosius trisdešimt metų teisinio ir politinio skandalo“, – sakė P. Magyaras. Jis ragino atsistatydinti ir vyriausiąjį prokurorą Peterį Poltą, kurio nepriklausomumu abejojama.

Iš pradžių keli tūkstančiai demonstrantų susirinko prie vyriausiosios prokuratūros, bet žygiuodama į aikštę prie parlamento minia išaugo.

Vyriausybė į P. Magyaro paviešinto įrašo turinį nereagavo. „Butinis ginčas su patyčias patiriančia žmona neturi nieko bendra su viešuoju gyvenimu“, – vaizdo žinutėje pabrėžė V. Orbano administracijos vadovas Gergely Gulyasas. P. Magyaras teigia turįs daugiau pokalbių su vyriausybės pareigūnais įrašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.