Japonijos šiaurės rytuose įvyko 6 balų žemės drebėjimas

Ketvirtadienį Japonijos šiaurės rytiniame Fukušimos regione užfiksuotas 6 balų žemės drebėjimas, pranešė Japonijos meteorologijos agentūra.

Japonijos šiaurės rytuose įvyko 6 balų žemės drebėjimas.<br>123rf.com nuotr.
Japonijos šiaurės rytuose įvyko 6 balų žemės drebėjimas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2024, 8:42 AM, atnaujinta Apr 4, 2024, 11:46 AM

Apie jokią žemės drebėjimo, kurio epicentras buvo 40 km gylyje ir kurį galima buvo jausti ir Tokijuje, padarytą žalą ar nukentėjusiuosius nuo jo kol kas nepranešama.

Fukušimos branduolinės jėgainės operatorė „TEPCO“ pranešė, kad nei šioje apgadintoje jėgainėje, nei kitose tame pačiame regione esančiose elektrinėse „jokių anomalijų“ nepastebėta.

Japonijoje seisminio aktyvumo lygis yra vienas iš didžiausių pasaulyje, todėl šalyje galioja griežti statybų standartai, skirti užtikrinti, kad pastatai atlaikytų ir galingiausius žemės drebėjimus.

Šiame maždaug 125 mln. gyventojų turinčiame archipelage kiekvienais metais įvyksta apie 1 500 požeminių smūgių, tačiau dauguma iš jų būna silpni.

Jungtinių Valstijų geologinė tarnyba nustatė, kad ketvirtadienį įvykusio žemės drebėjimo stiprumas sudarė 6,1 balo, o jo epicentras buvo 40,1 km gylyje.

Šio smūgio išvakarėse Taivane įvyko dar vienas galingas žemės drebėjimas, per kurį devyni žmonės žuvo ir daugiau nei 1 000 buvo sužeista.

Trečiadienį kilęs 7,4 balo žemės drebėjimas Taivane apgriovė dešimtis pastatų, po jo apie cunamio pavojų buvo paskelbta net Japonijoje ir Filipinuose.

Didžiausias žemės drebėjimas Japoniją sukrėtė 2011 m. kovą – tuomet galingas jūroje netoli šalies šiaurės rytinių krantų įvykęs 9,0 balų smūgis sukėlė cunamį, per kurį maždaug 18 500 žmonių žuvo arba dingo be žinios.

Be to, per 2011 m. nelaimę trijuose Fukušimos branduolinės jėgainės reaktoriuose įvyko radioaktyviųjų medžiagų nutekėjimas, Japonijoje sukėlęs didžiausią katastrofą nuo antrojo pasaulinio karo laikų bei rimčiausią branduolinę avariją po Černobylio.

Skaičiuojama, kad visa ano žemės drebėjimo padaryta žala siekė 16,9 trilijonų jenų (112 mlrd. JAV dolerių), neskaitant pavojingo Fukušimos jėgainės sustabdymo proceso, kuris grečiausiai truks dar ne vieną dešimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.