Moldova tiesia naują elektros liniją, kad sumažintų priklausomybę nuo Rusijos

Antradienį Moldova pradėjo tiesti naują elektros liniją, sujungsiančią sostinę Kišiniovą su kaimynine Rumunija. Buvusi sovietinė respublika siekia didesnės energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos.

Moldovos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Moldovos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2024, 2:06 PM

Nutiesus naują elektros liniją, Moldova nebebus priklausoma nuo elektrinės, esančios atsiskyrusiame Uždniestrės regione, kuriame dislokuoti Rusijos kareiviai.

Pietiniame Kongazo kaime darbininkai su ekskavatoriais, buldozeriais ir kranais pradėjo kasti naujos elektros linijos pirmųjų stulpų pamatus. Iki 2025 m. pabaigos Moldova nori pastatyti visus 500 stulpų ir nutiesti likusią 400 kV elektros linijos 158 km ilgio atkarpą nuo Kišiniovo iki Vulkanesti vietovės Gagaūzijos pietuose. Toliau per sieną su Europos Sąjungos nare Rumunija einanti jungtis jau pastatyta.

Šiuo metu apie 70 proc. Moldovoje suvartojamos elektros gaunama iš Uždniestrės, Rusijos remiami separatistai anksčiau yra nutraukę tiekimą Kišiniovui. Sutartis su Uždniestrėje esančia elektrine nustos galioti 2024 m. pabaigoje.

Prezidentė Maia Sandu pavadino naują 27 mln. eurų atsieisiančią elektros liniją „vienu svarbiausių infrastruktūros projektų“ nuo 1991 m. nepriklausomybės atkūrimo, tai leis šaliai gauti elektrą „be politinio šantažo iš išorės“.

Kišiniovas, gavęs finansavimą iš Pasaulio banko, patvirtino ilgai atidėliotą projektą 2019 metais. Pasak Energetikos ministerijos pareigūno, vyriausybė stengsis užbaigti statybas net anksčiau numatyto termino, dar iki 2025 m. pabaigos.

Moldova gaudavo elektrą ir iš Ukrainos, bet Kijevas sustabdė eksportą po Rusijos smūgių į šalies energetikos infrastruktūrą, tai sukėlė energetikos krizę Moldovoje, dėl jos 2022 m. miestuose buvo išjungtas gatvių apšvietimas, ribojamas namų ūkių vartojimas.

Šiandien 20 proc. elektros poreikio patenkina vidaus gamyba. Elektros kainoms padidėjus, sumažėjo ir vartojimas. Nuo 2022 m. Moldova kartais pirkdavo elektros energiją iš Rumunijos, tačiau esamos jungtys riboja importo kiekį.

Moldova planuoja pastatyti dar dvi jungiamąsias linijas su Rumunija, kad pasiektų „visišką integraciją į Europos energetikos rinką“, sakė Energetikos ministerijos pareigūnas. 2,6 mln. gyventojų turinti šalis, esanti tarp Ukrainos ir Rumunijos, pateikė paraišką įstoti į Europos Sąjungą netrukus, kai Rusija 2022 m. užpuolė Ukrainą. Gruodį valstybės narės susitarė pradėti narystės derybas su kariaujančia Ukraina ir viena skurdžiausių Europoje Moldova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.