I. Girkinas žūtbūt bando išvengti Rusijos kalėjimo: pasisiūlė vykti kariauti į Ukrainą

Teroristas Igoris Strelkovas-Girkinas paprašė, kad iš jis kalėjimo būtų išsiųstas į karą Ukrainoje.

I. Girkinas 2014 m. Rytų Ukrainoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
I. Girkinas 2014 m. Rytų Ukrainoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 I. Girkinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 I. Girkinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2024, 2:56 PM, atnaujinta Apr 11, 2024, 3:05 PM

Apie savo norą vykti į karą iš kalėjimo I. Girkinas pranešė per teismo posėdį. Teroristo žmona Miroslava Reginskaja „Telegram“ pranešė, kad vienas iš karinių dalinių, dislokuotų vadinamojoje „DNR“ teritorijoje, esą sutiko pasirašyti sutartį su I. Girkinu ir paskirti jį būrio vadu.

Gegužės mėnesį teismas svarstys apeliacinį skundą dėl nuosprendžio. Advokatas tikisi, kad teismas sutiks panaikinti nuosprendį V. Girkinui su sąlyga, kad jis išvyks į frontą.

Vis dėlto, kaip rašo UNIAN, pagal galiojančius Rusijos įstatymus asmenys, nuteisti „už ekstremistinius straipsnius“, negali tarnauti ginkluotosiose pajėgose.

„Kai šalis išgyvena sunkų karinį konfliktą, neleisti karininkui ir patriotui, turinčiam unikalios patirties ir žinių karinėje srityje, vykti į frontą yra nusikaltimas. Tačiau būtent tokią lemtingą klaidą padarė valdžia, pasiuntusi Igorį Strelkovą į kalėjimą dėl politinių kaltinimų ekstremizmu“, – kalbėjo ruso žmona.

I. Girkinas buvo suimtas pernai ir apkaltintas „ekstremizmu“ po kelis mėnesius trukusių viešų išpuolių prieš Rusijos karinius lyderius ir prezidentą Vladimirą Putiną, kurį kaltino nesiimant dar agresyvesnio puolimo prieš Ukrainą.

Paskutiniuose iki suėmimo įrašuose socialinėje žiniasklaidoje I. Girkinas išvadino V. Putiną „senu idiotu“ ir pareiškė, kad „šalis neišgyvens dar šešerių šios bailios vidutinybės valdymo metų“. Valdžia daugelį mėnesių toleravo jo aštrią kritiką, kasdien skelbiamą socialinėje žiniasklaidoje valandų trukmės vaizdo įrašuose, kai tuo metu liberaliems Kremliaus oponentams, nepritariantiems karui Ukrainoje, buvo skirtos griežtos kalėjimo bausmės.

Pernai Nyderlandų teismas už akių nuteisė I. Girkiną kalėti iki gyvos galvos už Malaizijos oro linijų lėktuvo MH17 numušimą virš Rytų Ukrainos 2014 m. liepą.

Iš separatistų kontroliuojamos teritorijos paleista raketa pataikė į lėktuvą, žuvo visi 298 juo skridę žmonės. Kremlius visada neigė prisidėjęs prie šio nusikaltimo ir atsisakė išduoti I. Girkiną Nyderlandams.

Jis išvyko iš Rytų Ukrainos netrukus po Malaizijos lėktuvo numušimo, tapo ultranacionalistų tinklaraštininku ir vadinamosios Novorosijos ideologijos, kuria remdamasi Rusija teisina didžiulių Ukrainos plotų užgrobimą, šalininku.

Kai Rusija 2022 m. vasario 24 d. užpuolė Ukrainą, I. Girkinas ragino užimti visą šalį ir pasiekti „greitą ir ryžtingą pergalę“. Tačiau netrukus jam teko skaudžiai nusivilti, nes to nepavyko padaryti. Jis kaltino Rusiją „didžiulėmis klaidomis“ ir tapo atkakliu Maskvos vykdomo puolimo kritiku. Jis ragino pertvarkyti visą Rusijos politinę sistemą pagal karo reikalavimus ir sutelkti daugiau žmonių ir išteklių kampanijai Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.