Kinija paragino JAV vaidinti „konstruktyvų vaidmenį“ Vidurio Rytuose

Kinija penktadienį po vyriausiojo šalies diplomato Wango Yi telefoninio pokalbio su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu paragino Jungtines Valstijas vaidinti „konstruktyvų vaidmenį“ Vidurio Rytuose.

JAV ir Kinija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV ir Kinija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2024, 1:01 PM, atnaujinta Apr 12, 2024, 1:03 PM

A. Blinkenas pokalbio metu paprašė Pekino pasinaudoti savo įtaka ir atkalbėti Iraną, kad šis nepultų Izraelio, pranešė valstybės departamentas. Po to, kai balandžio 1 d. Izraelio suduotas smūgis su žeme sulygino Irano diplomatinį pastatą Damaske, imta nerimauti dėl galimo Teherano keršto.

Kinija penktadienį patvirtino, kad telefoninis pokalbis įvyko, sakydama, jog Wangas Yi „pareiškė, kad Kinija griežtai smerkia šią ataką“, pabrėždamas „neliečiamą“ teisę į diplomatinių institucijų saugumą bei būtinybę gerbti Irano ir Sirijos suverenumą.

„Kinija toliau vaidins konstruktyvų vaidmenį sprendžiant Vidurio Rytų klausimą... ir padės nuraminti situaciją“, – pridūrė užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning.

„Ypač konstruktyvų vaidmenį turėtų vaidinti Jungtinės Valstijos.“

Irano religiniai vadovai prisiekė atkeršyti už ataką, per kurią žuvo septyni Islamo Respublikos elitinės Revoliucinės gvardijos nariai, du iš jų – generolai.

Jungtinės Valstijos ne kartą viešai prašė Kinijos dėti daugiau pastangų mėginti išspręsti šią krizę, be kita ko, darant spaudimą „Hamas“ remiančiam Iranui.

Pekinas savo ruožtu kritikavo Jungtines Valstijas dėl Izraelio protegavimo.

„Toks krizės eskalavimas tik dar kartą parodo, kad konfliktas Gazoje plinta ir yra labai svarbu Gazos konfliktą kuo skubiau išspręsti“, – penktadienį pasakė Mao Ning, pridurdama, kad Pekinas reikalauja nedelsiant paskelbti paliaubas.

Prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pasakė, kad JAV parama Izraelio saugumui yra „geležinė“, nors jis ir kritikuoja tai, kaip ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu vadovauja Gazoje vykstančiam karui.

Nėra aišku, kad Wangas Yi ir A. Blinkenas kalbėjo ir apie kitus reikalus, ne tik konfliktą.

„Manau, kad abejų šalių užsienio reikalų ministrai turėjo apsikeisti nuomonėmis ir kitais abi šalis dominančiais klausimais, tačiau konkrečios informacijos neturiu“, – paaiškino Mao Ning.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.