Teismas, sukrėtęs visą šalį: vieną didžiausių bankinių sukčiavimų istorijoje įvykdžiusiai moteriai – mirties bausmė

Ketvirtadienį Hošimino miesto teismas mirties bausme nuteisė Vietnamo nekilnojamojo turto magnatę Truong My Lan už jos vaidmenį didžiausioje Vietnamo finansinio sukčiavimo byloje, pranešė valstybinė žiniasklaida.

67 metų Vietnamo nekilnojamojo turto vystytoja Truong My Lan buvo nuteista mirties bausme.<br>EPA-ELTA nuotr.
67 metų Vietnamo nekilnojamojo turto vystytoja Truong My Lan buvo nuteista mirties bausme.<br>EPA-ELTA nuotr.
67 metų Vietnamo nekilnojamojo turto vystytoja Truong My Lan buvo nuteista mirties bausme.<br>EPA-ELTA nuotr.
67 metų Vietnamo nekilnojamojo turto vystytoja Truong My Lan buvo nuteista mirties bausme.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vietnamo Komunistų partijos generalinis sekretorius Nguyen Phu Trongas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vietnamo Komunistų partijos generalinis sekretorius Nguyen Phu Trongas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 12, 2024, 10:01 AM, atnaujinta Apr 12, 2024, 10:04 AM

Už didingo geltono kolonijinių laikų Hošimino miesto teismo pastato portiko ketvirtadienį 67 metų Vietnamo nekilnojamojo turto vystytoja Truong My Lan buvo nuteista mirties bausme už tai, kad per 11 metų išgrobstė vieną didžiausių šalies bankų.

Su tuo susiję skaičiai yra nesuvokiami. Truong My Lan buvo nuteista už tai, kad iš Saigono komercinio banko paėmė 44 mlrd. JAV dolerių (41 mlrd. eurų). Prokurorai teigė, kad 27 mlrd. dolerių (25,1 mlrd. eurų) gali būti niekada neatgauti.

Įprastai slaptos komunistų valdžios institucijos apie šią bylą kalbėjo neįprastai atvirai, žiniasklaidai pateikdamos smulkiausias detales. Jos teigė, kad liudyti buvo pakviesta 2 700 žmonių, o byloje dalyvavo 10 valstybės prokurorų ir apie 200 advokatų.

Įrodymai buvo sudėti į 104 dėžes, iš viso sveriančias šešias tonas. Aštuoniasdešimt penki kaltinamieji buvo teisiami kartu su Truong My Lan, kuri kaltinimus neigė ir kaltino savo pavaldinius.

Praėjusią savaitę teisme sakydama paskutinę kaltinamosios kalbą, ji teigė, kad galvojo apie savižudybę. „Iš nevilties galvojau apie mirtį, – pasak valstybinės žiniasklaidos, sakė ji. – Esu tokia pikta, kad buvau tokia kvaila, jog įsitraukiau į šią labai nuožmią verslo aplinką – bankų sektorių, apie kurį turiu mažai žinių.“

„Per visą komunizmo erą tokio parodomojo teismo proceso, kaip šis, manau, nebuvo niekada, – pareiškė į pensiją išėjęs JAV valstybės departamento pareigūnas, turintis ilgametę patirtį Vietname Davidas Brownas. – Tikrai nebuvo nieko panašaus.“

Šis teismo procesas buvo kol kas dramatiškiausias Komunistų partijos generalinio sekretoriaus Nguyen Phu Trongo vadovaujamos antikorupcinės kampanijos „Liepsnojančios krosnys“ etapas.

Konservatyvus ideologas, pasinėręs į marksizmo teoriją, Nguyen Phu Trongas mano, kad žmonių pyktis dėl nesuvaldomos korupcijos kelia egzistencinę grėsmę Komunistų partijos valdžios monopolijai. Jis pradėjo rimtą kampaniją 2016 m., po to, kai pergudravo tuometinį verslą palaikantį ministrą pirmininką, kad išsaugotų aukščiausią postą partijoje.

Per šią kampaniją buvo priversti atsistatydinti du prezidentai ir du ministro pirmininko pavaduotojai, šimtai pareigūnų buvo nubausti drausmine tvarka arba įkalinti. Dabar jų gretas papildė viena turtingiausių šalies moterų.

Truong My Lan yra kilusi iš Kinijos ir Vietnamo šeimos Hošimine, buvusiame Saigone. Šis miestas nuo seno yra Vietnamo ekonomikos komercinis variklis, dar nuo tų laikų, kai jis buvo antikomunistinė Pietų Vietnamo sostinė, kurioje gyvena didelė etninių kinų bendruomenė.

Ji pradėjo dirbti turgaus prekeive, kartu su motina pardavinėdama kosmetiką, tačiau 1986 m. Komunistų partijai pradėjus ekonominių reformų, vadinamų Doi Moi, laikotarpį, pradėjo pirkti žemę ir nekilnojamąjį turtą. Dešimtajame dešimtmetyje jai jau priklausė didelis viešbučių ir restoranų portfelis.

Nors Vietnamas už šalies ribų geriausiai žinomas dėl sparčiai augančio gamybos sektoriaus, kaip alternatyvios tiekimo grandinės Kinijai, dauguma turtingų vietnamiečių uždirbo pinigus plėtodami nekilnojamąjį turtą ir juo spekuliuodami.

Visa žemė oficialiai priklauso valstybei. Galimybė ją gauti dažnai priklauso nuo asmeninių ryšių su valstybės pareigūnais. Augant ekonomikai, korupcijos mastai išaugo ir tapo visuotinai paplitę.

Iki 2011 m. Truong My Lan buvo gerai žinoma Hošimino miesto verslo figūra ir jai buvo leista organizuoti trijų mažesnių, pinigų stokojančių bankų susijungimą į didesnį subjektą – Saigono komercinį banką (SCB).

Vietnamo įstatymai draudžia bet kuriam asmeniui turėti daugiau kaip 5 proc. bet kurio banko akcijų. Tačiau prokurorai teigia, kad per šimtus fiktyvių bendrovių ir žmones, veikusius kaip jos įgaliotiniai, Truong My Lan iš tikrųjų valdė daugiau kaip 90 proc. (SCB) akcijų.

Jie kaltina ją naudojantis šia galia, kad ji savo žmones paskirtų vadovais ir įsakytų jiems patvirtinti šimtus paskolų jos kontroliuojamam fiktyvių bendrovių tinklui.

Paimtos sumos yra stulbinančios. Jos paskolos sudarė 93 proc. visų banko paskolų.

Pasak prokurorų, per trejus metus nuo 2019 m. vasario mėn. ji liepė savo vairuotojui paimti iš banko 108 trilijonus Vietnamo dongų, daugiau kaip 3,72 mlrd. eurų grynaisiais, ir laikyti juos savo rūsyje.

Tiek grynųjų pinigų, net jei visi jie būtų didžiausio nominalo Vietnamo banknotais, svertų dvi tonas.

Ji taip pat buvo kaltinama dosniais kyšiais, kad jos paskolos niekada nebūtų tikrinamos. Vienas iš teisiamųjų anksčiau buvo centrinio banko vyriausiasis inspektorius, kuris buvo kaltinamas priėmęs 5 mln. dolerių (4,66 mlrd. eurų) kyšį.

Oficialiai sankcionuotas masinis bylos viešinimas sukėlė visuomenės pyktį dėl korupcijos, nukreiptą prieš Truong My Lan, kurios suvargusi, netvarkinga išvaizda teisme labai skyrėsi nuo žavingų reklaminių nuotraukų, kurias žmonės matydavo anksčiau.

Tačiau taip pat keliami klausimai, kodėl ji galėjo taip ilgai tęsti įtariamą sukčiavimą.

„Esu suglumęs“, – sakė Le Hong Hiepas, kuris vadovauja Vietnamo studijų programai ISEAS – Yusof Ishak institute Singapūre.

„Nes tai nebuvo paslaptis. Rinkoje buvo gerai žinoma, kad Truong My Lan ir jos Van Thinh Phat grupė naudojosi SCB kaip savo taupykle, kad finansuotų masinį nekilnojamojo turto įsigijimą geriausiose vietose.

„Buvo akivaizdu, kad ji turėjo iš kažkur gauti pinigų. Bet tada tai tokia įprasta praktika. SCB nėra vienintelis bankas, kuris taip naudojamas. Taigi galbūt vyriausybė užbėgo už akių, nes rinkoje yra tiek daug panašių atvejų“, – aiškino Le Hong Hiepas.

D.Brownas mano, kad ją saugojo įtakingi veikėjai, dešimtmečius dominavę Hošimino miesto versle ir politikoje. Jis įžvelgia svarbesnį veiksnį, lemiantį šio teismo proceso eigą: siekį įtvirtinti Komunistų partijos autoritetą laisvai besivystančioje pietų verslo kultūroje.

„Nguyen Phu Trongas ir jo sąjungininkai partijoje siekia susigrąžinti Saigono kontrolę arba bent jau sustabdyti jos slinkimą, – sakė jis. – Iki 2016 m. partija Hanojuje beveik leido šiai Kinijos ir Vietnamo mafijai valdyti šią vietą. Jie leido visus teisingus garsus, kuriuos turėtų leisti vietiniai komunistų lyderiai, bet tuo pat metu jie melžė miestą, kad gautų nemažą dalį pinigų, kurie ten buvo uždirbami.“

79 metų partijos vadovo Nguyen Phu Trongo sveikata yra silpna ir jis beveik neabejotinai turės pasitraukti į pensiją per kitą Komunistų partijos suvažiavimą 2026 m., kai bus renkami nauji vadovai.

Jis buvo vienas ilgiausiai dirbusių ir didžiausią įtaką turėjusių generalinių sekretorių, atkūręs konservatyviojo partijos sparno autoritetą iki tokio lygio, kokio nebuvo nuo devintojo dešimtmečio reformų. Jis aiškiai nenori rizikuoti, kad atvirumas pakenktų partijos politinei valdžiai.

Tačiau jis atsidūrė prieštaravimų spąstuose. Jam vadovaujant partija užsibrėžė ambicingą tikslą iki 2045 m. pasiekti turtingos šalies statusą ir sukurti technologijomis ir žiniomis pagrįstą ekonomiką. Būtent tai skatina vis glaudesnę partnerystę su Jungtinėmis Valstijomis.

Tačiau spartesnis augimas Vietname beveik neišvengiamai reiškia didesnę korupciją. Jei su korupcija kovojama per daug, kyla pavojus, kad bus užgesinta daug ekonominės veiklos. Jau dabar skundžiamasi, kad biurokratija sulėtėjo, nes pareigūnai vengia priimti sprendimus, kurie gali juos įtraukti į korupcijos bylą.

„Tai ir yra paradoksas, – sakė Le Hong Hiepas. – Jų augimo modelis taip ilgai priklausė nuo korupcinės praktikos. Korupcija buvo tas tepalas, kuris palaikė mechanizmo veikimą. Jei jie nustos naudoti šį tepalą, viskas gali sustoti.“

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.