Daugiau nei savaitę negyvenamoje saloje įstrigusius vyrus išgelbėjo išradingumas: gelbėjimo operaciją vainikavo neįtikėtinas sutapimas

Egzotinė sala Ramiajame vandenyne žvejoti išsirušusiems jūreiviams virto košmaru. Išgyventi jiems padėjo palmių lapai ir jų pačių išradingumas.

Vyrams išsigelbėti padėjo išradingumas. Panaudoję palmių lapus jie didelėmis raidėmis paplūdymyje parašė žodį „HELP“ (liet. „PADĖKITE“).<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Vyrams išsigelbėti padėjo išradingumas. Panaudoję palmių lapus jie didelėmis raidėmis paplūdymyje parašė žodį „HELP“ (liet. „PADĖKITE“).<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2024, 7:33 AM

Velykų sekmadienį trys vyrai (visi maždaug 40 metų amžiaus) išplaukė valtimi žvejoti. Jie nuvyko į Pikeloto atolą – negyvenamą koralų salą, esančią maždaug už 670 kilometrų nuo Guamo (vakarinė Ramiojo vandenyno dalis), bet sugedus laivui iš ten negrįžo ir buvo paskelbti dingusiais be žinios.

Tačiau jie sugalvojo išradingą būdą, kas jiems galėtų padėti išsigelbėti. Panaudoję palmių lapus vyrai didelėmis raidėmis vandenyno pakrantėje parašė žodį „HELP“ (liet. „PADĖKITE“).

Tai iš dangaus pastebėjo dingusiųjų sraigtasparniais ieškoję gelbėtojai ir JAV pakrančių apsaugos tarnybai pavyko išgelbėti tris nelaimėlius po daugiau nei savaitės, praleistos negyvenamoje saloje.

Po sėkmingos operacijos gelbėtojai kalbėjo, kad vyrų veiksmas iliustravo „nepaprastą jų valią būti surastiems“. Jų išradingumas buvo lemiamas veiksnys, lėmęs, kad gelbėtojai rado skęstančiuosius ir galėjo juos išgelbėti. Prieš tai gelbėtojai virš salos numetė radiją, kad galėtų susisiekti su vyrais.

JAV transliuotojas CNN pranešė ir apie gelbėjimo metu paaiškėjusį neįtikėtiną sutapimą: vienas iš gelbėtojų pasirodė esąs tolimas vieno iš dingusių vyrų giminaitis.

Pakrančių apsaugos tarnybos pareiškime teigiama, kad vyrams negrįžus iš jūros, viena jų giminaitė pranešė pakrančių apsaugos jungtiniam gelbėjimo subcentrui Guame, kad jos trys dėdės dingo, ir pradėjo paieškos ir gelbėjimo misiją.

Iš pradžių pirmieji reaguotojai prastomis oro sąlygomis ieškojo daugiau kaip 78 tūkst. kvadratinių jūrmylių ploto teritorijoje. Tačiau tada jie pastebėjo vyrus iš oro – dėka palmių lapais iškloto ženklo „HELP“.

„Tai nuostabus jų valios būti surastiems liudijimas – jūreiviai paplūdimyje palmių lapais užrašė žodį „HELP“, o tai buvo lemiamas veiksnys juos surasti“, – sakė leitenantė Chelsea Garcia, vadovavusi paieškos ir gelbėjimo misijai tą dieną, kai jie buvo surasti.

„Šis išradingumo aktas buvo labai svarbus gelbėjimo darbams nukreipti tiesiai į jų buvimo vietą“, – sakė ji.

Tada pakrančių apsaugos darbuotojai vyrams iš oro numetė gelbėjimo paketus ir radijo imtuvą, o JAV pakrančių apsaugos laivas plaukė į salą.

Vėliau jūreiviai radijo ryšiu atsiliepė ir pranešė, kad jų sveikata gera, jie turi maisto ir vandens, sakė JAV pakrančių apsaugos tarnyba.

Jie taip pat atgavo savo slidę, kuri buvo apgadinta ir dėl to tapo nenaudojama, ir sakė, kad jiems reikia pagalbos grįžti į Poluvatą (Mikronezijos Federacinių Valstijų atolą).

Kovo 31 d. išplaukę į kelionę, jūreiviai oficialiai išgelbėti balandžio 9 d. prie salos.

JAV pakrančių apsaugos tarnyba teigė, kad šis išgelbėjimas yra glaudaus JAV ir Mikronezijos Federacinių Valstijų, taip pat rajone dislokuoto JAV karinio jūrų laivyno personalo veiksmų koordinavimo pavyzdys.

Ramiojo vandenyno vakaruose esančią Mikroneziją sudaro apie 600 mažų salų, išsibarsčiusių didžiulėje vandenyno erdvėje.

„Kiekviena išgelbėta gyvybė ir kiekvienas namo sugrįžęs jūreivis liudija mūsų santykiams būdingą ilgalaikę partnerystę ir abipusę pagarbą“, – BBC cituoja komandorę leitenantę Christine Igisomar, kuri taip pat dalyvavo paieškos ir gelbėjimo misijoje.

Nors Pikeloto atolas negyvenamas, jame dažnai laikinai lankosi medžiotojai ir žvejai. Tai jau antras kartas per ketverius metus, kai iš salos buvo išgelbėti žmonės.

2020 m. trys Mikronezijos jūreiviai buvo išgelbėti Australijos gynybos pajėgų po to, kai paplūdimyje parašė pagalbos signalo raides „SOS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.