D. Trumpas atvyko į Niujorko baudžiamąjį teismą

Respublikonas Donaldas Trumpas pirmadienį atvyko į Niujorko teismą. Tai svarbi akimirka JAV istorijoje, nes jis yra pirmasis buvęs prezidentas, kuriam gresia baudžiamasis teismas.

D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 4:39 PM, atnaujinta Apr 15, 2024, 5:28 PM

Skandalų persekiojamas 77 metų D. Trumpas ryšėjo jam įprastą raudoną kaklaraištį ir vilkėjo tamsiai mėlyną eilutę. Anksčiau jis buvo pastebėtas išvykstantis iš „Trump Tower“ dangoraižio į Manhatano baudžiamąjį teismą ir mojantis.

D. Trumpas kaltinamas suklastojęs verslo įrašus, kad nuslėptų tariamą seksualinį ryšį su filmų suaugusiesiems aktore Stormy Daniels. Taip jis siekė apsaugoti savo 2016 m. rinkimų kampaniją nuo neigiamo viešumo.

Respublikonas laikėsi iššaukiančiai ir sakė miniai žurnalistų prie niūrių Manhatano teismo rūmų, kad jo teismas yra „piktinantis“ ir „puolimas prieš Ameriką“. Tada jis nužingsniavo į teismo salę, su rūsčia išraiška praėjo pro devynias medinių suolų eiles, lydimas teisininkų komandos.

Vadinamoji pinigų už tylėjimą afera yra tik viena iš keturių D. Trumpui gresiančių baudžiamųjų bylų, įskaitant istorinį baudžiamąjį persekiojimą dėl įtariamų respublikono bandymų panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus ir neleisti laimėtojui Joe Bidenui užimti pareigas.

Jei D. Trumpas būtų pripažintas kaltas mokėjęs pinigus už tylėjimą, jam gali grėsti metai kalėjimo, tačiau stebėtojai mano, jog tai mažai tikėtina. Nepaisant to, tikimybė, kad D. Trumpas taps nuteistu nusikaltėliu, paverstų lapkričio 5 d. vyksiančius rinkimams, per kuriuos jis nori nugalėti J. Bideną ir grįžti į valdžią, dar labiau nenuspėjamais.

Per rinkimų kampaniją griežtos linijos dešinysis populistas žada „kerštą“ ir jam gresiančias baudžiamąsias bylas pateikia kaip įrodymą, kad yra persekiojamas. Pirmadienį paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame D. Trumpas įspėja šalininkus, kad „jie nori atimti iš manęs laisvę, nes aš niekada jiems neleisiu atimti jūsų laisvių“.

Tęsdamas jam būdingą bravūrą, praėjusią savaitę D. Trumpas pareiškė, kad dalyvaus procese – tai labai neįprastas ir dažnai rizikingas žingsnis kaltinamiesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.