Iranas pareiškė, kad perimtas su Izraeliu siejamas laivas pažeidė jūrų teisę

Iranas pirmadienį pareiškė, kad su Izraeliu siejamas laivas, kurį jis savaitgalį perėmė, pažeidė tarptautinę jūrų teisę.

Izraelio karo laivas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio karo laivas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 3:22 PM, atnaujinta Apr 15, 2024, 3:25 PM

„Šis laivas buvo nukreiptas į Irano teritorinius vandenis, nes jis pažeidė tarptautinę jūrų teisę“, – nurodė užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kananis.

Pasak jo, laivo įgula nesugebėjo „tinkamai atsakyti į Irano institucijų klausimus“. „Neabejotina, kad šis laivas priklauso sionistų režimui“, – pridūrė N. Kananis, omenyje turėdamas Izraelį.

Islamo revoliucinės gvardijos korpusas šeštadienį netoli Hormūzo sąsiaurio perėmė laivą „MSC Aries“. Tai įvyko kelios valandos iki pirmosios tiesioginės Irano atakos prieš Izraelį, per kurią Teheranas paleido šimtus raketų ir dronų. Taip buvo sureaguota į balandžio 1 d. surengtą smūgį prieš Irano konsulatą Damaske, kuris nusinešė septynių Revoliucinės gvardijos narių gyvybes. Atsakomybė dėl šio smūgio plačiai priskiriama Izraeliui.

Izraelis ir JAV pasmerkė laivo perėmimą kaip „piratavimo“ veiksmą. Izraelis taip pat pareikalavo, kad Europos Sąjunga (ES) pripažintų Revoliucinę gvardiją „teroristine organizacija“.

Įtampa regione išaugo, kai prieš daugiau nei šešis mėnesius Gazos Ruože pratrūko karas tarp Izraelio ir palestiniečių smogikų grupuotės „Hamas“.

Nors Iranas remia „Hamas“, ši šalis neigia tiesiogiai dalyvavusi spalio 7 d. grupuotės surengtoje atakoje prieš Izraelį, kuri davė pradžią karui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.