Paryžiuje rengiama pagalbos jau metus kariaujančiam Sudanui konferencija

Praėjus metams nuo žiauraus karo, kilusio tarp priešiškų Sudano saugumo pajėgų grupuočių, pradžios, pirmadienį Paryžiuje prasideda Prancūzijos ir Vokietijos rengiama tarptautinė paramos teikėjų konferencija, kurios tikslas – surinkti lėšų skubiai reikalingai humanitarinei pagalbai.

Sudanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sudanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 10:40 AM, atnaujinta Apr 15, 2024, 10:42 AM

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stéphane‘as Séjourné, Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock ir ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis yra svarbiausi dalyviai renginyje, kuriame taip pat bus atstovaujamos Sudane dirbančios pagalbos organizacijos ir kaimyninės šalys.

Tarp kariuomenės generolo Abdelio Fattah al Burha, de facto valdančio Sudaną, ir jo buvusio pavaduotojo Mohamedo Hamdano Dagalo, vadovaujančio sukarintoms greitojo palaikymo pajėgoms (RSF), vyksta kruvina kova dėl valdžios.

Šie du generolai 2021 metais per karinį perversmą užgrobė valdžią, tačiau vėliau susipyko dėl tarptautiniu mastu remiamų Sudano perėjimo prie civilinės valdžios planų. Ypač ginčytinas klausimas buvo RSF integravimas į reguliariąją kariuomenę.

Jų smurtinis siekis įtvirtinti savo valdžią Sudane sukėlė didžiausią pasaulyje pabėgėlių krizę.

Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro (UNHCR) vertinimu, daugiau kaip 8,6 mln. žmonių turėjo palikti namus ir bėgti į kitas Sudano dalis arba kaimynines šalis; kitais vertinimais, pabėgėlių skaičius viršija 9 mln.

Artilerijos ugnis, apšaudymas raketomis ir oro antskrydžiai palietė beveik visus šios Afrikos valstybės kampelius, įskaitant smarkiai nukentėjusią sostinę Chartumą. Humanitarinė padėtis dramatiškai bloga, keliuose regionuose kilo bado grėsmė, labai trūksta vaistų ir kitų būtiniausių prekių.

„Amnesty International“ sakė, kad pernai dokumentais užfiksavo abiejų pusių įvykdytus karo nusikaltimus, įskaitant masines civilių aukas per tyčines bei nerinklias atakas ir seksualinį smurtą prieš moteris ir mergaites.

Paryžiaus susitikimas prasidės politinėmis konsultacijomis, kuriose laukiama daugiau kaip 20 ministrų, visų pirma iš Sudano kaimyninių šalių, taip pat pagrindinių tarptautinių organizacijų atstovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste