JT reprodukcinės sveikatos agentūra: moterų kūnai paverčiami „mūšio lauku“

Moterų kūnai tapo „politinių mūšių lauku“, todėl kyla pavojus 30 metų trukusiai moterų ir mergaičių seksualinės ir reprodukcinės sveikatos pažangai, trečiadienį perspėjo JT.

Jungtinių Tautų gyventojų fondo (UNFPA) vykdomoji direktorė Natalia Kanem spaudos konferencijoje Jungtinių Tautų Europos būstinėje Ženevoje (Šveicarija) laiko UNFPA knygą „Pasaulio gyventojų skaičius 2024 m.“.<br>EPA-ELTA nuotr.
Jungtinių Tautų gyventojų fondo (UNFPA) vykdomoji direktorė Natalia Kanem spaudos konferencijoje Jungtinių Tautų Europos būstinėje Ženevoje (Šveicarija) laiko UNFPA knygą „Pasaulio gyventojų skaičius 2024 m.“.<br>EPA-ELTA nuotr.
Jungtinių Tautų gyventojų fondo (UNFPA) vykdomoji direktorė Natalia Kanem.<br>EPA-ELTA nuotr.
Jungtinių Tautų gyventojų fondo (UNFPA) vykdomoji direktorė Natalia Kanem.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 17, 2024, 9:21 AM

Nors motinų mirtingumo ir nepageidaujamo nėštumo rodikliai nuolat mažėjo, dabar pažanga svarbiausiose srityse sulėtėjo arba net visiškai sustojo, teigė Jungtinių Tautų gyventojų fondas (UNFPA), JT seksualinės ir reprodukcinės sveikatos agentūra.

Prieš 30 metų Kaire vykusioje konferencijoje 179 šalys susitarė, kad reprodukcinė sveikata bus tvaraus vystymosi prioritetas, ir tai „atvėrė kelią dešimtmečius trukusiai pažangai“, sakė UNFPA vadovė Natalia Kanem, kuri asmeniškai dalyvavo toje konferencijoje.

Nuo to laiko neplanuotų nėštumų skaičius pasaulyje sumažėjo beveik 20 proc., o motinų mirčių skaičius 2000–2020 metais sumažėjo 34 proc., teigiama UNFPA pagrindinėje metinėje ataskaitoje apie pasaulio gyventojų padėtį, kuri kasmet skelbiama nuo 1978 metų.

Moterų, vartojančių kontraceptines priemones, skaičius padvigubėjo, o mažiausiai 162 šalys priėmė įstatymus prieš smurtą šeimoje.

Tačiau „moterų, mergaičių ir nebinarinių asmenų teisės vis dažniau pažeidžiamos“, – spaudos konferencijoje sakė N. Kanem.

„Kasmetinis gimdyvių mirčių mažėjimas sustojo. Nuo 2016 metų pasaulis padarė nulinę pažangą gelbėjant moteris nuo išvengiamų mirčių nėštumo ir gimdymo metu“, – pabrėžė ji.

Reprodukcija – „politizuota“

UNFPA ataskaitoje teigiama, kad rasizmas, seksizmas ir kitų formų diskriminacija taip pat trukdo pasiekti didelių laimėjimų moterų ir mergaičių seksualinės ir reprodukcinės sveikatos srityje.

„Duomenys pribloškiantys. Moterys ir mergaitės, kurios yra neturtingos, priklauso etninėms, rasinėms ir čiabuvių mažumoms arba yra atsidūrusios konfliktų zonose, dažniau miršta, nes neturi galimybės laiku gauti sveikatos priežiūros paslaugų“, – rašoma ataskaitoje.

N. Kanem taip pat pasmerkė „norą politizuoti moterų kūnus ir paversti mūšio lauku“, pavyzdžiui, dėl klausimų, susijusių su nevaisingumo gydymu ir abortais, kurie yra tapę viena svarbiausių šių metų JAV prezidento rinkimų kampanijos temų.

UNFPA neišreiškia pozicijos dėl atskirų valstybių narių politikos, tačiau N. Kanem sakė, kad ten, kur abortas yra teisėtas, jis turėtų būti saugus ir prieinamas, o ten, kur jis neteisėtas, turėtų būti sudarytos sąlygos naudotis paslaugomis po aborto, dažniausiai susijusiomis su kraujavimo stabdymu.

Nesaugus abortas yra pagrindinė nėščių moterų mirties priežastis pasaulyje, tačiau „dažnai gydytojas nesaugaus aborto neįrašo į mirties liudijimą“, – sakė ji.

„Moterų ir mergaičių gyvenimas ir gerovė tikrai neturėtų priklausyti nuo politinio spaudimo“, – tvirtino N. Kanem.

Nelygios galimybės

N. Kanem teigė, kad smurtas dėl lyties tebėra paplitęs beveik visose šalyse, o „viena iš keturių moterų negali atsisakyti sekso“.

Beveik pusė moterų vis dar negali priimti sprendimų dėl savo pačių kūno ir naudotis savo teisėmis, susijusiomis su lytine ir reprodukcine sveikata.

Praėjusį mėnesį Gambijos įstatymų leidėjai pradėjo svarstyti galimybę atšaukti 2015 metais priimtą draudimą žaloti moterų lytinius organus.

N. Kanem pažymėjo, kad tai įvyko tuo metu, kai „išgyveno daugiau kaip 230 mln. moterų, nes išvengė lyties organų žalojimo – ir nuo 2016 metų šis skaičius padidėjo 15 procentų“.

Ataskaitoje teigiama, kad nors visų socialinių bei ekonominių klasių ir etninių grupių moterys teigia, kad laikui bėgant joms tapo lengviau gauti sveikatos priežiūros paslaugas, labiausiai marginalizuotų moterų padėtis pagerėjo mažiausiai.

Visoje Amerikoje afrikiečių kilmės moterys dažniau miršta gimdydamos nei baltaodės. JAV šis rodiklis tris kartus viršija šalies vidurkį, teigia agentūra.

Neįgalios moterys net 10 kartų dažniau patiria smurtą dėl lyties nei jų bendraamžės be negalios.

Tikimybė, kad afrikietė, patyrusi nėštumo ir gimdymo komplikacijų, nuo jų mirs, yra maždaug 130 kartų didesnė Europoje ir Šiaurės Amerikoje, teigė UNFPA.

Kalbėdama apie motinų mirtingumą, N. Kanem padarė išvadą: „Moterys neturėtų mirti, kai suteikia gyvybę. Tai yra vertingas siekis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.