Teismui panaikinus draudimą, dešiniųjų susirinkimas Briuselyje buvo tęsiamas

Trečiadienį Briuselyje antrą dieną tęsėsi Europos kraštutinių dešiniųjų politikų susirinkimas, jame pasirodė Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas. Prieš tai renginys buvo uždraustas Briuselio rajono mero, bet trečiadienį teismas panaikino draudimą, plačiai pasmerktą kaip varžantį žodžio laisvę.

 EPA-ELTA nuotr.<br>Teismui panaikinus draudimą, dešiniųjų susirinkimas Briuselyje buvo tęsiamas.
 EPA-ELTA nuotr.<br>Teismui panaikinus draudimą, dešiniųjų susirinkimas Briuselyje buvo tęsiamas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2024, 6:37 PM, atnaujinta Apr 17, 2024, 6:38 PM

Briuselio rajono, kuriame vyko „nacionalinio konservatizmo“ konferencija, meras antradienį mėgino uždaryti sambūrį dėl grėsmės „viešajam saugumui“. Renginiui nepritariančios grupės ketino prieš jį protestuoti. Tačiau Belgijos administracinis teismas per posėdį anksti trečiadienį stojo organizatorių pusėn. Teisėjai panaikino draudimą sakydami, kad jis pažeidžia šalies konstitucinę teisę į taikius susirinkimus.

Į sceną užlipęs Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas perskaitė pagrindinį trečiadienio pranešimą, jis pareiškė, kad „daugelyje Europos šalių kasdien didėja priespauda prieš tuos, kurie kovoja už laisvę“. „Laisvė Europoje ir ypač Briuselyje yra pavojuje“, – sakė V. Orbanas, vėliau tą dieną išvykęs į Europos Sąjungos lyderių, su kuriais dažnai nesutaria, viršūnių susitikimą.

Nepaisant įsakymo sustabdyti konferenciją, kurioje dalyvavo kraštutinių dešiniųjų pažiūrų veikėjai ir išrinkti pareigūnai iš visos Europos, renginys tęsėsi ir antradienį, nors policija neįleido vėliau atvykusių dalyvių, tarp jų ir buvusio kandidato į Prancūzijos prezidentus Erico Zemmouro. Antrąją dieną jis pagaliau pasakė kalbą susirinkusiesiems. Žurnalistams jis sakė, kad „ačiū Dievui, dėl mūsų daromo spaudimo, dėl visoje Europoje kilusio skandalo, Europa parodė, kad ji vis dar yra liberalios demokratijos ir teisinės valstybės žemynas“.

Mero Emiro Kiro draudimą kaip „nepriimtiną“ kritikavo Belgijos ministras pirmininkas Alexanderas De Croo, Didžiosios Britanijos premjeras Rishi Sunakas pavadino jį „keliančiu itin didelį nerimą“. Kraštutinių dešiniųjų Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni pasmerkė „neapykantos kupiną saviraiškos laisvės priespaudą“.

Teismas sakė, kad meras turėjo reaguoti į „vidutinio lygio“ pavojų saugumui jį sustiprindamas, o ne atšaukdamas privatų renginį. „Valdžia bent jau turėjo pamėginti apsaugoti žmones, kurie naudojasi savo konstitucine teise į susirinkimus“, – sakė teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.