D. Trumpas, vykdydamas šešėlinę diplomatiją, siekia būti J. Bideno priešingybė

Priimdamas aukšto rango asmenis savo Floridos dvare ir bendraudamas su lyderiais, kurių kitur vengiama kaip autokratų, Donaldas Trumpas vis dažniau vadovauja šešėlinei diplomatijai, kuri yra visiškai priešinga nei JAV prezidento Joe Bideno.

D. Trumpas.<br>AP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 8:40 AM, atnaujinta Apr 18, 2024, 8:42 AM

Respublikonų magnatas, kuriam teko neįprastas buvusio prezidento, vėl kandidatuojančio į aukščiausią postą, vaidmuo, kreipėsi į jam pasitikėjimą keliančius asmenis tiek namuose, tiek užsienyje siekdamas sužlugdyti kai kuriuos svarbiausius J. Bideno užsienio politikos prioritetus.

D. Trumpo šalininkai ne vieną mėnesį stabdė milijardų dolerių karinę pagalbą Ukrainai, kurią prezidentas pažadėjo ginti, o D. Trumpas tvirtino, kad J. Bideno „silpnybės“ paskatino Iraną surengti didelę ataką prieš Izraelį.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, konservatorius, kuris Europos Sąjungą yra apibūdinęs kaip „įsivaizduojamą bendruomenę, iš kurios neturime daug naudos“, trečiadienį susitiko su kandidatu į Baltųjų rūmų šeimininkus jo „Trump Tower“ pastate Manhatane.

„Jis atliko fantastišką darbą, jis yra mano draugas ir mes praleidome ketverius puikius metus kartu“, t. y. kai abu vienu metu buvo prezidentai, sakė D. Trumpas, stovėdamas šalia A. Dudos, matyti vaizdo įraše, paskelbtame D. Trumpo paskyroje „Truth Social“.

„Mums gali tekti tai pakartoti“, – sakė jis.

D. Trumpo rinkimų kampanijos komanda teigė, kad susitikime buvo aptartas A. Dudos pasiūlymas NATO šalims padidinti gynybos išlaidas nuo 2 iki 3 procentų BVP.

D. Trumpas dažnai kritikuoja NATO ir teigia, kad jos narės nemoka to, ką jis vadina sąžininga savo dalimi.

„Jie taip pat aptarė Rusijos ir Ukrainos karą, konfliktą Artimuosiuose Rytuose ir daugelį kitų temų, susijusių su taikos pasaulyje užtikrinimu“, – sakoma D. Trumpo komandos pranešime.

A. Duda ir D. Trumpas buvo artimi sąjungininkai ankstesniu 77 metų D. Trumpo prezidentavimo laikotarpiu, o Lenkija pirmenybę teikė santykiams su JAV – kartais dėl to nukentėdavo jos ryšiai su ES.

Konservatorius A. Duda netgi siūlė Lenkijos teritorijoje pastatyti JAV karinę bazę „Fort Trump“.

O D. Trumpui ėmus melagingai teigti, kad abejoja savo pralaimėjimu 2020 metų rinkimuose, A. Duda uždelsė ilgiau nei mėnesį, kad pasveikintų J. Bideną su pergale prezidento rinkimuose.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas, buvęs ministras pirmininkas, kuris kadaise pasmerkė D. Trumpą kaip „protekcionistą, ksenofobą, mizoginą“, neseniai nuvyko į respublikono namus Mar-a-Lage papietauti su juo ir pasisakyti už pagalbą Ukrainai.

D. Cameronas buvo neįprastai tradicinis personažas, atvykęs susitikti su D. Trumpu. Kovo mėnesį D. Trumpas priėmė Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną, prisiekusį nacionalistą, kuris jau seniai kaišioja pagalius į ratus Europos Sąjungai tokiais amerikiečiams svarbiais klausimais kaip migracija.

Po to kalbėdamas per CNBC D. Trumpas vadino V. Orbaną „kietu vyru“ ir gyrė už jo „nuostabų pareiškimą“, kad „mes išspręsime pasaulio problemas, jei grįš Donaldas Trumpas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.