Atsistatydina Škotijos pirmasis ministras H. Yousafas

Škotijos pirmasis ministras Humza Yousafas pirmadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą iš šio posto ir tokį žingsnį žengė likus kelioms dienoms iki dviejų balsavimų dėl pasitikėjimo jo lyderyste ir vyriausybe.

Škotijos pirmasis ministras Humza Yousafas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Škotijos pirmasis ministras Humza Yousafas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2024, 2:28 PM, atnaujinta Apr 29, 2024, 3:48 PM

39-erių politikas pasitraukė po audringų metų, praleistų vadovaujant decentralizuotai administracijai, per kuriuos sumažėjo parama jo už nepriklausomybę pasisakančiai Škotijos nacionalinei partijai (SNP). H. Yousafas susilaukė raginimų atsistatydinti, kai praėjusią savaitę Škotijos parlamente be jokių ceremonijų nutraukė SNP susitarimą su Škotijos žaliaisiais dėl valdžios dalijimosi. Jo vyriausybė prieš tai atsisakė ambicingų tikslų, susijusių su perėjimu prie nulinių anglies dvideginio išlakų – tai papiktino žaliuosius.

Opozicijoje esantys Škotijos konservatoriai tada inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo H. Yousafu. Škotijos leiboristai savo ruožtu inicijavo dar vieną balsavimą dėl nepasitikėjimo jo vyriausybe.

H. Yousafas, kuris tapo pirmuoju kurios nors didžiosios Jungtinės Karalystės (JK) politinės partijos lyderiu musulmonu, pareiškime nurodė manantis, kad pergalė buvo „visiškai įmanoma“. Tačiau jis pridūrė „nenorįs atsisakyti savo vertybių ar principų ar leistis į susitarimus su kuo nors vien tik dėl valdžios išlaikymo“. „Priėjau prie išvados, kad mūsų santykių atkūrimas politiniame spektre galimas tik prie vairo esant kitam žmogui“, – nurodė H. Yousafas.

Dabar parlamentas turi 28 dienas išrinkti naują pirmąjį ministrą.

H. Yousafas Škotijos lyderiu tapo vos prieš 13 mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?