Teroro šmėkla – ir Londone

Netrukus Londone prasidėsiančios olimpinės žaidynės aistruoliams kelia ne tik jaudulį, bet ir nerimą dėl saugumo. Mat į šalį gali prasmukti asmuo, prisidėjęs prie praėjusios savaitės išpuolio Bulgarijoje.

Saugumu per Londono olimpines žaidynes rūpinsis net britų snaiperiai.<br>AP
Saugumu per Londono olimpines žaidynes rūpinsis net britų snaiperiai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Daily Mail” ir "Lietuvos ryto" inf.

Jul 24, 2012, 10:02 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:03 PM

Po praėjusio trečiadienio išpuolio Bulgarijos Burgaso uostamiestyje buvo kalbama, kad prie autobuso su Izraelio turistais susisprogdinęs savižudis tikriausiai veikė vienas.

Bet dabar manoma, kad prie siaubingos atakos, nusinešusios septynių žmonių gyvybę, galėjo prisidėti dar bent vienas asmuo. Įtariama, kad jis po išpuolio sėkmingai paspruko iš Bulgarijos.

Dabar šis įtariamasis, kurio fotorobotą paviešino pareigūnai, laikomas viena didžiausių Londono olimpiados grėsmių. Ypač dėl įtariamo teroristo nerimauja Izraelio pareigūnai, mat pastaraisiais mėnesiais užsienyje ne kartą kėsintasi į izraeliečių objektus ir atstovus. Dėl visų šių incidentų Tel Avivas kaltina savo nesutaikomą priešą Iraną.

Tad dabar Izraelio saugumo pareigūnai teigia nerimaujantys, kad Europoje veikiančių Irano teroristų taikiniu taps olimpinėse žaidynėse dalyvaujantys Izraelio sportininkai.

Susirūpinimą stiprina ir liūdna sukaktis. Šiemet yra 40-osios Miuncheno olimpinių žaidynių tragedijos metinės. Per 1972 metų olimpiadą palestiniečių grupuotė įkaitais paėmė Izraelio olimpinę komandą.

Pagrobėjai per išpuolį nužudė 11 žydų sportininkų ir trenerių. Per nesėkmingą komandos gelbėjimo operaciją taip pat žuvo vienas vokiečių pareigūnas ir penki palestiniečių teroristai.

Siekiant užkirsti kelią panašiems išpuoliams ateityje, Izraelio sportininkų, dalyvaujančių olimpiadoje, saugumas sustiprintas dar labiau, nors žydų sportininkai ir taip akylai saugomi.

Britų leidinio „The Sunday Times” žiniomis, Tel Avivas į Londoną savo sportininkams apsaugoti atsiuntė vidaus saugumo tarnybos „Shin Bet” agentų.

Šį kartą dvigubai daugiau nei įprastai.

Be to, Izraelio žvalgyba „Mossad” taip pat išsiuntė savo agentų komandą į Europą. Ji medžioja grupę baltaodžių europiečių, kurie priėmė islamą ir dirba Iranui arba Teherano remiamai grupuotei „Hezbollah”.

O štai britų saugumo tarnybų dėmesys nukreiptas į su išpuoliu Bulgarijoje galimai susijusį teroristą. Manoma, kad šiuo metu į Londoną keliaujantis įtariamasis turi JAV pasą, išduotą Davido Jeffersono vardu.

Vyras esą gali turėti ir kitą pasą bei dar vieną galingą bombą, panašią į tą, kuria naudodamasis savižudis praėjusią savaitę suniokojo Izraelio turistų autobusą. Bet kas taps kitu taikiniu?

Britų pareigūnai teigia, kad nėra patikimos informacijos apie galimą sąmokslą prieš Izraelio olimpinę komandą.

Vienas neįvardytas britų pareigūnas praėjusią savaitę teigė, kad viešais nuogąstavimais Izraelio pareigūnai tiesiog gali daryti spaudimą Londonui sustiprinti olimpinių žaidynių saugumą.

Jungtinės Karalystės sostinės policija taip pat pabrėžia, kad tų olimpinių delegacijų, į kurias gali taikytis teroristai, saugumas yra papildomai sustiprintas. O apskritai dėl olimpiados vykdoma saugumo operacija neturi precedento. Tačiau ar to užteks?

Saugumu rūpinasi ir nevykėliai

Nerimas dėl olimpinių žaidynių saugumo Jungtinėje Karalystėje sustiprėjo ir dėl saugumo bendrovės G4S smukusios reputacijos. Per pastarąsias dvi savaites bendrovės vertė krito 17 proc.

Taip nutiko po to, kai paaiškėjo, jog bendrovei nepavyko pasamdyti pakankamai apsaugininkų – 10 tūkst. žmonių, reikalingų saugumui per olimpines žaidynes užtikrinti. Dabar įvairiais būdais kaišomos šios skylės.

Bendrovė kritikuojama ir dėl to, kad jai nepavyko apsaugininkų tinkamai parengti ir suteikti jiems reikalingos įrangos. Antai paaiškėjo, jog kai kurie apsaugininkai buvo nepilnamečiai, darbo metu žaidę kompiuterinius žaidimus arba tiesiog krapštę nosį ir niekuo negalėję padėti.

Liepą taip pat paskelbta, kad prastai dirba nauji pasieniečiai Hitrou oro uoste. Jie buvo pasamdyti arba paskirti dirbti iš kitų departamentų siekiant sutrumpinti atvykstančiųjų eiles oro uoste.

Dėl patirties stokos ir nepakankamos parengties nauji darbuotojai esą netinkamai tikrino atvykstančiuosius ir netgi įleido į šalį Vidaus reikalų ministerijos sąrašuose esančius kelis įtariamuosius. Jie turėjo būti patikrinti pareigūnų, kovojančių su terorizmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.