Sirijos sukilėliai Alepe rengiasi mūšių mūšiui

Sirijos sukilėlių

Sukilėliai Alepo apylinkėse nusiteikę ryžtingai.<br>AP
Sukilėliai Alepo apylinkėse nusiteikę ryžtingai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP, AFP, "Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2012, 3:30 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:24 PM

Armijos pastiprinimai vis plūsta į Sirijos šiaurėje esantį Alepą, kuris yra šalies komercinė sostinė. Saugumo šaltinis AFP sakė, kad puolimas, kurio tikisi sukilėliai, gali būti pradėtas jau penktadienį.

„Specialiosios pajėgos trečiadienį ir ketvirtadienį buvo dislokuotos miesto pakraščiuose, ir (dar) daugiau pajėgų atvyko dalyvauti bendrame kontrpuolime penktadienį arba šeštadienį“, - sakė šaltinis.

Anksti penktadienį koviniai sraigtasparniai apšaudė virtinę sukilėlių rajonų miesto pietvakariuose. Susirėmimai taip pat kilo Džamilijos rajone šalia Alepo senamiesčio, pranešė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“.

Trys žmonės žuvo apšaudant pietinį Fardoso rajoną, o dar vienas buvo nušautas Maisaluno rajone, nurodė ši Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija.

Salahedine, sukilėlių bastione miesto pietvakariuose, šimtai opozicijos kovotojų rengiasi prezidento Basharo al Assado režimo kontrpuolimui.

AFP fotografas gatvėse matė barikadas iš smėlio maišų ir net autobuso, taip pat - laikinas ligonines mokyklose ir mečetėse.

Keturias iš penkių gatvių, jungiančių miesto centrą ir oro uostą, kontroliuoja sukilėliai.

„Armijos pastiprinimai atvyko į Alepą“, - per „Skype“ sakė sukilėlių Laisvos Sirijos armijos atstovas pulkininkas Abdel Jabbaras al Okaidi, kuris pridūrė, kad juos remia maždaug 100 tankų.

„Tikimės didelio puolimo bet kuriuo metu, konkrečiai - rajonuose pietų ruože nuo rytų iki vakarų“, - sakė jis.

Provyriausybinio dienraščio „al Watan“ ketvirtadienio numerio pirmajame puslapyje buvo skelbiama: „Alepas, visų mūšių motina“.

„Alepas bus paskutinis Sirijos armijos mūšis teroristams sutriuškinti, o po to Sirija pakils iš krizės“, - rašė laikraštis.

Tuo tarpu Rusijos Generalinis štabas „karštagalviams“ iš Sirijos opozicijos nepataria lįsti į Tartusą.

Bet kuris mėginimas pulti Rusijos karinio jūrų laivyno (KJL) materialinio techninio aprūpinimo punktą Sirijos Tartuso uoste tučtuojau bus atremtas, penktadienį pareiškė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabo atstovas.

„Jeigu Sirijos ginkluota opozicija ryšis įgyvendinti savo grasinimus dėl galimos materialinio techninio aprūpinimo punkto atakos, Rusijos KJL dabar turi regione visas galimybes duoti adekvatų atsaką. „Karštagalviams“ iš Sirijos opozicijos mes nepatartume to daryti“, - pažymėjo jis agentūrai „Interfax“.

Pasak jo, „atitinkamų priemonių sustiprinti materialinio techninio aprūpinimo punkto apsaugą ir gynybą ėmėsi ir Sirija“.

Kaip vakar pranešė karinio laivyno vyriausiasis vadas viceadmirolas Viktoras Čirkovas, šiuo metu Viduržemio jūroje yra dešimt Rusijos kovinių laivų, tarp jų penki dideli desantiniai laivai ir dešimt aprūpinimo laivų.

„Laivai Viduržemio jūroje atlieka planinio kovinio parengimo užduotis. Šios užduotys numatytos plane 2011 metais. Dideliuose desantiniuose laivuose yra jūrų pėstininkų padaliniai su ginklais“, - sakė V. Čirkovas.

Anksčiau vienas Sirijos laisvosios armijos, kovojančios su Basharo al Assado režimu, vadovybės atstovų pagrasino, kad smogs smūgį materialinio techninio aprūpinimo punktui Tartuse.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) paskelbė, kad iš Sirijos sostinės į kaimyninį Libaną laikinai išsiunčia kai kuriuos savo darbuotojus užsieniečius.

TRKK atstovas Ženevoje penktadienį sakė, kad tai daroma saugumo sumetimais, tačiau pridūrė, kad pagrindinė maždaug 50-ies darbuotojų komanda lieka Damaske.

Hichamas Hassanas taip pat sakė, kad Sirijos Arabų Raudonasis Pusmėnulis (SARP) iš dalies sustabdo savo veiklą Sirijos šiaurėje esančiame Alepo mieste - dėl intensyvių mūšių.

Pasak H. Hassano, Raudonasis Kryžius tikisi vėliau grąžinti į Siriją savo darbuotojus.

„Aš galiu patvirtinti, kad SARP skyrius Alepe buvo priverstas iš dalies nutraukti savo darbą, visų pirma - pirmosios medicinos pagalbos teikimą, dėl paaštrėjusios situacijos mieste“, - nurodė jis.

Įnirtingi vyriausybės kariuomenės ir ginkluotos opozicijos susirėmimai Alepe vyksta jau kelios dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.