Izraelyje gyvenantys lietuviai klausosi, ar neaidi sirenos

„Sėdėjau darbe ir išgirdau sirenas, o po kelių akimirkų – sprogimą” – pasakoja Izraelyje gyvenantis Garis. Prieš kelias valandas Izraelio sostinėje nuaidėjo sirenos, pranešančios apie atšvilpinčias raketas.

Izraelio gyventojai slepiasi nuo raketų.<br>AP
Izraelio gyventojai slepiasi nuo raketų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Nov 16, 2012, 10:43 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:35 AM

Išgirdę garsinį signalą, Tel Avivo gyventojai turi vos minutę nubėgti į slėptuves. Kur kas liūdnesnė situacija Izraelio pietuose – ten žmonės turi pasislėpti per kelioliką sekundžių.

Senyvo amžiaus gyventojai, neįgalieji ir vaikai susidoroti su keliolikos sekundžių iššūkiu dažnai nesuspėja ir tam nepadeda net nuolat vykstantys apmokymai. Per pastarąsias dienas į Izraelio teritoriją iš Gazos ruožo buvo paleisti keli šimtai raketų.

„Izraelyje griežtai uždrausta fotografuoti ar kitaip įamžinti žuvusiuosius, jų kūno dalis. Todėl atrodo, kad čia žmonės nežūsta. Vakar į Berševos mieste esantį nuosavą namą nukrito raketa. Per televiziją nuolat girdime pranešimus apie panašius įvykius visame Izraelyje,” – sako Natanyjos mieste jau dešimtmetį gyvenanti Marina.

Gyventojai nuolat mokomi, kaip elgtis karo sąlygomis

Karinio konflikto dienomis per televizorių kas pusvalandį transliuojami instruktažai, kaip elgtis išgirdus įspėjamąsias sirenas. Jei gyventojas nespėtų nubėgti į specialiai tam įrengtą bunkerį mieste, jis turi gultis ant žemės ir saugoti galvą. Jei esate name – reikia laikytis tarp pirmo ir antrojo aukšto, nes raketai pataikius į namą, daugiau galimybių, kad išliksite gyvas.

Izraelio gyventojai savo pašto dėžutėse nuolat randa informacines brošiūras, kaip elgtis karinio pavojaus situacijoje. Gyventojus apmokyti taip pat kuriami ir transliuojami filmai.

Izraelio pietuose – vaikai neina į mokyklą, tėvai – į darbus

Septynių kilometrų spinduliu nuo Gazos ruožo gyvenantys žydai šiomis dienomis vaikų neleidžia į mokyklą, o patys neina į darbą. Žmonėms, gyvenantiems keturiasdešimt kilometrų spindulių nuo Gazos ruožo, taip pat nerekomenduojama gyventi įprastinio gyvenimo. Dalis vaikų nelanko mokyklų, o tėvai tariasi, kuris iš jų šiandien vyks į darbą.

„Daugiausiai raketų iš Gazos ruožo askrenda tokiu laiku, kai vaikai eina į mokyklą arba kuomet mieste didžiausias eismas. Vaikai raketų labai bijo, jiems psichologiškai labai sunku,” – sako Marina.

Dešimt metų vaikai auga kare

Daugiau kaip dešimt metų Izraelio pietuose krenta raketos, atskriejančios iš Gazos sektoriaus. Vaikai šiame krašte auga nuolat girdėdami įspėjamąsias sirenas. Dauguma kenčia nuo potrauminio sindromo. Visi vaikai žino, ką daryti, jei išgirsta signalą, kur įrengti bunkeriai ir per kiek laiko reikia pasislėpti.

„Žmonės žino, kur reikia bėgti pavojaus atveju, nes jie to mokomi nuo mažų dienų. Pietų Izraelio gyventojai priversti gyventi baimėje – jie nuolat turi klausytis, ar tik neaidi sirenos,” – sako Garis.

Ginklus kovai prieš Izraelį saugo vaikų darželiuose ir ligoninėse

Izraelio gyventojai sako, kad vieša paslaptis, jog ginklai skirti kovai prieš Izraelį yra slepiami ligoninėse ir vaikų darželiuose. Šie visuomeninės paskirties pastatai negali būti puolami, nes tai pareikalautų daug nekaltų žmonių aukų.

„Iš pradžių raketas jie gamino patys, o dabar gauna ginklus per tunelius iš Irano,” – sako Marina. Paklausta, iš kur ji žino šiuos faktus, moteris atsako, jog tą žino visi – ir pasaulinė žiniasklaida, ir Izraelio gyventojai. Raketos, kurios pasiekia Izraelio teritoriją, yra „Fadžer-5” modelio, o gamintoją nustatyti nėra sunku.

Kaip potencialias ginklų saugyklas pašnekovė įvardina ne tik ligonines ir darželius, bet ir mečetes po kuriomis yra bunkeriai.

Pietų gyventojai pavargo nuo įtampos

Pašnekovai pasakoja, kad dažnai Jeruzalėje arabų vaikai akmenimis apmėto žydų autobusus. Tuo tarpu, Gazos ruože akmenys skrieja į Izraelio armijos kareivius. Pasak pašnekovų,  Izraelio sprendimas pradėti karinius veiksmus nukreiptus į „Hamas” organizaciją, buvo pačių nuo karo pavargusių gyventojų sprendimas.

„Pietų gyventojai sutinka kentėti kiek tik reikės ir jie elgiasi kaip didvyriai. Jie slapstosi, nemiega naktimis, bet nori, kad raketų antplūdžiai baigtųsi,” - valdžios legitimumo klausimą komentavo Marina. Izraelio pietuose šiuo metu gyvena daugiau, nei 1 mln. žmonių. Šioje teritorijoje įrengta daugiausiai slėptuvių.

„Izraelio armija išplatino vaizdo įrašus, kuriuose aiškiai matosi, kad raketos į Izraelio teritoriją leidžiamos iš tankiai apgyvendintų Gazos miesto rajonų. Keturias dienas Izraelio valdžia reikalavo sustabdyti raketų antplūdžius, o kai tai nebuvo padaryta – ėmėsi karinių veiksmų,” – konflikto pradžią komentavo Garis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.