Alžyre dujų įmonę užgrobę islamistai tebeturi įkaitų

Islamistai

Alžyro naujienų agentūra APS paskelbė, kad Alžyro armija išvadavo beveik 650 įkaitų, tarp jų apie 70 užsieniečių.<br>"Reuters"
Alžyro naujienų agentūra APS paskelbė, kad Alžyro armija išvadavo beveik 650 įkaitų, tarp jų apie 70 užsieniečių.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 18, 2013, 6:03 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:49 PM

„Kai kurie įkaitai tebelaikomi Tigenturino dujų apdorojimo įmonėje, kurią šiuo metu apsupusios specialiosios pajėgos“, - nurodė Alžyro naujienų agentūrai APS.

Vienas Alžyro saugumo šaltinis sakė, kad 18 įkaitų grobikų buvo nukauti ketvirtadienį per aviacijos ir sausumos pajėgų operaciją netoliese esančiame gyvenamajame komplekse, tačiau kiti iš daugiau nei 30 kovotojų tebėra įsitvirtinę dujų apdorojimo įmonėje.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas perspėjo, kad atokaus In Amenaso dujų telkinio Sacharos dykumos gilumoje eksploatavimui sukurtas „didelis ir sudėtingas kompleksas, ir jie (Alžyro kariai) toliau persekioja teroristus ir matyt (ieško) kitų įkaitų kitose įmonės vietose“.

Alžyro ryšių ministras Mohamedas Saidas sakė, kad per armijos šturmą buvo išvaduota „didelis skaičius“ įkaitų, tačiau Alžyro žiniasklaida skelbia, jog beveik 600 išgelbėtų žmonių yra alžyriečiai darbininkai.

Alžyro naujienų agentūra APS paskelbė, kad Alžyro armija išvadavo beveik 650 įkaitų, tarp jų apie 70 užsieniečių.

„Išlaisvinta beveik 650 įkaitų, paimtų trečiadienį per teroristų grupės surengtą ataką In Amenaso dujų gavybos komplekse, tarp jų yra 573 alžyriečiai, ir daugiau kaip pusė (apie 70) iš 132 įkaitais tapusių užsieniečių“, - nurodė APS apie Alžyrų pajėgų vykdytą gelbėjimo operaciją.

Kaip nurodoma „The Guardian“ tinklalapyje, dalis sužeistų įkaitų sraigtasparniais nugabenta į Alžyro ligonines, pranešė prancūzų laikraščio „L'Express“ korespondentas Alžyre. Jis matė kaip grupė įvairių tautybių įkaitų atvyko į El Ažaro klinikas sostinės priemiestyje. Šią policijos saugomą ligoninę aplankė Alžyro energetikos ministras Youcef Yousfi.

Islamistai kovotojai trečiadienį pagrobė šimtus įkaitų Sacharos gilumoje netoli sienos su Libija esančioje dujų verslovėje, esą keršydami už Prancūzijos vadovaujamą karinę intervenciją kaimyniniame Malyje.

D. Cameronas sakė, kad „gerokai“ mažiau nei 30 Britanijos piliečių tebegresia pavojus In Amenaso verslovėje, kurią valdo Britanijos naftos milžinė BP, Norvegijos „Statoil“ ir Alžyro energetikos bendrovė „Sonatrach“.

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta per vizitą Londone sakė, jog Jungtinių Valstijų pareigūnai „dirba apskritą parą“, kad užtikrintų įkaitais paimtų amerikiečių, kurių tikslus skaičius nežinomas, saugų grįžimą.

„Teroristai turėtų atminti, jog jie neras jokios saugios vietos, jokio prieglobsčio. Nei Alžyre, nei Afrikoje, nei kur nors kitur“, - perspėjo Pentagono vadovas.

BP nurodė, kad penktadienį vis dar buvo pasigendama „nedidelio skaičiaus“ bendrovės In Amenase darbuotojų . Bendrovė pridūrė evakavusi šimtus savo darbuotojų iš šios ir kitų dujų verslovių dėl „rimtos“ įkaitų krizės.

Japonijos gamyklų statybos bendrovė JGC, turinti Alžyre 78 darbuotojus, sakė, kad 17 iš jų - septyni japonai ir dešimt kitų - jau surasti, tačiau kitų 71 buvimo vieta nežinoma.

„Statoil“ paskelbė, kad vienas iš jos darbuotojų norvegų buvo išgabentas į saugią vietą, tačiau aštuonių kitų likimas nežinomas.

Prancūzija nurodė, kad du jos piliečiai buvo saugiai grąžinti, tačiau nieko nežinoma apie du kitus, galimai paimtus įkaitais. Austrija pranešė, kad buvo paleistas vienas jos pilietis.

Vienas vyras iš Šiaurės Airijos sugebėjo pabėgti. Kaip nurodė jo brolis, Stephenas McFaulas paspruko, kai kolona, kurioje jis buvo vežamas, buvo apšaudyta armijos. Vyras teigė, kad anksčiau jam „buvo prie kaklo pririšti sprogmenys“.

Pagrobėjai pareiškė, kad per šturmą žuvo 34 įkaitai, tačiau vienas Alžyro saugumo šaltinis šį skaičių vadino fantazija.

Alžyro laikraštis „El Watan“, remdamasis vienu saugumo tarnybos pareigūnu, pranešė, kad per specialiųjų pajėgų ataką paimtas vienas įkaitų pagrobėjas ir kad incidentą sukėlusią teroristų grupę sudaro 32 islamistų kovotojai, priklausantys „Prisiekusiųjų krauju batalionui“ iš Mokhtaro Belmokhtaro „Mulathameen“ brigados.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.