Vokietijoje islamistų idėjomis patikėję vyrai ataką planavo žaisliniais lėktuvais

Kad bepiločiai orlaiviai seka ir žudo teroristus atokiausiuose pasaulio kampeliuose – ne naujiena. Bet dabar tokių pat priemonių, regis, griebėsi ir teroristai, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Spiegel” informacija.

Tokiais ir panašiais radijo bangomis valdomais lėktuvais teroristai gali pasinaudoti rengdami savo išpuolius.
Tokiais ir panašiais radijo bangomis valdomais lėktuvais teroristai gali pasinaudoti rengdami savo išpuolius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-27 08:28, atnaujinta 2018-03-05 04:06

Tai, ko jau buvo baiminamasi seniai, vos neįvyko Vokietijoje. Trijose skirtingose vietovėse – Bavarijoje, Saksonijoje ir Badeno-Viurtembergo žemėje policija antradienį atliko specialias operacijas.

Į privačius namus ir butus laužėsi gerai ginkluoti pareigūnai, paskui juos sekė išminuotojai ir žvalgybos tarnybų atstovai.

Reidai buvo sėkmingi – sulaikyti du įtariami vyrai. Jie, kaip manoma, buvo paveikti radikalių islamistinių idėjų.

O kaltinimai išties rimti. Sulaikytieji įtariami teroro išpuolių planavimu. Vyrai esą kurpė planus, kaip panaudoti radijo bangomis valdomus lėktuvus per išpuolius. Būtent apie tokią grėsmę jau kurį laiką kalbėjo įvairių šalių žvalgybos ir saugumo tarnybos.

Idėja, kad bet kas gali įsigyti radijo bangomis valdomą skraidantį aparatą ir prikarstęs ant jo sprogmenų nukreipti jį į taikinį, jau kurį laiką yra vienas žvalgybininkų galvos skausmų. Tiesiog iki šiol bent jau Vakarų šalyse realiai nėra pasitaikę tokių atvejų.

Sulaikytieji nepriklauso jokioms teroristų grupuotėms ir veikė pavieniui.

„Mums pasisekė, kad juos stebėjome jau anksčiau ir laiku sulaikėme”, – teigė vienas pareigūnas. Iš Tuniso kilę įtariamieji slapstėsi, tačiau vis tiek paliko pėdsakų mažiausiai 9 pastatuose – ten liko sudegintų dokumentų arba ištrintų žinučių, brėžinių, kurių turinį atkūrė pareigūnai.

Be to, Štutgarte ir Miunchene buvo apklausti dar mažiausiai 4 asmenys, galimai finansinėmis gijomis susiję su įtariamais teroristais.

Teigiama, kad sulaikytieji yra studijavę aviacijos inžineriją Štutgarto universitete.

Studijų metu jie kaip tik mokėsi, kaip su GPS prietaisais užprogramuoti paprastai radijo bangomis valdomus orlaivius skristi specifiniais maršrutais.

Kai kurie radijo bangomis valdomi orlaiviai būna didesni už žmogų ir teoriškai gali nešti nemažai sprogmenų.

Vokietijos žvalgybos tarnybos pranešė, kad tokioms atakoms jau kurį laiką buvo ruošiamasi, tačiau esą sunku susekti jaunuolius, ypač iš musulmoniškų šalių, kurie, nors nepriklauso jokiems radikaliems judėjimams, privačiai ruošiasi išpuoliams.

Beje, neatmetama, kad prie išpuolių organizavimo gali būti prisidėję ir daugiau žmonių, ne tik iš Vokietijos.

Vokiečiai savo operaciją teigia koordinavę su Belgijos ir Prancūzijos pareigūnais. Pastarojoje šalyje šiomis dienomis buvo sulaikyti 6 asmenys, įtariami priklausymu teroristinėms grupuotėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.