JT susitarė dėl pagrindinių punktų rezoliucijoje dėl Sirijos

Galingosios šalys

JT sutarė ką darytų, jei B.al Assadas nesilaikytų Rusijos ir JAV pasiūlyto nusiginklavimo plano.<br>AP nuotr.
JT sutarė ką darytų, jei B.al Assadas nesilaikytų Rusijos ir JAV pasiūlyto nusiginklavimo plano.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2013, 8:38 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:13 PM

Tačiau reikės tolesnių derybų tarp JAV ir Rusijos derybininkų, kad būtų pasiūlytos sankcijos prezidento Basharo al Assado režimui dėl jo cheminio arsenalo, nurodė abiejų šalių pareigūnai.

Vienas JT diplomatas sakė, kad buvo susitarta dėl „pagrindinių punktų“ rezoliucijos projekte, pažymėdamas, kad 15 narių Saugumo Taryba galėtų balsuoti dėl rezoliucijos, kuri leistų surengti naują balsavimą dėl sankcijų pagal JT Chartijos VII skyrių, jeigu B.al Assadas nesilaikytų Rusijos ir JAV pasiūlyto nusiginklavimo plano.

Nors ir neneigė šios informacijos, vienas aukštas JAV Valstybės departamento pareigūnas perspėjo naujienų agentūrą AFP: „Darome pažangą, bet dar nebaigėme.“

Rusijos šaltiniai taip pat neigė, kad susitarimas jau pasiektas. „Dar reikės užbaigti derybas dėl kai kurių pagrindinių punktų“, – vienas Rusijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė AFP.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ citavo vieną savo šalies pareigūną, kuris buvo „nustebęs“ dėl pareiškimų, kad gali būti leista paskelbti sankcijos.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susitarė dėl nusiginklavimo plano su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry per anksčiau šį mėnesį Ženevoje vykusias derybas.

Šis žingsnis leido išvengti potencialaus JAV vadovaujamo karinio smūgio Sirijos režimui dėl cheminės atakos, įvykdytos netoli Damasko rugpjūčio 21-ąją.

S.Lavrovas ir J.Kerry dalyvavo derybose JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose antradienį, nagrinėdami „pastraipa po pastraipos“ rezoliucijos projektą, kuris suteiktų teisinį pagrindą nusiginklavimo planui, sakė aukštas JAV pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.