JT: Šiaurės Korėjos nusikaltimai prilygsta nacių

Reikalauja baudžiamojo persekiojimo

Šiaurės Korėjos režimo nusikaltimai yra tokie pat šiurpūs kaip ir nacių.<br>„Youtube“ nuotr.
Šiaurės Korėjos režimo nusikaltimai yra tokie pat šiurpūs kaip ir nacių.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-17 12:56, atnaujinta 2018-02-15 08:58

„Kovai su didelėmis nacizmo, apartheido, „raudonųjų khmerų“ ir kitų žeminančių skriaudų rykštėmis reikėjo ir didžiųjų valstybių, ir paprastų žmonių drąsos, – JT Žmogaus teisių tarybai sakė Michaelas Kirby. – Dabar mūsų svarbi pareiga spręsti žmogaus teisių pažeidimų ir nusikaltimų žmoniškumui rykštę Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje“.

Reikalauja baudžiamojo persekiojimo

Nepriklausomi tyrėjai paragino Jungtines Tautas (JT) inicijuoti baudžiamąjį persekiojimą už nusikaltimus žmogiškumui Šiaurės Korėjoje. Kim Jong Uno režimui tenka atsakomybė už tokius nusikaltimus, kaip sistemingi kankinimai ir masiniai žudymai. Tai pirmadienį JT Žmogaus teisių taryboje Ženevoje pareiškė JT komisijos Šiaurės Korėjos klausimams vadovas Michaelas Kirby. 

Po nacių teroro pasaulis pasakė - „daugiau niekad“, kalbėjo pareigūnas. Be kita ko, ir todėl jis neturi likti abejingas dėl nusikaltimų Šiaurės Korėjoje. 

M.Kirby pasisakė už tai, kad Tarptautiniam baudžiamajam teismui Hagoje būtų pavesta pradėti tyrimą prieš Šiaurės Korėjos vadovybę. 

Tačiau kad Žmogaus teisių taryba priimtų rezoliuciją su atitinkamu raginimu JT Saugumo Tarybai, anot diplomatų, mažai tikėtina. Šį reikalavimą atmeta veto teisę turinti Kinija ir kelios Afrikos valstybės, nepripažįstančios minėto teismo. 

M.Kirby 47 Žmogaus teisių tarybos narėms pristatė išsamią savo tyrimo komisijos ataskaitą. Joje teigiama, kad Šiaurės Korėja yra totalitarinė valstybė, kurioje opozicionieriai sistemingai žudomi arba išnaudojami kaip darbo vergai, kankinami, prievartaujami ir marinami badu. Be to, šalyje egzistuoja baudžiamosios stovyklos, kuriose šiuo metu dirba iki 120 000 kalinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.