Antiteroristinė operacija Slovjanske - lietuvio akimis

Ukraina pagaliau pradėjo vaduoti savo teritoriją nuo svetimkūnių. Reguliarioji kariuomenė vykdo atiteroristinę operaciją, per kurią bando išlaisvinti maištininkų ir, greičiausiai, Rusijos specialiųjų pajėgų kontroliuojamą Slovjansko miestą. Į svarbų strateginį tašką šiuo metu vyksta ir prorusiški separatistai iš visos Rytų Ukrainos. Apie tai portalui pasakojo lietuvis, gyvenantis Luhanske.

Slovjanską šiuo metu kontroliuoja prorusiški separatistai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Slovjanską šiuo metu kontroliuoja prorusiški separatistai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Apr 15, 2014, 7:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:50 PM

Rytų Ukrainos likimą gali nulemti situacija nedideliame, apie 130 tūkst. gyventojų turinčiame, Slovjansko mieste. Antradienį ten pajudėjo ukrainiečių tankai, šarvuočiai ir specialiųjų operacijų pajėgos. Virš miesto antradienio pavakarę skraidė karo lėktuvai Su-25 ir Su-27, o Iziumo mieste į sraigtasparnius MI-8 laipinami desantininkai.

Slovjanskas svarbus todėl, kad yra vos 150 kilometrų nuo Rusijos sienos. Prie pat miesto kertasi greitkelių tinklas, apraizgęs visą šalį. Iš ten galima greitai geros kokybės keliu pasiekti ir Šiaurės, ir Pietų, ir Vakarų Ukrainą. Be to, užmiestyje yra karinis Kramatorsko aerodromas.

Kitaip tariant, ši nedidelė teritorija Rytų Ukrainos centre gali virsti ta skyle, per kurią pradės lįsti grobuonys. Įdomu tai, kad būtent Slovjanske savaitgalį pasirodė vadinamieji žalieji žmogeliukai, kurie, kaip pranešta, yra 45-ojo Rusijos desantininkų gvardiečių pulko kariai.

Kariai valo pastatus

Apie pirmuosius susirėmimus pranešta antradienio vakarą. Kramatorsko aerodromą kontroliuojantys separatistai apšaudė Ukrainos karinės aviacijos naikintuvą. Po pusvalandžio jau buvo pranešama apie tai, kad Ukrainos kariuomenės specialiosios pajėgos pradėjo šturmą ir jau skaičiuojama sužeistuosius.

„Antiteroristinė operacija vyksta lėtai, bet vyksta. Kariuomenė apsupa separatistų kontroliuojamus pastatus, išvalo juos, atima ginklus, stengiasi nesukelti daug triukšmo ir išvengti susirėmimų“, - portalui lrytas.lt pasakojo lietuvis, stebintis situaciją Rytų Ukrainoje. Vardo ir pavardės negalime atskleisti dėl aplinkybių, susijusiu su jo darbu.

Lietuvos pilietis pasakojo, kad Ukrainos daliniai lėtai stumia maištininkus iš svarbių miesto gatvių ir strateginės reikšmės objektų.

Atrodo, kad tai - tik pradžia. Slovjanske bręsta rimti susirėmimai.

Kontroliuoja kelius

„Luhanske šiandieną labai ramu. Jeigu vakar prie Ukrainos saugumo tarnybos pastato buvo apie tūkstantis žmonių, tai šiandieną - apie du šimtus. Daug separatistų susidėjo ginklus ir išvažiavo į Slovjanską. Apie tą patį pasakojo draugai, esantys kituose miestuose“, - pasakojo lietuvis.

Tiesa, maištininkai tebeplūsta į Slovjanską, kur netrukus gali prasidėti rimti susirėmimai su Ukrainos kariuomene. Separatistai bandys neatiduoti svarbaus strateginio taško.

Lietuvis pasakojo, kad Kijevui lojalūs milicininkai ir jau išformuoto „Berkut“ dalinio kovotojai įkūrė blokpostus aplink Luhanską. Jie tikrina automobilius, atiminėja ginklus, sulaiko paieškomus asmenis. Taip daro ne tik tam, kad nugikluotų ir maišininkus, ir plėšikaujančius nusikaltėlius.

„Važinėtis tarp Rytų Ukrainos miestų dabar yra labai pavojinga, nes siautėja ginkluoti žmonės“, - pasakojo lietuvis.

Prorusiški maištininkai, priešingai nei Maidano aktyvistai, neslepia ginklų, yra nusiteikę agresyviai ne tik priešininkų atžvilgiu, šlaistosi miestų gatvėmis girti ir ginkluoti. Pašnekovas pasakojo, kad apiplėšimai tarpmiestiniuose keliuose – įprastas reiškinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.