J.Tymošenko: „V.Putinas nori supjudyti mūsų tautą“

Ukrainoje paskelbtas gedulas.

Į Kramatorską įvažiavo Ukrainos šarvuočiai, mieste girdimi šūviai.<br>YouTube nuotr.
Į Kramatorską įvažiavo Ukrainos šarvuočiai, mieste girdimi šūviai.<br>YouTube nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

May 2, 2014, 8:38 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:12 AM

„V. Putinas realizuoja savo teroristines akcijas prieš kiekvieną ukrainietį. Tokiomis operacijomis, kokios įvyko penktadienį vakare Odesoje, jis nori sukiršinti mūsų tautą, jis nori padaryti taip, kad mes šaudytume vienas į kitą, žudytume vieni kitus, kad mes suplėšytume šalį, kad nuo kulkų žūtų mūsų vaikai. Iš kažkada buvusios broliškos tautos - tai labai sunkus smūgis“, - sakė J. Tymošenko.

Ji pabrėžė, kad V.Putinas Ukrainos destabilizacijai taiko jugoslaviškąjį scenarijų.

„Šiandien jau akivaizdu, kad Ukrainoje kažkada draugiškos valstybės jėgomis pradedamas įgyvendinti jugoslaviškasis variantas. Būtent todėl (Putinas. - red.) perrengia savo diversantų padalinius, savo specialiąsias pajėgas tokia uniforma, kurios neįmanoma atpažinti“, - sakė J. Tymošenko.

Jos įsitikinimu, susirėmimai Odesoje, per kuriuos žuvo 46 žmonės, buvo inicijuoti Rusijos specialiųjų tarnybų.

Ukrainoje paskelbtas gedulas.

Penktadienio vakarą Odesoje prorusiškai nusiteikę maištininkai, vadinamieji „Kolorado vabalai“, užpuolė Ukrainos vienybę ginančius aktyvistus. Per susirėmimus ir Profsąjungų namų gaisrą žuvo mažiausiai 43 asmenys.

Įdomu tai, kad tarp jų buvo ir Rusijos piliečių, kurie dalyvavo maište prieš svetimą valstybę. Šeštadienio rytą pranešama, kad buvo sužaloti daugiau negu 200 žmonių. Odesos milicija sulaikė daugiau negu 130 asmenų.

Penktadienis buvo viena karščiausių dienų Rytų Ukrainoje per pastarąjį mėnesį.

Slovjansko mieste prasidėjo smarkūs susirėmimai tarp kariuomenės ir „Kolorado vabalų“. Oficialusis Kijevas praneša, kad specialiųjų operacijų pajėgos išvalė priemiesčius, išardė prorusiškų diversanto barikadas ir nukovė daug maištininkų. Tačiau penktadienį per kovas žuvo mažiausiai trys kariškiai ir buvo numuštas Ukrainos pajėgų sraigtasparnis.

Dar žiauresni mūšiai vyko Odesoje. 

Šimtai prorusiškų maištininkų su lazdomis ir šalmais penktadienį uostamiestyje puolė mitingavusius už nacionalinę vienybę. Pastarųjų buvo apie pusantro tūkstančio žmonių. Gatvėse prasidėjo Linčo teismai: ukrainiečiai bandė nuplėšti „Kolorado vabalų“ kaukes, atimti ginklus, todėl prasidėjo gatvių mūšiai.

„Per susirėmimą buvo naudojami akmenys, Molotovo kokteiliai, sprogstamieji įtaisai, vienam peršautas dešinysis plautis. Nelaimingasis mirė, greitosios pagalbos mašinai nespėjus atvažiuoti“, – patvirtino Vidaus reikalų ministerija.

Milicija įsikišo stengdamasi sutrukdyti smurtui, dėl kurio dešimtys žmonių iš abiejų stovyklų buvo sužeisti. Pasak liudininkų, buvo sužeistas taip pat mažiausiai trys milicininkai. 

Vakare buvo padegti Profsąjungų rūmai, o žuvusių ir sužeistųjų skaičius nuolat auga.

14 val. 55 min. Kramatorsko gatvėse ukrainiečių karius ir šarvuočius vietos gyventojai, kai kurie - jau nuo ryto "apšilę" pasitinka įžeidžiamais šūkiais. Vieno incidento metu apsvaigęs vyras ėmė artintis prie Ukrainos šarvuočio BTR, ant kurio buvo sulipę specialiųjų pajėgų kariai. Agresyviai nusiteikusį Kramatorsko gyventoją nuo papildomų nemalonumų apsaugojo stačiatikių dvasininkas, pažadėjęs išvaryti kariškius ir palydėti pėsčiomis iki pat oro uosto.

Vaizdo įraše matyti, kaip stačiatikių dvasininkas šaukia ant įkaušusių vyrų ir veda derybas su kariškiais. Sprendžiant iš kariškių ekipuotės ir ginklų tai yra ne eiliniai, o specialiųjų pajėgų kariai. Susėdę ant šarvuočių jie nuvažiavo tolyn, nereaguodami į vietinių gyventojų šūkius.

14 val.  29 min. Ukrainos saugumo tarnyba (UST) šeštadienį pareiškė, kad neteisėtos sukarintos grupuotės iš Moldovos separatistinio Padniestrės regiono ir Rusijos organizacijos bendradarbiavo kurstydamos neramumus pietiniame Odesos uostamiestyje.

„Neramumai, vykę gegužės 2 dieną Odesoje ir atvedę prie susirėmimų bei daugelio aukų, buvo užsienio įsikišimas“, – SBU atstovė Jekaterina Kosareva sakė per spaudos konferenciją.

Pasak jos, buvę aukšto rango pareigūnai, priklausę nuversto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus artimiausiai aplinkai, finansavo „diversantus“, kurie kurstė neramumus. Atstovė kaltino buvusį laikinąjį premjerą Serhijų Arbūzovą ir V.Janukovyčiaus Regionų partijos narį Oleksandrą Klymenką, kurie dabar „slapstosi kaimyninėje šalyje“.

Pasak J.Kosarevos, susirėmimai Odesoje, kuriuose dalyvavo neteisėtų sukarintų grupuočių nariai, buvo koordinuojami iš Padniestrėje veikiančių Rusijos „diversinių grupių“.  UST nurodė, jog dėl specialiosios tarnybos surengtų operacijų Charkovo, Odesos, Mykolajivo ir Chersono miestuose „teroristai samdiniai“ liko be vietos palaikymo.

J.Kosareva sakė, kad diversijos Odesoje tikslas buvo destabilizuoti padėtį šiame pietiniame mieste ir sukurstyti didelio masto neramumus Ukrainos pietiniuose regionuose.

„Dėl aktyvios vietos gyventojų pozicijos pavyko nutraukti nusikaltėlių ir Rusijos specialiųjų tarnybų įžūlų sąmokslą“, – pažymėjo UST atstovė.

14 val. 48 min. Į Šiaurę nuo Kramatorsko, kur užvirė mūšiai, esančiame Slovjanske buvęs korespondentas Grahamas Phillipsas pranešė, kadvietos gyventojai jau nuo ryto stovi eilėse prie parduotuvių. Baimindamiesi puolimo vietos gyventojai skuba apsirūpinti maisto produktais.

14 val. 18 min. Į Kramatorsą įvažiavo Ukrainos šarvuočiai su vidaus pajėgų daliniais. Mieste aidi šūviai, o prorusiškai nusiteikę gyventojai šaukia "okupantai!". Patyręs ir ne vieną konfliktą savo akimis stebėjęs BBC korespondentas Jeremy Bowenas savo Twitter paskyroje rašė: "Ukraina vis labiau man primena pirmąsias Jugoslavijos skilimo dienas. tik didelė jėga su daugiausiai įtakos yra čia pat už sienos".

13 val. 46 min. Agentūra "Reuters" praneša, kad Rytų Ukrainoje esančiame Kramatorske, esančiame į pietus nuo Slovjansko verda aršūs mūšiai. Skelbiama, kad į miestą įvažiavo Ukrainos šarvuočiai, o separatistai padegė kelis autobusus ir troleibusus, taip užblokuodami kelią.

13 val. 25 min. Britų dienraščio "Guardian" žurnalistas Howardas Amosas šiuo metu yra Odesoje. Jis praneša, kad prie penktadienio vakarą sudegintų profsąjungų rūmų nesisklaido įtampa. Atmosferą kaitina maždaug  tūkstantinė minia, kuri be perstojo neša gėles pagerbti žuvusius žmones. Pastatą saugo milicininkai, kurie susilaukia rusakalbių užgauliojimų.

Prie pareigūnų priėję žmonės dažnai klausia milicininkų, kur jie buvo, kai penktadienį gatvėse buvo rengiami linčo teismai, deginami ir mušami mirštantys žmonės. Rusakalbiai nusiteikę priešiškai net prieš žurnalistus. Viena įpykusi moteris ją filmavusius operatorius apstumdė ir apkaltino melavimu.

Viena prorusiškos stovyklos, kurią penktadienį prie profsąjungų rūmų supleškino ukrainiečiai, organizatorių Natalija Jurajeva kaltino pareigūnus, kad šie vangiai reagavo į prašymus padėti arba iš viso vengė kištis į riaušes gatvėse.

13 val. 15 min. Į Odesą trumpam buvo atvykęs Ukrainos politikas ir buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko bei kandidatas į prezidentas Petro Porošenko. Pastarojo apsaugininkai nustūmė žurnalistę Tatjaną Fiodorovną, kuriai P.Porošenko dar spėjo pareikšti, kad vietos milciija neliks nenubausta. Esą viskas bus gerai, o milicija bus reformuota.

Tačiau pasiklausę įžeidžiančių minios šūkių abu politikai staigiai pasišalino iš įvykio vietos.

7 val. 40 min. Donecko srityje esančiame Kramatorske naktį ukrainiečių pajėgos atrėmė teroristų bandymus užimti televizijos bokštą. Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas teigia, kad šeštadienį antiteroristinė operacija tęsiasi.

00 val. 06 min. Į Odesos ligonines iki 22 valandos kreipėsi 174 žmonės, nukentėję per susirėmimus mieste. Iš jų 77 paguldyti į ligoninę, 25 būklė labai sunki. 2 žmonės jau mirė ligoninėje.

Preliminariais duomenimis, per susirėmimus Odesoje žuvo 41 žmogus. Aukų skaičius auga.

23 val. 39 min. Ukrainos žurnalistai praneša, kad Odesos Profsąjungų rūmų gaisre žuvo 15 Rusijos piliečių ir 5 Moldovos separatistinės Padniestrės respublikos piliečiai. Kitaip tariant, atvykę į svetimą valstybę, Rusijos piliečiai dalyvavo prorusiškame maište, kuris nutaikytas į Ukrainos valstybę.

22 val. 35 min. BBC televizija praneša, kad per Profsąjungų rūmų gaisrą žuvo mažiausiai 38 žmogus. Dar 4 buvo nužudyti per gatvės susirėmimus. Sužeistųjų skaičius skaičiuojamas dešimtimis. 

21 val. 55 min. Odesoje užsiliepsnojo Profsąjungų rūmai. Penkių aukštų pastatas taip dega, kad žmonės buvo priversti šokti per langus. Ukrainos žiniasklaida kol kas nepraneša apie žuvusiųjų skaičių, tačiau teigiama, kad šalia pastato suguldyti žmonių kūnai. Jie uždengti šalies vėliavomis.

Prie Profsąjungų rūmų vyko žiaurūs susirėmimai. Prorusiški maištininkai šaudė iš kovinių kulkų. Ugnimi esą atsakė ir Ukrainą ginantys aktyvistai.

Įvykio vietoje dirba ne tik medikai ir milicijos pareigūnai, bet ir specialiosios pajėgos, kurios bando išvaikyti prorusiškus maištininkus. 

19 val. 45 min. Žuvusiųjų per masinius neramumus Odesoje skaičius pakilo iki 4, pranešė milicija. Vienam iš žuvusiųjų peršautas plautis, kitų mirties priežastys kol kas nežinomos.

Per susirėmimus nukentėjo trys milicijos darbuotojai. Kiek nukentėjo riaušininkų, kol kas neaišku.

19 val. 15 min. Odesoje proukrainietiškai nusiteikusi minia džiūgaudama eina prospektu ir daužo visus pakeliui rastus stendus su prorusiško kandidato į prezidentus Michailo Dobkino plakatais.

18 val. 48 min. Odesoje milicijai nepavyko apsaugoti nespėjusių išsiskirstyti prorusiškų aktyvistų. Gatvėse vyksta Linčo teismai. Nuo sučiuptų „Kolorado vabalų“ nuplėšiamos veido kaukės, šalmai, supuolusi minia juos spardo.

18 val. Ukrainos rytuose per antiteroristinę operaciją Slovjanske pavyko užimti visus kontrolės postus aplink miestą. Per susirėmimus buvo nukauta daug prorusiškų maištininkų. Tai pareiškė Aukščiausiosios Rados pirmininkas, laikinasis šalies prezidentas Oleksandras Turčynovas. 

„Per dabartinį operacijos etapą pavyko užimti visus įtvirtintus atraminius punktus ir kontrolės postus aplink Slovjansko miestą“, – sakė jis kreipdamasi į tautą penktadienį. 

„Puolimas tęsiasi“, – pažymėjo O.Turčynovas. 

Jis vėl pakartojo, kad „pagrindinis tikslas – apginti žmones ir neleisti, jog būtų aukų tarp gyventojų“ 

Per antiteroristinę operaciją žuvo „daug sukilėlių“, sakė prezidentas ir patvirtino, kad gyvybes prarado ir du Ukrainos kariai. 

„Nusikaltėliai patyrė didelių nuostolių: daug nukautų sužeistų ir areštuotų“, – sakė O.Turčynovas, bet konkrečių skaičių nepateikė. 

„Labai gaila, bet turime informacijos apie du žuvusius ir septynis sužeistus mūsų karius“, – pabrėžė O.Turčynovas. 

„Aš kreipiuosi į Rusijos Federacijos vadovybę: nutraukite isteriją dėl Ukrainos įvykių; liaukitės grasinę ir gąsdinę“, – dar pridūrė jis. 

Tuo metu Slovjansko vadinamosios savigynos pajėgos tvirtino, kad Ukrainos jėgos struktūroms pavyko užimti tik dvi gatves priemiesčiuose, o kitas miesto dalis kontroliuoja liaudies savanorių kariuomenė. 

Kaip praneša BBC, O.Turčynovas dar sakė, kad naktį grupė ginkluotų diversantų mėgino prasiskverbti į Ukrainos teritoriją, bet Ukrainos pasieniečiai privertė juos grįžti atgal. 

17 val. 14 min. Rusija nusprendė sušaukti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį dėl esą nusikalstamtų Ukrainos pajėgų veiksmų šalies rytuose.

17 val. 12 min. Ukraina kategoriškai paneigė Rusijos bandymus apkaltinti Kijevą praėjusį mėnesį Ženevoje sudaryto susitarimo pažeidimu ir pareiškė, kad Maskva nesiėmė jokių priemonių įtampai Ukrainos rytuose deeskaluoti, praneša „Reuters“. 

„Vietoje to, Rusija daugeliu atvejų remia rytiniuose Ukrainos regionuose veikiančias teroristines grupes, kurios kelia pavojų civiliams, paima žmones įkaitais ir kuria teroro bei smurto atmosferą“, - teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime. 

Be kita ko, ministerija pridūrė, kad Ukrainos valdžia yra pasiruošusi derėtis su Rusijos pasiuntiniu siekiant rasti krizės sprendimą, tačiau teigė, kad Kijevas nebuvo informuotas apie jo atvykimą į Rytų Ukrainą. 

16 val. 05 min. Ekspertai, spėję, kad neramumai persimes ir į Odesos uostamiestį, buvo teisūs. Penktadienį prorusiški aktyvistai pasirodė ir šiame mieste – visgi pastaruosius žaibiškai apsupo demonstrantai už Ukrainos vienybę, čia penktadienį planavę eitynes „Už vieningą Ukrainą“. Daugelis pastarųjų – Odesos futbolo klubo „Černomorec“ ultros.

Mažiausiai vienas ukrainietis buvo užmuštas. Jo kūnas buvo uždengtas Ukrainos vėliava, aktyvistai sugiedojo Ukrainos himną, ir su nauja jėga puolė vadinamuosius „koloradus“. Tiesioginę vaizdo transliaciją iš Ukrainos stebėkite čia.

15 val. 45 min. Rusijos aviacijos bendrovė „Aeroflot“ oficialiai paskelbė nutraukianti skrydžius į Donecką ir Charkovą. Sprendimas esą priimtas negaunant leidimo patekti į Ukrainos oro erdvę. Dabar planuojama padidinti reisų  į Simferopolį aneksuotame Kryme skaičių.

15 val. 40 min. Ukrainos vidaus reikalų ministerija skelbia, kad Nacionalinė gvardija „beveik išvalė iš Slovjansko teroristus“, kurių daugelis esą yra profesionaliai pasirengę kovoms.

15 val. 25 min. ES vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton teigė, kad būtina sumažinti smurtą ir užkirsti kelią vyriausybinių pastatų užėmimui krizės kamuojamoje Ukrainoje, skelbia „Reuters“. 

„Labai svarbu, kad nebematytume besitęsiančio smurto. Labai svarbu užkirsti kelią pastatų užėmimui, – Berlyne per spaudos konferenciją su Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku Walteriu Steinmeieriu sakė C.Ashton. – Kaip ir sakiau visiems, labai svarbus Aukščiausiosios Rados funkcionavimas, kurioje kartu galėtų dirbti visi Ukrainos atstovai“. 

15 val. 04 min. Pastangos išlaisvinti grupę tarptautinių stebėtojų, kuriuos Rytų Ukrainoje įkaitais laiko prorusiški separatistai, pasiekė lemiamą etapą, penktadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris. 

Kalbėdamas su žurnalistais po derybų su Šveicarijos diplomatijos vadovu Didier Burkhalteriu, F.W.Steinmeieris sakė negalintis plačiau pakomentuoti pastangų išlaisvinti tuos vyrus, nes dabar yra „itin jautri stadija tebevykstančiose derybose“. 

Griežtos neutraliteto politikos besilaikanti Šveicarija šiuo metu pirmininkauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), kuri pasiuntė savo stebėtojus į Ukrainą prižiūrėti, kaip laikomasi praeitą mėnesį Ženevoje pasirašytos keturšalės taikos sutarties, kurią prorusiški sukilėliai atmetė. 

Šveicarijos vyriausybė siekia padėti sumažinti įtampą Ukrainos krizėje, dėl kurios Vakarų šalių santykiai su Rusija pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo. 

„Mūsų tikslas – besąlyginis įkaitų Slovjanske paleidimas“, – sakė D.Burkhalteris. 

Praeitą penktadienį separatistų kontroliuojamame rytiniame Slovjansko mieste buvo pagrobti iš viso aštuoni ESBO stebėtojai, tarp jų – keturi Vokietijos piliečiai. 

14 val. 57 min. Rytų Europos studijų centro analitikas Marius Laurinavičius, kalbėdamas su lrytas.lt, absurdiškomis pavadino naujas Europos Sąjungos sankcijas Rusijos pareigūnams dėl veiksmų Ukrainoje. Savo ruožtu JAV paskelbtas sąrašas jam atrodo logiškas ir tikslingas.

„ES paskelbtos pavardės – net ne juokinga, o absurdiška. Sąraše – Igoris Strelkovas, nors visiems jau seniausiai žinoma, kad tikroji šio separatistų organizatoriaus pavardė – Girkinas. Jis – GRU pulkininkas.

Savo ruožtu amerikiečiai viską daro taip, kaip ir suplanavę. Šįkart jie taikėsi į artimiausią V.Putino aplinką – brolius Rotenbergus, Igorį Sečiną, Genadijų Timčenką, Jurijų Timčuką.

Jie mato, kad NATO ir ES nesutaria dėl veiksmų, bei veikia nieko nelaukdami. Jie viską supranta. Neatsitiktinai tie JAV kariai į Lietuvą atvyko po dvišalio susitarimo, o ne po NATO vėliava“, – kalbėjo M.Laurinavičius,

14 val. 50 min. Ukrainos saugumo pareigūnai skelbia, kad ukrainiečių pajėgos šiuo metu kontroliuoja maždaug pusę Slovjansko miesto teritorijos.

14 val. 45 min. Europos Sąjungos (ES) atstovai išreiškė susirūpinimą saugumo padėtimi Rytų Ukrainoje, o separatistus paragino nusiginkluoti. Kremliaus atstovas spaudai D.Peskovas pareiškė, kad pradėdamas kovinę operaciją Slovjanske, režimas palaidojo viltį realizuoti Ženevos susitarimus.

ES vyriausios užsienio reikalų įgaliotinės atstovė Maja Kocijančič pranešė, jog ES atidžiai stebi saugumo situaciją Ukrainoje ir paragino separatistus nutraukti „neteisėtus veiksmus“, nusiginkluoti bei paleisti pagrobtus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojus.

14 val. 09 min. Netoli Slovjansko sulaikyti keturi asmenys, kurie, kaip įtariama, šaudė į karinius sraigtasparnius.  Taip pat pranešta, kad sužeistas ir į nelaisvę pakliuvęs lakūnas dabar operuojamas vienoje iš Slovjansko ligoninių.

13 val. 33 min. Be „BuzzFeed“ atstovo M.Giglio, Ukrainos Donecko srityje dingo ir televizijų „Sky News“ bei CBS filmavimo grupės. Apie tai paskelbė „Novosti Donbasa“ žurnalistai. Vakarų žurnalistai vyko į Konstantynovkos miestą. Tiesa, visi žurnalistai netrukus paskelbė, kad yra paleisti ir saugūs Donecke.

12 val. 52 min. Prorusiški separatistai Donecke užėmė traukinių eismo kontrolės centrą, taip paralyžiuodami visą traukinių judėjimą regione. Tai naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino Ukrainos valstybinė geležinkelių administracija.

12 val. 08 min. Ukrainos valstybės saugumo tarnyba paskelbė, kad vienas sraigtasparnių buvo numuštas raketos „žemė-oras“. Esą tai kertasi su Rusijos aiškinimais, kad Slovjanską kontroliuoja paprasti civiliai, pakilę į kovą su valdžia Kijeve.

12 val. Rytų Ukrainos separatistai savanoriškai apleido Luhansko regiono prokuratūros pastatą. 

„Prokuratūros pastatas apleistas po įvykusių derybų“, - rašoma prokuratūros spaudos tarnybos išplatintame pranešime. 

Naujosios Ukrainos vyriausybės valdymu nepatenkinti protestuotojai Luhansko prokuratūrą užėmė balandžio 29 dieną. Virš pastato tuomet buvo iškelta vėliava su Šventojo Jurgio kaspino spalvomis, prokuratūros personalui buvo leista laisvai palikti darbo vietas. 

11 val. 57 min. V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Kijevas, pradėdamas „baudžiamąją operaciją“ Rytų Ukrainoje, sunaikino paskutinę viltį įgyvendinti Ženevos susitarimą dėl krizės deeskalavimo.

„Tuo metu, kai Rusija deda pastangas deeskaluoti ir išspręsti šį konfliktą, Kijevo režimas pasiuntė karines oro pajėgas prieš taikias gyvenvietes, pradėjo baudžiamąjį reidą, faktiškai pribaigdamas paskutines viltis, kad bus įmanoma įgyvendinti Ženevos susitarimus“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą D.Peskovą. 

Jis pridūrė, kad V.Putinas pasiuntė į rytų Ukrainą savo specialųjį atstovą Vladimirą Lukiną, kuris mėgins padėti susiderėti dėl septynių Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) karinių stebėtojų, sučiuptų prorusiškų sukilėlių, paleidimo. Tie pareigūnai į separatistų rankas pateko Slovjansko mieste, kai mėgino stebėti, kaip laikomasi Ženevos taikos sutarties. 

11 val. 50 min. „YouTube“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip prorusiški separatistai iš mašinos ištempia sužeistą numušto Ukrainos sraigtasparnio pilotą. Iš pažiūros jam bandoma padėti. Tiesa, dėl įrašo autentiškumo abejojama, kadangi jis į „YouTube“ įkeltas ne penktadienį, o gegužės 1-ąją, ketvirtadienį, kai operacija Slovjanske dar nebuvo prasidėjusi.

Be to, įrašas paskelbtas Kremliaus kontroliuojamo dienraščio „Komsomolskaja pravda“ paskyroje. Tai dar labiau sustiprina įtarimus, kad įrašas – Rusijos propaganda.

11 val. 41 min. Prorusiški separatistai patikros punkte prie Konstantynovkos ir Artemovsko pagrobė „BuzzFeed“ žurnalistą Mike'ą Giglio ir su juo dirbusį vertėją. Vakarų žurnalistai tinkle „Twitter“ ragina vienas kitą būti atsargiems.

11 val. 18 min. Rusija pareikalavo, kad Europos saugumo bendradarbiavimo organizacija (ESBO) imtųsi veiksmų ir sustabdytų Ukrainos vykdomą karinę operaciją šalies rytuose.

11 val. Slovjansko ir jo priemiesčių gyventojai patvirtina, kad prorusiški separatistai naudoja civilius kaip „gyvuosius skydus“ ir Ukrainos pajėgas puldinėja iš gyvenamųjų rajonų. Slovjanko separatistų lyderis Viačeslavas Ponomariovas pareiškė, kad Ukrainos pajėgos užėmė miesto TV centrą.

10 val. 35 min. V.Ponomariovas pareiškė, kad įkaitais laikomi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai iš miesto administracijos buvo perkelti į neatskleidžiamą vietą – toliau nuo kovų lauko.

10 val. 24 min. Ukrainos gynybos ministerija patvirtino, kad Slovjanske buvo numušti du sraigtasparniai Mi-24, o sraigtasparnis Mi-8 buvo pažeistas ir priverstas nusileisti. Ministerija pranešė apie du žuvusius Ukrainos pajėgų narius. Ukrainiečiai yra perėmę jau 10 patikros punktų Slovjanske ir aplink jį.

10 val. 18 min.  Kai kurių Vakarų žurnalistų, esančių Ukrainoje, teigimu, Slovjanske šiuo metu yra tik rusiškų žiniasklaidos priemonių atstovai. Esą pagrindinius įvažiavimus į miestą vis dar kontroliuojantys separatistai korespondentų iš kitų šalių neįsileidžia.

Antai Rusijos televizijų žurnalistai nuo ryto laukia civilių Slovjansko centre, kad pastarieji prieš kameras paprašytų Rusijos prezidento Vladimiro Putino pagalbos.

10 val. 16 min. „Itar-Tass“ praneša, kad mažiausiai vienas žmogus žuvo ir separatistų pusėje. Vadinamųjų liaudies savigynos grupuočių atstovė Stela Chorošova taip pat patvirtino, kad vienas žmogus buvo sužeistas.

10 val. 10 min. Karinių ir politinių tyrimų centro analitikas Dmytro Tymčukas spėja, kad prorusiški separatistai gali nužudyti civilių ir taip sukurti pretekstą Rusijos invazijai. Ukrainos pareigūnai jau ketvirtadienį įspėjo, kad Kremlius kartu su separatistai penktadienį surengs didelę provokaviją Slovjanske.

09 val. 51 min. D.Tymčukas praneša, kad Ukrainos pajėgos yra apsupusios prorusiškus kovotojus, kurie bando pasprukti iš sudaryto žiedo. Anot D.Tymčuko, pabėgti stengiasi iš Rusijos atvykę separatistų talkininkai, kurie perduoda veiksmų kontrolę vietos kovotojams.

09 val. 35 min. Ukrainos vidaus reikalų ministras A.Avakovas savo paskyroje „Facebook“ paskelbė operacijos Slovjanske tikslus: išvaduoti separatistų paimtus įkaitus, tarp jų – ESBO stebėtojus, išlaisvinti užimtus pastatus ir priversti separatistus sudėti ginklus.

Savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ A.Avakovas taip pat rašė: „Prieš Ukrainos specialiąsias pajėgas teroristai naudojo sunkiąją ginkluotę, įskaitant granatsvaidžius ir nešiojamuosius zenitinius raketinius kompleksus. Žuvo vienas pilotas, yra sužeistų.“

Ministras taip pat kaltino separatistus naudojant profesionalius samdinius.

09 val. 20 min. Pranešama, kad Rusija veršis į Ukrainą, jei Kijevo pajėgoms pavyks ši naujausia antiteroristinė operacija. Tinkle „Twitter“ naujienas iš Ukrainos pranešantis „Ukraine reporter“ pastebi, kad priešingu atveju V.Putinas atrodys pralaimėjęs.

Separatistų koordinatoriai Slovjanske savo šalininkams mieste jau paskelbė neva karštąją liniją, kuria paskambinus galima paprašyti V.Putino pagalbos.

09 val. 10 min. Pranešama, kad separatistai stiprina pozicijas Slovjansko centre – prie miesto administracijos pastato, kur laikomi įkaitais paimti ESBO stebėtojai. Ukrainiečiai kol kas puola priemiesčiuose, centre dar palyginti ramu.

A.Avakovas pareiškė, kad separatistai Slovjanske slepiasi už civilių – gyvųjų skydų. Ankstyvą rytą, jau prasidėjus kovoms, žurnalistai Slovjansko centre pastebėjo keliasdešimt senyvo amžiaus moterų, aplink kurias vaikštinėjo separatistai.

Daugelį Ukrainos Donecko regionų miestų, įskaitant ir Slovjanską, šiuo metu kontroliuoja prorusiškai nusiteikę separatistai.

Trečiadienį Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas pripažino praradęs Donecko kontrolę, tačiau įspėjo, kad armijai duotas kovinės parengties įsakymas, taip pat vėl privaloma karinė tarnyba visiems 18–25 metų vyrams. Donecko separatistai regioną paskelbė „liaudies respublika“, o gegužės 11 dieną ketina surengti referendumą dėl krašto ateities.

Ketvirtadienį iš Kijevo buvo išsiųstas Rusijos ambasados kariniai atašė, Ukrainos valdžios pareigūnai skelbia, kad diplomatas iš vieno ukrainiečių karininko bandė gauti slaptos informacijos apie Kijevo ir NATO karinį bendradarbiavimą.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.