Ukraina valo separatistų stovyklas

Išrinktasis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ilgai nedelsė. Dar pirmadienio vakarą atnaujinta antiteroristinė operacija šalies rytuose. O vyriausybinės pajėgos veikia kaip niekada ryžtingai. Skelbiama, kad nukauta ne mažiau kaip 200 teroristų.

Ukrainos vyriausybinės pajėgos ryžtingai smogė separatistams, kurie buvo užėmę strategiškai svarbų tarptautinį Donecko oro uostą, ir privertė juos bėgti.<br>AP nuotr.
Ukrainos vyriausybinės pajėgos ryžtingai smogė separatistams, kurie buvo užėmę strategiškai svarbų tarptautinį Donecko oro uostą, ir privertė juos bėgti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2014, 9:27 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:01 AM

Prorusiški sukilėliai į žinias apie Šokolado karaliumi vadinamo P.Porošenkos pergalę rinkimuose reagavo savotiška dovana – užimdami vieno didžiausių Rytų Ukrainos miestų Donecko oro uostą, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis BBC, AP, „Kyiv Post“, ir „Reuters“.

Be to, jau anksčiau pasirodė informacija, kad į Rytų Ukrainą iš Rusijos atvyko ir prie separatistų prisidėjo vadinamasis batalionas „Vostok“. Jį daugiausia sudaro čečėnų tautybės kariai.

Vis dėlto tokios naujienos P.Porošenkos neįbaugino. Pareiškęs, kad „civilizuotose valstybėse negali būti jokios kalbos apie derybas su teroristais“, jis patikino: antiteroristinė operacija bus suaktyvinta, o su sukilėliais greitai bus susidorota.

Agresyvesnė taktika, atrodo, jau duoda vaisių.

Internete sklinda dešimčių nukautų separatistų nuotraukos, o vadinamosios Donecko liaudies respublikos vadeiva Denisas Pušilinas turi išsijuosęs neigti gandus, kad jau bėga iš Donbaso.

Ryžtingas atsakas – ir Rusijai

Donecko oro uosto regione vyko išties įnirtingos kautynės.

Žurnalistai visą pirmadienio vakarą ir antradienio naktį skelbė apie kone keliasdešimties sekundžių intervalu griaudėjančius sprogimus, šūvių papliūpas.

Atrodo, kad vyriausybinės pajėgos prieš separatistus naudojo net naikintuvus ir atakos sraigtasparnius. Kontrataką prieš oro uostą užėmusius teroristus smarkus lietus buvo nutraukęs tik trumpam.

Pareigūnai miestiečiams pranešė: likite namie, neikite į balkonus, arti langų.

Darbo diena Donecke baigėsi anksčiau nei įprastai.

Tai buvo griežtas, ryžtingas atsakas – ne tik separatistams, bet ir Rusijai.

Šios šalies užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas nenoriai pripažino Ukrainos prezidento rinkimų teisėtumą, bet paragino nutraukti kovines operacijas prieš sukilėlius.

Atrodo, kad strategiškai itin svarbų oro uostą separatistai užėmė išgirdę apie P.Porošenkos planus vos oficialiai užėmus prezidento postą vykti į neramius Ukrainos rytus.

Tačiau kovotojai iš oro uosto per antradienio naktį, po įnirtingų mūšių net Donecko centre, regis, buvo išstumti.

Pačių separatistų atstovai paskelbė, kad į vienos Donecko ligoninės morgą po kautynių buvo atvežta 30–50 nukautų prorusiškų sukilėlių.

Tiesa, Ukrainos valdžia tvirtina, kad nukautų separatistų yra daugiau nei 200, o daugelis jų yra ne Ukrainos, bet kitų šalių piliečiai.

Manoma, kad tarp aukų yra ir čečėnų iš to paties bataliono „Vostok“.

„Visi taikiniai nustatyti. Jeigu teroristai nepasiduos, į objektus bus smogta iš didelio tikslumo ginklų“, – vakar, operacijai prieš separatistus tęsiantis ir, regis, plečiantis, jau skelbė Ukrainos antiteroristinių pajėgų atstovas Vladyslavas Selezniovas.

Patikimi ne visi pasieniečiai

P.Porošenka iš pradžių žadėjo derėtis dėl šalies rytinius regionus krečiančio separatistinio sukilimo taikaus užbaigimo. Čia sukilėliai jau ilgiau nei mėnesį šeimininkauja vyriausybiniuose pastatuose ir kaunasi su Ukrainos pajėgomis.

Tačiau paaiškėjus apie pergalę jau pirmajame rinkimų ture, P.Porošenka iškart sutirštino retoriką.

Jis prilygino separatistus Somalio piratams ir pareiškė, kad su „žudikais ir teroristais“ turi būti kovojama ginklu.

„Antiteroristinė operacija negali ir neturi tęstis du ar tris mėnesius, – paskelbė išrinktasis Ukrainos prezidentas. – Ji turėtų trukti ir truks valandas.“

Bet problemų dar daug. Antai antradienį paryčiais grupė neatpažintų asmenų šturmavo pagrindinę Donecko ledo areną, kurioje turėjo vykti 2015 metų pasaulio ledo ritulio čempionatas, ir ją padegė.

O Ukrainos pasienio apsaugos tarnyba pranešė, kad kaimyniniame Luhansko regione pareigūnai įsitraukė į susišaudymą su grupe ginkluotų asmenų, mėginusių patekti į šalies teritoriją iš Rusijos.

Mažiausiai vienas įsibrovėlis buvo sužeistas, o pasieniečiai sučiupo kelis automobilius, kuriuose rasta automatų „Kalašnikov“, raketinių granatsvaidžių ir sprogmenų.

Vis dėlto mašinų su separatistais buvo daugiau. Vienos, kaip skelbiama, nurūko atgal į Rusijos teritoriją, o kitos nulėkė gilyn į Luhansko sritį, kur sustiprino sukilėlių pajėgas.

„Pasienio pajėgose yra daug vietos gyventojų, kuriuos su žmonėmis anapus sienos sieja nešvaraus verslo ryšiai, todėl jie nėra patikimi“, – pripažino Karinių ir politinių tyrimų centro Kijeve vadovas Dmytro Tymčukas.

Daugėja sutrikimo ženklų

Vis dėlto separatistai išties sutrikę. Pranešama, kad jiems Donecko srityje vadovaujantis Igoris Girkinas (vadinamasis Strelkovas), į Ukrainą atsiųstas iš Rusijos, davė nurodymą sušaudyti du saviškius – dėl plėšikavimo.

Negana to, Ukrainos pasieniečių sučiuptas Rusijos pilietis prieš kameras prisipažino į Ukrainą atvykęs kovoti su „Pravyj sektor“ radikalais, bet nusivylė pamatęs, kad daugelis vadinamosios Donecko liaudies respublikos atstovų yra „rimti nusikaltėliai“.

Galiausiai vakar paskelbta, jog Luhansko liaudies respublikos pirmininkas Valerijus Bolotovas paskelbė karą Donecko liaudies respublikos vadovybei, kuri atseit jau pasiduoda Kijevui.

Chaoso Rytų Ukrainoje toliau daugėja. Tik šį kartą, regis, sutrikusi ne Ukrainos vyriausybės, o būtent separatistų stovykla. Juk jų veiklos saugiklis – Rusijos kariai – nuo sienos su Ukraina jau atitraukti. 

Su Maskva nesiderės – nepasitiki

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas vakar pareiškė, jog Kijevas nepakankamai pasitiki Maskva, kad galėtų pradėti tiesiogines derybas su Rusija siekdamas užbaigti kruviną separatistų sukilimą šalies rytuose.

„Dabartinėmis sąlygomis dvišalės derybos, nedalyvaujant Jungtinėms Valstijoms ir Europos Sąjungai, neįmanomos“, – A.Jaceniukas sakė per ministrų kabineto posėdį, surengtą kitą dieną po to, kai provakarietiškų pažiūrų milijardierius P.Porošenka (nuotr.) buvo oficialiai patvirtintas Ukrainos prezidento rinkimų nugalėtoju.

„Jeigu vieni atsisėsite su jais prie stalo, jie neabejotinai jus apgaus“, – premjeras pareiškė per posėdį, kurį transliavo televizija.

P.Porošenka dar pirmadienį sakė, kad mielai susitiktų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir kad tokios derybos gali būti surengtos jau ateinančio mėnesio viduryje. Tiesa, Maskva irgi leidžia suprasti, kad P.Porošenkos kol kas nekvies.

A.Jaceniukas tapo laikinuoju premjeru vasarį, kai Kijeve buvo nuverstas Rusijos palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Maskva jo nepripažįsta teisėtu Ukrainos vyriausybės vadovu.

Balandį abi kaimyninės šalys dalyvavo Ženevoje surengtose derybose, tarpininkaujant ES ir JAV. Per tas diskusijas buvo sudarytas susitarimas mėginti užbaigti sukilimą, tačiau tiek Rusija, tiek Ukraina jau po kelių dienų pažeidė prisiimtus įsipareigojimus.

V.Putinas vakar dar kartą paragino Ukrainą nedelsiant sustabdyti kovines operacijas prieš separatistus šalies rytuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.