Petro Porošenka: „Ukrainos armija nutraukia ugnį!“

„Antiteroristinės operacijos centre prezidentas priėmė generolo Vitalijaus Muženkos raportą dėl to, kad šiandien 18 val. 30 min. baigėsi operacija dėl gynybos režimo prie sienos nustatymo.

Ukrainos prezidentas įsakė pereiti prie valstybės sienos kontrolės režimo nustatymo.<br>AP nuotr.
Ukrainos prezidentas įsakė pereiti prie valstybės sienos kontrolės režimo nustatymo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:11 PM

„Antiteroristinių operacijų pajėgos nuo šios dienos iki birželio 27 dienos nutraukia kovos veiksmus“, – sakė P.Porošenka, bendraudamas su Sviatohorsko gyventojais Donecko srityje.

Ukrainos prezidentas įsakė pereiti prie valstybės sienos kontrolės režimo nustatymo.

„Antiteroristinės operacijos centre prezidentas priėmė generolo Vitalijaus Muženkos raportą dėl to, kad šiandien 18 val. 30 min. baigėsi operacija dėl gynybos režimo prie sienos nustatymo.

Prezidentas pasakė: Pereiname prie kitos taikaus plano fazės – valstybinės sienos kontrolės režimo nustatymo“, – penktadienį pranešė valstybės vadovo spaudos tarnyba.

Po to P.Porošenka įsakė visoms pajėgoms savaitei nutraukti ugnį.

„Ukrainos armija nutraukia ugnį! Tai nereiškia, kad mes neduosime atkirčio agresijos prieš mūsų kariškius atveju, mes darysime visa, kad apgintume mūsų valstybės teritoriją“, – pareiškė P.Porošenka.

Jis pabrėžė, kad Ukrainos teritorinio vientisumo klausimas „nesvarstomas“.

Antiteroristinių operacijų centro atstovas Vladyslavas Selezniovas pranešė, kad kariškiai ugnį nutrauks 22 valandą.

Pasak spaudos tarnybos, prezidentas kariams ir Nacionalinės gvardijos kovotojams, tarnaujantiems įtvirtintuose kontrolės postuose, perdavė kažkiek televizorių, neperšaunamų liemenių, naktinio matymo žiūronų.

Susitikęs su Sviatohorsko gyventojais P.Porošenka dar papasakojo jiems apie taikos planą padėčiai sureguliuoti regione.

Prezidentas taip pat apsilankė Sviatohorsko Dievo Motinos užmigimo lauroje.

Šis apsilankymas Donbase yra pirmoji P.Porošenkos darbo kelionė prezidento poste.

Donecko separatistai kreipėsi į Jungtines Tautas

Donecko separatistai kreipėsi į Jungtinių Tautų (JT) organizaciją, prašydami pripažinti jų „liaudies respubliką“.

Separatistų įkurtos Aukščiausiosios tarybos atstovas, Vladimiras Makovičius pranešė, jog JT atstovams išsiųstas laiškas su prašymu pripažinti Donecko „liaudies respublikos“ nepriklausomybę. Tokie patys laiškai nusiųsti Serbijos ir Pietų Osetijos vyriausybėms.

Gegužės 19 d. į JT su tokiu pačiu prašymu kreipėsi Luhansko „liaudies respublikos“ separatistai.

Į Ukrainos Luhansko miestą įvažiavo kolona, kurioje – du tankai T-64 ir penki šarvuočiai, pranešė grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčiukas.

Ginkluoti kovotojai apie pusę penkių ryto apšaudė antiterosristinės operacijos pajėgų užimtą Luhansko oro uostą. Ukrainos kariškiai atsakydami taip pat paleido ugnį. Tarp jų nukentėjusiųjų nėra, rašo liga.net.

Iš įvairių šaltinių ateina informacija apie kovotojų šarvuotos technikos judėjimą Luhanske ir jo apylinkėse. Į miestą įvažiavo dviejų tankų ir penkių šarvuočių kolona.

Tęsiasi mūšiai prie Zakotnoje kaimo netoli Krasnyj Lymano. Antiteroristinės operacijos pajėgų veiksmus apsunkina tai, kad operacijos vykdymo zonoje yra taikių gyventojų.

Vėliau Luhansko srityje, Alčevske nufilmuota, kad didelė karinės technikos kolona su Rusijos vėliavomis juda į Donecko pusę.

Youtube įkeltame vaizdo įraše matyti keletas tankų, šarvuočių ir sunkvežimių su artilerijos pabūklais važiuojantys keliu į Donecko pusę. Juos lydi mikroautobusai.

Kolona nufilmuota ir Horlivkoje.

Sunaikinta 300 kovotojų

Per praėjusią parą per kovas Donecko srities Jampolio ir Zakotnoje gyvenvietėse sunaikinta apie 300 kovotojų. Apie tai pranešė Antiteroristinės operacijos spaudos atstovas Vladislavas Selezniovas.

Pasak jo, toks rezultatas pasiektas dėl gerai organizuoto veiksmų derinimo tarp Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, Ukrainos nacionalinės gvardijos ir kitų jėgos struktūrų padalinių.

„Operatyvūs Ukrainos pajėgų veiksmai, artilerijos ugnis, aviacijos smūgiai užtikrino Antiteroristinės operacijos dalyvių veiksmų efektyvumą“, - pridūrė jis.

Antiteroristinės operacijos kariams iš teroristų pavyko atimti šarvuotį BRDM ir sunkvežimį „Kamaz“ su pritaisytu stambaus kalibro kulkosvaidžiu. Visi ginklai ir technika – Rusijos gamybos.

Ukrainos pajėgų nuostoliai – 7 žuvę ir 30 sužeistų.

Vėliau Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovai informavo, kad Rytų Ukrainoje žuvo 13 karių.

Tarybos atstovo Volodymiro Čepovo teigimu, kariai žuvo netoli Jampilo ir Kirovsko kaimų Doneco regione, bandydami užimti Siverskio tiltą per Doneco upę.

„Šioje kovoje žuvo dvylika Ukrainos karinių pajėgų karių ir vienas Nacionalinės gvardijos karys“, - sakė V. Čepovas.

Šarvuotis su rusiškais dokumentais

Nacionalinė gvardija naktį atėmė teroristų šarvuotį BTR-80, kai šie bandė prasiveržti iš Rusijos pusės Donecko srities Marjinkos rajone. Apie tai pranešė VRM vadovas Arsenas Avakovas.

Pasak jo, teroristai buvo „iš dalies sunaikinti, iš dalies sulaikyti“.

Pateiktos ir paties sulaikyto šarvuočio bei jo dokumentų nuotraukos, iš kurių tampa aišku, kad mašina yra iš Rusijos.

„Nuotraukoje – pats sulaikytas šarvuotis ir jo apskaitos knygelė. Atkreipkite dėmesį į Rusijos karinio dalinio antspaudą. Visiems diplomatams ir abejojantiems“, - pažymėjo A.Avakovas.

Technika iš Rusijos

Aukščiausiosios Rados posėdyje gynybos ministro pareigas einantis Michailas Kovalis pranešė, kad yra įrodymų apie į Ukrainą teroristų įvežtą karinę techniką iš Rusijos.

„Gavome operatyvinę informaciją, kad 10 kovinių mašinų su sistemomis „Grad“ kirto valstybinę Ukrainos sieną ir yra Ukrainos teritorijoje. Vieną mašiną mes sunaikinome ir atėmėme, ir šioje mašinoje mes radom visą įrodymų bazę, kad tai – 18-osios motorizuotos šaulių brigados iš Rusijos Federacijos, Čečėnijos“, - sakė jis.

Taip pat išaiškinti iš Rusijos atvaryti trys tankai T-64 – du iš jų buvo pamušti praėjusią savaitę.

M.Kovalio duomenimis, teroristai turi ir du tankus Iž-2 – tai tankai, nuimti nuo postamentų, veikiantis tik vienas, tačiau jis neturi šaudmenų.

Taip pat teroristai turi iki 5 šarvuočių.

Atrėmė šturmą Artiomovske

Naktį teroristai puolė karinį dalinį Artiomovske. Ukrainos kariškiai atrėmė šturmą, rašo unian.net. Vienas kariškis sužeistas, duomenų apie teroristų nuostolius nėra.

Dalinį šturmavęs tankas privažiavo Polevaja gatve, ją ir pasitraukė. Buvo šaudoma iš automobilių parko teritorijos. Per karinius veiksmus apgriautas autotransporto įmonės pastatas, išmušti artimiausių namų stiklai, vikšrais suardytas kelias. Gatvėse liko šovinių gilzės.

Labiausiai nukentėjo autotransporto įmonės pastatas, dėl sprogimo patalpoje kilo gaisras. Pažeisti automobiliai, kurie buvo pastatyti Polevaja gatvėje.

Mūšis prasidėjo apie antrą nakties ir tęsėsi apie valandą.

Sienos uždarymo operacija baigta

Kariškiai ir pasieniečiai užbaigė sienos su Rusija uždarymo operaciją, pranešė Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas, ryte pasikalbėjęs su Gynybos ministerijos atstovais.

„Gynybos ministerija informuoja, kad mūsų ginkluotųjų pajėgų padaliniai priartėjo prie Izvarino gyvenamojo punkto – tuo pačių ir faktiškai užbaigė sienos uždarymo operaciją“, - sakė O.Turčynovas.

Jis paprašė deputatų palaikyti Ukrainos pajėgas ir pasisakymuose susilaikyti nuo „panikos“, nes kartais paskelbiami žuvusiųjų skaičiai, kurie neatitinka tikrovės.

Siūlo separatistams taikos planą 

Ukrainos naujasis prezidentas Petro Porošenka penktadienį paskelbė 14 punktų taikos planą, kuriame šalies rytuose veikiantys prorusiški separatistai raginami nedelsiant nusiginkluoti, taip pat žadama decentralizuoti valdžią, atlikus konstitucijos reformą. 

Pagal šį planą numatoma teisiškai nepersekioti sukilėlių, neįvykdžiusių „sunkių nusikaltimų“, taip pat suteikiamas „garantuotas koridorius rusų ir ukrainiečių samdiniams palikti“ konflikto zoną, Kijeve įsikūrusi privati televizija „Inter TV“ pranešė savo tinklalapyje. 

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.