Donecko teroristai laužo paliaubas ir prašo V. Putino taikdarių

Prorusiški kovotojai per pastarąsias tris dienas net 44 kartus pažeidė susitarimą nutraukti ugnį Antiteroristinės operacijos zonoje. Apie tai pranešė oficialus operacijos spaudos atstovas Vladislavas Selezniovas, rašo unian.net.

Separatistų teigimu, paliaubų su Antiteroristinės operacijos pajėgomis nebuvo nė minutės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Separatistų teigimu, paliaubų su Antiteroristinės operacijos pajėgomis nebuvo nė minutės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2014, 12:53 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:02 PM

„Antiteroristinės operacijos pajėgos atliko kompleksą veiksmų, pastatė įrangą, kuria stebimi ir fiksuojami kovotojų veiksmai, kuriais siekiama destabilizuoti padėtį regione“, - pažymėjo jis ir pridūrė, kad „online režimu nuolat filmuojami patikros postų ir pozicijų, kuriose dislokuotos Antiteroristinės operacijos pajėgos, apšaudymai“.

V.Selezniovas pabrėžė, kad „turimi nepaneigiami įrodymai liudija apie tai, kad kovotojai šiurkščiai pažeidė taikų konflikto sureguliavimo Rytų Ukrainoje planą“.

„Antiteroristinės operacijos vadovybė reikalauja laikytis taikaus padėties sureguliavimo Ukrainos rytuose plano. Tuo pat metu fiksuoja atskirus provokacijų ir nusikalstamų veiksmų iš kovotojų pusės atvejus“, - pažymėjo Antiteroristinės operacijos pajėgų atstovas.

„Tik per tris dienas Antiteroristinės operacijos pajėgos užfiksavo 44 atvejus, kai kovotojai pažeidė ugnies nutraukimo režimą, iš jų šešis vien per keletą pastarųjų valandų“, - pranešė jis.

Pasak atstovo, vienas iš tokių atvejų – kai kovotojai apšaudė patikros postą šalia kombinuotųjų pašarų gamyklos, kitas atvejis – Ukrainos pajėgų patikros posto, įsteigto ant Karačiuno kalno, apšaudymas minosvaidžiu. Iš automatinio granatsvaidžio AGS-17 buvo apšaudytos ukrainiečių pozicijos kelių į Krasnyj Lymaną ir Slovjanską sankryžoje.

Kovotojai traukia link Kramatorsko

Apie 250 kovotojų juda link Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijų prie Kramatorsko. Apie tai pranešė Karinių ir politinių tyrimų centro bei grupės „Informacinis pasipriešinimas“ vadovas Dmitrijus Tymčiukas.

„Prie Kramatorsko stebimas kovotojų aktyvumas. Pastebėtas teroristų grupių, kurių bendras skaičius apie 250 žmonių, judėjimas link Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijų“, - pažymėjo ekspertas.

Trečiadienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad neatmeta galimybės anksčiau laiko atšaukti ugnies nutraukimo režimą. Kovotojai visur pažeidžia paliaubų, nustatytų iki birželio 27-osios, sąlygas.

Prašo V.Putino įvesti „taikdarius“

Donecko teroristų lyderis Pavelas Gubarevas paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino į Ukrainą įvesti „taikdarius“, praneša pravda.com.ua.

Apie tai jis parašė savo „Facebook“ paskyroje.

Jis pareiškė, kad „su pagarba žiūri“ į V.Putino sprendimą paprašyti Rusijos Federacijos Tarybos atšaukti leidimą naudoti karius Ukrainoje.

Tačiau P.Gubarevas pareiškė, kad Ukraina „puola visomis kryptimis“, naudodama „pabūklus, tankus ir JTO uždraustus ginklus, kaip kasetines ir fosforines bombas“.

Teroristų lyderis baiminasi, kad Ukraina pasirašys sutartį su ES ir iš karto po to „įves ES taikdarių pajėgas ir jų globojami tęs rusų gyventojų genocidą“.

Todėl P.Gubarevas siūlo atsižvelgti į tokį scenarijų ir įvesti į Donecką „Rusijos taikdarių kontingentą“.

Numušė Ukrainos sraigtasparnį

Separatistų teigimu, paliaubų su Antiteroristinės operacijos pajėgomis nebuvo nė minutės, praneša korrespondent.net.

Jie tvirtina, kad antradienį prie Slovjansko numušė Ukrainos karinį sraigtasparnį dėl to, kad Ukrainos pusė pažeidė paliaubų sąlygas. Apie tai pareiškė vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ pirmasis vicepremjeras Andrejus Purginas.

„Iš tikrųjų paliaubos netruko nė minutės. Mus nuolat apšaudydavo, o vakar dieną apie 150 Ukrainos karių bandė šturmuoti Donecką. Atitinkamai, sraigtasparnio apšaudymas prie Slovjansko buvo dalis mūsų atsakomųjų priemonių į Ukrainos pusės agresiją“, - sakė A.Purginas.

Jis pranešė, kad sraigtasparnis, jo duomenimis, iš tiesų buvo numuštas, o ekipažo likimas nežinomas.

„Turiu duomenų apie tai, kad sraigtasparnis iš tiesų numuštas. Daugiau žinių netiriu“, - pasakė A.Purginas, paprašytas pakomentuoti prieštaringą informaciją apie incidentą su sraigtasparniu.

Birželio 24 d. apie 17 val. prie Karačiuno kalno netoli Slovjansko paleidus raketą PZRK buvo numuštas Antiteroristinės operacijos pajėgų sraigtasparnis Mi-8. Jame buvo trys ekipažo nariai ir 6 kariškiai, visi jie žuvo.

Tai ne pirmas separatistų prie Slovjansko numuštas Antiteroristinės operacijos pajėgų sraigtasparnis. Gegužės 29 d. prie Slovjansko separatistai numušė sraigtasparnį, tada žuvo 14 kariškių, tarp jų ir generolas Vladimiras Kulčickis.

Rusija aktyviai verbuoja čečėnus 

Rusijos specialiosios tarnybos dar aktyviau nei anksčiau verbuoja samdinius kariauti Ukrainoje. Apie tai „Ukrainskaja pravda“ žurnalistams pranešė šaltinis iš Užsienio žvalgybos tarnybos. 

Šaltinio duomenimis, birželį suaktyvėjo Rusijos centrinės žvalgybos valdybos verbuotojų veikla. Jie siūlo buvusiems bataliono „Vostok“ kariams, kurių daugumą sudaro čečėnai, vykti į Ukrainą ir dalyvauti kariniuose veiksmuose Donecko ir Luhansko sričių teritorijose.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.