Ukrainos pajėgos triuškina separatistus

Pasibaigus dešimties dienų paliaubų laikui tęsiama antiteroristinė operacija Rytų Ukrainoje.

Separatistai ėmė šaudyti Donecko gatvėse.<br>AP nuotr.
Separatistai ėmė šaudyti Donecko gatvėse.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:32 AM

„Šiandien kalbėjausi su gynybos ministru ir vidaus reikalų ministru... Ryte atnaujinta antiteroristinės operacijos aktyvioji fazė. Mūsų ginkluotosios pajėgos smogia teroristų bazėms ir atramos punktams“, – parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas sakė antradienį atidarydamas Aukščiausiosios Rados posėdį.

Atsikovojo pasienį

Ukrainos ginkluotosios pajėgos per naujus mūšius šalies rytuose, prezidento Petro Porošenkos duomenimis, pasiekė pirmųjų laimėjimų. Kareiviai ir pasieniečiai Luhansko regione atsikovojo iki šiol prorusiškų jėgų kontroliuotą postą pasienyje su Rusija, praneša agentūra AFP.

Prezidentūros pranešime nurodoma, kad vyriausybės pajėgos susigrąžino Dovžansko perėjos kontrolę – vienoje iš 24 perėjų Luhansko srityje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja separatistai.

Unian.net skelbia, kad Slovjanske yra apie 10 separatistų tankų. Jie cituoja Ukrainos vidaus reikalų ministrą Arseną Avakovą.

Ukrainos pajėgos teroristus puola iš abiejų pusių, todėl šiems sunkiau atsilaikyti. Tuo tarpu, Ukrainos vadovas pasveikino šalį su pirmąja pergale.

Paliaubas pratęsė kelis kartus

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka birželio 20 dieną paskelbė septynių dienų paliaubas, kurios vėliau buvo pratęstos iki birželio 30-osios 22 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Naktį iš pirmadienio į antradienį, po Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) posėdžio, šalies vadovas nutarė užbaigti vienašališką ugnies nutraukimą rytinėse Donecko ir Luhansko srityse.

Savo kreipimesi į tautą, kuris buvo paskelbtas prezidentūros tinklalapyje, P.Porošenka pabrėžė, kad „unikali galimybė įgyvendinti taikos planą nebuvo realizuota“, o kovotojai daugiau nei 100 kartų pažeidė paliaubų režimą.

„Separatistų politinė vadovybė pademonstravo nenorą ir nesugebėjimą kontroliuoti savo teroristinių dalinių ir plėšikautojo gaujų veiksmų“, – pareiškė prezidentas.

Griuvo televizijos bokštas

Ukrainos pajėgos iš oro atakavo teroristų pozicijas. Šalia Slovjansko esančiame Karačuno mieste po apšaudymo nugriuvo televizijos bokštas. 222 metrų aukščio bokštas buvo apšaudytas minomis. Po šio įvykio Slovjankso miestas liko be rusiškos televizijos.

Pranešama, kad Karlovkos kaime netoli Donecko vyksta tankų mūšis, o pačiame mieste prie milicijos būstinės vyksta intensyvūs susirėmimai - separatistai šturmuoja pastatą, pareigūnai atsišaudo.

Separatistai turi mažiausiai keliolika užgrobtų arba, kaip spėjama, iš Rusijos atsivarytų tankų, o Ukrainos pajėgos pastaruoju metu taip pat aktyviai naudoja savo tankus. Mūšiai vyksta ir prie Slovjansko miesto.

Ketina įvesti naujas sankcijas

Ukrainos pajėgoms aktyviai atakuojant teroristų užimtas pozicijas, Europos Sąjunga šiandien ketina įvertinti Rusijos vaidmenį deeskaluojant konfliktą Rytų Ukrainoje.

Antiteroristinės operacijos atstovas Aleksejus Dmitraškovskis teigė, kad separatistų kovotojai pereina į Ukrainos pajėgų pusę.

"Separatistai suprato, kad priešintis Ukrainos pajėgoms nėra prasmės. Kovotojai, pereidami Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pusėn, suteikia patikimos informacijos apie teroristų planus bei dislokaciją ir ji pasitvirtina. Šiuo metu vyksta derybos ir tikimasi, kad į ATO pusę pereis dar viena didelė grupė separatistų“, - sakė A. Dmitraškovskis.

Tuo tarpu separatistai giriasi, kad jų kovinė dvasia išliko stipri, o  virš Donecko esą buvo numuštas Ukrainos oro pajėgų lėktuvas. Tiesa, A.Dmitraškovskis tikino, kad teroristai tik apšaudė lėktuvą Su-25, bet jo numušti nepavyko.

Pagrobė žurnalistę

Kol kas separatistams geriausiai sekasi ne kariauti, o grobti žmones. Dar neseniai buvo išlaisvinti separatistų įkaitais laikyti ESBO stebėtojai, o teroristai ėmėsi naujų grobimų. Ukrainos rytinėje Luhansko srityje prorusiškų separatistų kovotojai pagrobė visuomeninės televizijos žurnalistę Anastastiją Stanko ir jos operatorių, antradienį pranešė reporterių darbdaviai.

Televizijos pranešime nurodoma, kad žurnalistai buvo neteisėtai sulaikyti Luhansko srityje, vykdydami savo profesinę pareigą.

„Yra žinoma, kad visuomeninės televizijos darbuotojai buvo pasiųsti į Luhanską ir uždaryti rūsyje esančioje patalpoje“, – pridūrė televizija.

Rusija dar kalba apie paliaubas

Rusija antradienį pareiškė, kad Kijevo sprendimas nepratęsti paliaubų rytų Ukrainoje, kur vyriausybės pajėgos kaunasi su prorusiškais separatistais, negalėjo būti priimtas be „įtakos iš užsienio“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, kuriame veikiausiai turimos omenyje Jungtinės Valstijos, sakoma: „Susidaro įspūdis, kad Kijevo pozicijos pasikeitimas ... negalėjo įvykti be įtakos iš užsienio, nepaisant pagrindinių Europos Sąjungos šalių pozicijos.“

Rusijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkas antradienį paragino pratęsti paliaubas rytų Ukrainoje, kai tos šalies prezidentas Petro Porošenka įsakė užbaigti vienašališką ugnies nutraukimą ir atnaujinti karinę kampaniją prieš prorusiškus separatistus.

„Manome, kad be paliaubų, nepradėjus dialogo, tiesiog neįmanoma atkursti taikos, įstatymų ir tvarkos Ukrainoje“, – sakė Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas, kuris yra artimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas.

Kremlius kol kas nekomentavo žinios, kad paliaubos nutraukiamos.

Griežtins sankcijas

Europos Sąjunga (ES) gali sugriežtinti sankcijas Maskvai, jeigu prorusiški sukilėliai nesiims veiksmų konfliktui užbaigti. Tačiau Rusija neigia kaltinimus, kad ji vadovauja sukilėliams rytų Ukrainoje.

Kitas įtakingas parlamento narys Sergejus Mironovas, paragino Rusiją užtikrinti griežtą sienos kontrolę prie maistingųjų Luhansko ir Donecko sričių rytų Ukrainoje.

Kaip praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, S.Mironovas, vadovaujantis partijai „Teisingoji Rusija“, kuri palaikė V.Putiną per krizę Ukrainoje, sakė, kad griežtesnė sienos kontrolė leistų sukurti humanitarinį koridorių, kuriuo galėtų pasitraukti pabėgėliai, norintys ištrūkti iš kovų zonos. S.Naryškinas kaltino Kijevą palaikančias Vakarų šalis, kurios esą pro pirštus žiūri į žmogaus teisių pažeidimus ir pabėgėlių, besitraukiančių iš Ukrainos, srautą.

„Tai absurdo teatras“, – „Interfax“ citavo S.Naryškiną.

Dūmos pirmininkas pridūrė, kad Vakarų šalių atstovai elgiasi keistai, „tarsi jie nepastebėtų, kas dedasi Ukrainoje; tarsi krizė ir pilietinis karas vyktų ne Europos centre“.

Rusija antradienį perspėjo Kijevo vyriausybę, kad ji bus laikoma atsakinga už atnaujintą karinę operaciją prieš prorusiškus separatistus rytų Ukrainoje, kai Vakarų šalių palaikomas prezidentas Petro Porošenka atsisakė pratęsti vienašališkai paskelbtas paliaubas.

„Reikės atsakyti už nusikaltimus prieš taikius gyventojus“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Tuo tarpu Ukrainos prezidento P.Porošenko atstovė Irina Gepraščenko pranešė, kad trišalės Ukrainos, Rusijos ir ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) derybos dėl paliaubų gali būti atnaujintos Minske.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?