Separatistai sprunka iš Donecko srities administracijos pastato

Per pastarąją parą Ukrainos Antiteroristinės operacijos pajėgos prarado vieną kariškį, kurį nušovė prorusiškų separatistų snaiperis. Taip pat sunaikintos keturi D-30 pabūklai, pamuštas vienas tankas T-64 ir sunkvežimis „Ural“.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 2, 2014, 8:42 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:54 AM

Dar 13 Ukrainos kariškių buvo sužeisti per masinius apšaudymus, taip pat ir iš artilerijos. Apie tai pranešė Antiteroristinės operacijos spaudos atstovas Oleksejus Dmitraškovskis.

„Nepaisant to, kad teroristai patiria didelį Ukrainos pajėgų spaudimą, atskiros kovotojų grupės tebebando prasiveržti iš apsupties. Kovotojai atakavo Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijas ant Karačuno kalno ir dar keletoje patikros postų prie Slovjansko. Visos atakos buvo atremtos“, - sakė jis.

„Antiteroristinės operacijos pajėgos atsakydamos sudavė galingus smūgius. Visiškai sunaikinta teroristų stovykla, o žmogiškieji nuostoliai, operatyvinėmis žiniomis, skaičiuojami šimtais. Taip pat buvo sunaikinta ir pažeista karinė technika, bet konkrečiau bus galima pasakyti gavus žvalgybos duomenis“, - pridūrė Antiteroristinės operacijos spaudos atstovas.

Vidaus reikalų ministerijos pateikiami skaičiai apie separatistų nuostolius – dar didesni. Vidaus reikalų ministro patarėjas Zorianas Škiriakas pranešė, kad liepos 1-ąją, pirmąją Antiteroristinės operacijos dieną po paliaubų sunaikinta daugiau kaip tūkstantis prorusiškų kovotojų.

„Pirmoji Antiteroristinės operacijos atnaujinimo diena. Trumpai: puolimas. Nacionalinės gvardijos ir Ukrainos karinės pajėgos išvalė nuo Rusijos samdinių keletą strategiškai svarbių miestų Donecko ir Luhansko srityse, taip pat susigrąžino pasienio punkto „Dolžanskij“ kontrolę. Galingais lokaliniais smūgiais į teroristų bazes ir pozicijas sunaikinta daugiau kaip 1000 kovotojų“, - pranešė Z.Škiriakas.

Pasak jo, separatistai pasirengę sudėti ginklus ir bando susitarti dėl „koridoriaus“ į Rusiją arba amnestijos garantijų tiems, kas nepadarė sunkių nusikaltimų.

„Žinoma, pagrindinės kovos dar laukia, ir bus labai sunku, bet bendrai dinamika teigiama. Antiteroristinė operacija tęsis iki pergalės!“ - pranešė ministro patarėjas.

Separatistai evakuojasi iš Donecko

Separatistai pradėjo evakuotis iš Donecko srities administracijos pastato. Apie tai trečiadienį spaudos konferencijoje pranešė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos informacinio centro atstovas Andrejus Lysenka.

„Jie išveža prisigrobtas vertybes ir ginklus. Šitos operacijos saugumo užtikrinimu rūpinasi čečėnų samdiniai“, - sakė A.Lysenka.

Jis taip pat pažymėjo, kad antradienį per Antiteroristinę operaciją buvo suduoti smūgiai į 120 anksčiau išžvalgytų teroristų objektų.

Paliko užminuotus kelius

Į kampą užspeisti separatistų kovotojai minuoja kelius, keldami pavojų Donecko ir Luhansko sričių civiliams gyventojams. „Teroristai iš Luhansko ir Donecko srities šachtų pagrobė daug sprogmenų, kurie kasyklose naudojami uoloms sprogdinti.

Dabar juos naudoja gaminti savadarbėms bomboms, minuoti keliams, tiltams ir kitiems strateginiams objektams“, - pranešė O.Dmitrašovskis.

Pasak jo, neseniai šitaip buvo susprogdintos dvi pagrindinės mašinos kolonose, vežusiose krovinius kariams. Be to, buvo susprogdinti geležinkelio bėgiai.

Šiuo metu Ukrainos pajėgos su šunimis vykdo išminavimo darbus teritorijose, kurios buvo užminuotos.

Minų „spąstus“ separatistai palieka Ukrainos kariams ir priversti palikti užimtas teritorijas. Susigrąžinusios Dolžanskij pasienio postą Luhansko srityje, Ukrainos pajėgos pakeliui į jį turėjo nukenksminti 15 sprogstamųjų užtaisų, o apie 20 – pačiame pasienio punkte.

„Minų spąstai, buvę pasienio poste, buvo kruopščiai paruošti ir skirti sunaikinti didelius kiekius Ukrainos karių. Sprogmenys buvo kibiruose, iki pusės pripildytuose betono, o likusi kibiro dalis buvo užpildyta smulkiais metaliniais objektais. Sprogmenys kartais buvo sujungti tarpusavyje, taip pat prijungti prie automobilių, kurie buvo pasienio poste. Naudojant tuos automobilius, sprogmenys būtų suveikę“, - pažymėjo pasieniečiai.

Pašautas lėktuvas pasiekė tikslą

Trečiadienį Donecko srityje prorusiški separatistai nešiojamu zenitiniu raketiniu kompleksu apšaudė antiteroristinėje operacijoje dalyvaujantį Ukrainos pajėgų lėktuvą Su-24.

Lakūnui pavyko ne tik pasiekti skrydžio tikslą, bet ir sunaikinti priešo zenitinį raketinį kompleksą

„Skrisdamas virš Donecko srities apšaudytas lėktuvas Su-24, buvo padaryti 4 šūviai iš zenitinio raketinio komplekso. Viena raketa pataikė į lėktuvą, užsidegė variklis“, - pranešė Antiteroristinės operacijos spaudos atstovas.

Pasak jo, lakūnas sugebėjo išjungti variklį ir užgesinti ugnį.

„Jam taip pat pavyko sunaikinti zenitinį įrenginį, iš kurio buvo šaudoma“, - pasakojo O.Dmitraškovskis.

Jo duomenimis, su vienu varikliu lėktuvas nuskrido dar 300 km ir nusileido nustatytoje vietoje. Tačiau leisdamasis lėktuvas vėl užsidegė, bet liepsnas užgesino ugniagesiai.

„Ekipažas gyvas, sveikas, lėktuvui prireiks remonto“, - pranešė O.Dmitraškovskis.

Puolė pasienio punktą

Trečiadienį apie antrą nakties teroristai iš minosvaidžių apšaudė sienos su Rusija Donecko srityje automobilių praleidimo punktą „Novoazovsk“. Žuvo vienas kariškis, praneša unian.net. 

„Per ataką banditai paleido apie 20 minų ir, preliminariais duomenimis, šaudė iš Markinos gyvenvietės pusės. Praleidimo punkte darbas buvo sustabdytas, pasieniečiai ėmė gintis. 

Per apšaudymą žuvo 1 kariškis, 4 patyrė įvairaus sunkumo sužalojimus“, - teigiama pasienio tarnybos pranešime. 

Be to, teroristai apšaudė pasieniečių būrį, kuris vyko link praleidimo punkto. 4 pasieniečiai buvo sužaloti, 3 iš jų – sunkiai.

JAV spaudžia Rusiją

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį paragino Rusiją nutraukti paramą prorusiškiems separatistams Ukrainoje.

J.Kerry šį raginimą paskelbė Vakarams svarstant galimybę imtis griežtesnių sankcijų prieš Vladimiro Putino vyriausybę.

Per pokalbį telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu valstybės sekretorius „išreiškė didelį susirūpinimą dėl Rusijos remiamų separatistų atsisakymo imtis būtinų žingsnių“ sudaryti sąlygas pratęsti trapias 10 dienų paliaubas.

J.Kerry pabrėžė „būtinybę imtis žingsnių deeskaluoti“ situaciją ir pakartojo, jog Vašingtonas remia Kijevą, sakoma Valstybės departamento paskelbtame pareiškime.

Sekretorius per pokalbį su S.Lavrovu „taip pat leido aiškiai suprasti, kad mes ir mūsų europiniai bei tarptautiniai partneriai toliau spausime Rusiją nutraukti bet kokią paramą ir ginklų tiekimą separatistams“ ir užtikrinti geresnę skylėtos sienos apsaugą, pažymima pareiškime.

Vašingtonas taip pat nori, kad Maskva „paragintų separatistus sudėti ginklus, perduoti jų užimtų pasienio patikros postų kontrolę Ukrainos vyriausybei ir paleisti visus įkaitus“.

Ukrainos pajėgos atakuoja separatistus

Ukrainos pajėgos atnaujino puolimą prieš prorusiškus separatistus šalies rytuose, kai Vakarų šalių palaikomas Kijevo lyderis atmetė Europos pastangas išsaugoti netvirtas paliaubas, o Rusija dėl šių įvykių išsakė susirūpinimą dėl „sparčiai šlyjančios“ padėties.

Atsinaujinus didelėms kautynėms per didžiausią beveik dviejų pastarųjų dešimtmečių saugumo krizę Europoje, imamasi naujų tarptautinių pastangų bent iš dalies suvaldyti padėtį šioje strategiškai svarbioje valstybėje.

Vienas diplomatinis šaltinis sakė, kad Vokietijos, Prancūzijos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai su Ukrainos diplomatijos vadovu trečiadienį Berlyne aptars naujausią padėties paaštrėjimą.

Nusprendęs nepratęsti dešimt dienų trukusių paliaubų, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka aiškino, kad prorusiški separatistai tuo ugnies nutraukimu pasinaudojo vien tam, kad persigrupuotų ir apsirūpintų sunkiaisiais ginklais iš Rusijos.

„Taika buvo ir išlieka mano pagrindinis tikslas. Pasikeitė tik priemonės ją pasiekti“, – pareiškė 48 metų lyderis.

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Oleksijus Dmytraškivskis sakė, kad „didelis artilerijos ir aviacijos puolimas“ buvo pradėtas rytiniame išplėtotos pramonės regione, kuriame gyvena 7 mln. žmonių, daugiausia rusakalbių, nepatikliai vertinančių naujuosius Kijevo lyderius.

Skaičiuoja aukas

Rusija bemat išreiškė „didelį apgailestavimą“ dėl atšauktų paliaubų, o Prancūzijos užsienio reikalų ministras pažadėjo, kad Vakarų šalys nesiliaus ieškojusios tvaraus sprendinio jau beveik tris mėnesius vykstantiems susirėmimams, per kuriuos žuvo daugiau nei 450 žmonių.

Tiek separatistai kovotojai, tiek Kijevo vyriausybę palaikantys lyderiai pranešė apie intensyvią artilerijos ugnį ir bombardavimą iš oro, kurio taikiniais tapo sukilėlių pozicijos Luhansko ir Donecko srityse, besiribojančiose su Rusija.

Donecko regiono administracija nurodė, kad keturi civiliai žuvo, o dar penki buvo sužeisti, kai jų autobusas pateko į apšaudymą netoli Kramatorsko miesto.

„Jie buvo paskelbę paliaubas, bet nesiliovė šaudę. Tačiau dabar padėtis tapo dar blogesnė“, – sakė parduotuvės darbuotoja Jevhenija Maluta, žvelgdama į smarkiai apgadintus namus sukilėlių kontroliuojamame rytiniame mieste.

Kramatorsko gyventojai sakė, kad per artilerijos bombardavimą antradienio rytą žuvo penki žmonės, kai abi konflikto pusės ėmėsi naudoti visus savo turimus ginklus.

Liudininkai taip pat pasakojo apie sunkiųjų tankų mūšį netoli Karlivkos Donecko srityje ir intensyvius susirėmimus netoliese esančiame Marijinkos miestelyje.

Kijevas negalėjo pasigirti dideliais laimėjimais: P.Porošenka nurodė, kad jo pajėgos atkovojo vieną iš 24 sienos su Rusija perėjų Luhansko srityje.

Prezidentas pasveikino karius su jų „pirmąja pergale“, tačiau dauguma kitų kelių į Rusiją lieka saugomi kovotojų, o sukilėliai netrukus griežtai paneigė P.Porošenkos pareiškimą.

Ukrainos lyderio sprendimas atnaujinti karinį puolimą buvo priimtas praėjus vos kelioms valandoms, kai Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai prisidėjo prie P.Porošenkos konferencinio pokalbio telefonu su Rusijos prezidentu V.Putinu. Toks pokalbis buvo jau trečias per penkias dienas.

Prancūzijos prezidentas François Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel išreiškė retą pritarimą V.Putino pozicijai, kad P.Porošenka turėtų pratęsti derybas ir suteikti galimybę netiesioginėms Kijevo deryboms su separatistų vadais.

Tačiau iki šiol dialogas nepadėjo nutraukti susirėmimų, dėl kurių dešimtys tūkstančių žmonių paliko savo namus, sustojo darbas dešimtyse akmens anglių kasyklų ir plieno gamyklų, kurios yra gyvybiškai svarbios braškančiai Ukrainos ekonomikai.

P.Porošenka sakė kitiems trims lyderiams, kad sukilėliai atakavo Ukrainos pozicijas daugiau nei 100 kartų, kol galiojo paliaubos.

Separatistai irgi kaltina vyriausybės pajėgas tęsus kovotojų kontroliuojamų miestų ir miestelių apšaudymą, nors oficialiai buvo paskelbtas ugnies nutraukimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.