Po Izraelio smūgių – palestiniečių žūtys, skambutis aukos tėvui

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra (sakė, kad du palestiniečiai žuvo, o dar du buvo sužeisti per bepiločio lėktuvo ataką į rytus nuo Rafaho, anklavo pietuose.

Izraelio aviacija vėl smogė į taikinius Gazos Ruože.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Izraelio aviacija vėl smogė į taikinius Gazos Ruože.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 7, 2014, 10:58 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:40 AM

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra (sakė, kad du palestiniečiai žuvo, o dar du buvo sužeisti per bepiločio lėktuvo ataką į rytus nuo Rafaho, anklavo pietuose.

Vėliau jis nurodė, kad vienas iš palestiniečių, sužeistų per tą ataką, mirė nuo sužalojimų.

Tuo tarpu islamistų judėjimo „Hamas“ sukarintas sparnas – Izz ad Deeno al Qassamo brigados – pranešė, kad šeši jų kovotojai žuvo per Izraelio smūgį Rafahe.

A.al Qudra nepatvirtino kovotojų pranešimo, bet liudininkai sakė, kad tie grupuotės nariai žuvo, kai po Izraelio smūgio jie buvo užversti tunelyje.

Izraelio armija paskelbė smogusi „devynioms teroristų vietoms ir paslėptiems raketų paleidimo įrenginiams Gazos Ruože“.

Pranešime nurodoma, kad šios atakos buvo surengtos po to, kai kovotojai sekmadienį paleido daugiau nei 25 minosvaidžio sviedinius ir raketas į Izraelį.

Sekmadienio vakarą dar du palestiniečių kovotojai žuvo per Izraelio bepiločio lėktuvo smūgį į rytus nuo Bureidžo pabėgėlių stovyklos, netoli Gazos Ruožo sienos su žydų valstybe centrinės dalies, pranešė greitosios pagalbos tarnyba.

Izraelio kariškiai sakė, kad tos atakos taikiniu tapo „teroristai, prisidėję prie raketų paleidimo“.

A.al Qudra taip pat sakė, kad penki civiliai buvo sužeisti Beit Hanuno gyvenvietėje, kai viena Gazos Ruožo kovotojų raketa nukrito nepasiekusi Izraelio teritorijos.

Šie smūgiai buvo surengti po to kai 16-mečio palestiniečio Mohammedo Abu Khdero žiaurus nužudymas liepos 2 dieną išprovokavo jau keturias dienas vykstančius susirėmimus, kurie įsiplieskė Rytų Jeruzalėje ir išplito arabų miesteliuose Izraelyje.

Premjeras paskambino nužudyto paauglio tėvui Savo ruožtu Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pirmadienį paskambino pagrobto ir nužudyto paauglio iš Rytų Jeruzalės, kurio nužudymas praėjusią savaitę tikriausiai buvo žydų ekstremistų keršto išpuolis, tėvui. 

B.Netanyahu atstovų pareiškime sakoma, jog jis pasikalbėjo su nužudyto paauglio tėvu Husseinu Abu Khderu, kad pareikštų užuojautą ir pasipiktinimą šiuo „atstumiančiu“ nužudymu. Pokalbis įvyko kitą dieną po to, kai saugumo pajėgos patvirtino areštavusios šešis įtariamuosius – žydų ekstremistus. 

„Norėčiau išreikšti savo ir Izraelio piliečių pasipiktinimą dėl smerktino jūsų sūnaus nužudymo“, – tėvui pasakė B.Netanyahu. 

„Nedelsdami ėmėme veikti, kad sulaikytume žudikus. Patrauksime juos į teismą ir su jais bus elgiamasi visu įstatymo griežtumu, – sakė premjeras. – Smerkiame bet kokį žiaurų elgesį. Jūsų sūnaus nužudymas yra atstumiantis ir jam negali pritarti jokia žmogiška būtybė“. 

Šeima, kuri gyvena Šuafate Rytų Jeruzalėje, su policija susisiekė trečiadienį prieš pat aušrą ir pasakė mananti, kad jų sūnus buvo pagrobtas. 

Netrukus po to jo lavonas buvo rastas miške Vakarų Jeruzalėje ir pradiniai skrodimo rezultatai rodo, kad jis buvo sudegintas gyvas. 

Teisinė organizacija „Honenu“, kuri gina žydų dešiniųjų ekstremistus, patvirtino, kad jos teisininkai atstovauja šešiems žmonėms, kurių trys yra nepilnamečiai. 

Manoma, kad ta šiurpi žmogžudystė buvo kerštas už trijų izraeliečių paauglių pagrobimą ir nužudymą okupuotame Vakarų Krante praėjusį mėnesį. Izraelis dėl tų nužudymų apkaltino islamistų judėjimą „Hamas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.