Separatistai Donecke nebenori klausyti įsakymų

Pirmadienį Ukrainos antiteroristinės operacijos pajėgų atkovotas Slovjansko miestas įnešė nemažai sumaišties separatistų gretose. Vieni, Igorio Girkino, geriau žinomo Strelkovo pseudonimu, pasitraukimą vertina kaip gudrų manevrą, kiti – kaip valdžios praradimą.

„Vostok“ bataliono karys.<br>Reuters nuotr.
„Vostok“ bataliono karys.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Jul 9, 2014, 1:53 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:02 AM

Teigiama, kad I.Strelkovas, lyg Rusiją nuo Napoleono armijos ginantis Kutuzovas atsitraukė tik laikinai, kad pergrupuotų pajėgas ir mestųsi į lemiamą mūšį, tačiau jo įsakymai separatistų gretose vis mažiau girdimi.

Būtent sukilėlių vado pasitraukimas tapo didžiausia Ukrainos pergale per tris mėnesius trunkančius susirėmimus su separatistų pajėgomis. Kartu, tai tapo dideliu smūgiu prorusiškiems kovotojams, kurie junta vis mažesnę Maskvos paramą ir vis didesnį Ukrainos armijos spaudimą šalies rytuose.

Vienvaldystės nebus

Spalvinga I.Strelkovo asmenybė ypač išryškėjo Ukrainos neramumų metu, kai impozantiškais ūsais ir meile istorinių mūšių atkūrimui pasižymintis maskvietis ėmėsi lyderiauti separatistų gretose. Manoma, kad būtent jo įtaka lėmė ugningą neramumų kurstymą Rytų Ukrainoje.

Į Donecką pasprukusiam I.Strelkovui vietinis pasiskelbusios Donecko liaudies respublikos vadovas iškart suteikė miesto gynybos vado pareigas, tačiau toks sprendimas nepatiko mieste šeimininkaujančios bataliono vadui.

„Čia nebus vienalypės vadovavimo struktūros, nes jeigu ponas Strelkovas nuspręs palikti Donecką, gelbėdamas jo žmonių ar kovotojų gyvybes, niekas tokiam jo įsakymui nepaklus“, - sakė separatistų bataliono „Vostok“ lyderis Aleksandras Chodakovskis.

A.Chodakovskis smarkiai abejoja, ar I.Strelkovo, atidavusio Slovjanską Ukrainos pajėgoms, įsakymai turės autoritetą. Daugelis prorusiškų kovotojų nusiteikę nebepaklusti.

Įsitvirtina Donecke

I.Strelkovo pasitraukimas pakeitė visą Ukrainos valdžios ir valstybėje siautėjančių separatistų konflikto eigą. Sukilėlių turima oro gynybos ginkluotė, tankai, šarvuoti automobiliai dabar koncentruojami vienoje vietoje.

Po Slovjansko praradimo ginkluotos grupuotės pradėjo plūsti Donecko link. Ukrainos valdžiai pagrasinus miesto blokada, pirmadienį sukilėliai susprogdino du tiltus, taip atkirsdami milijoninį pramonės miestą.

Ginkluotų separatistų antplūdis privertė Donecko merą įspėti miesto gyventojus, kad nesiveltų į konfliktus su grupuočių nariais, neitų į jų užimamas vietas ir palaikytų rimtį. Antradienio dieną sukilėliai leido stiprindami gynybinius įtvirtinimus.

Kurs gynybos komitetą

Vienas separatistų lyderių Pavelas Gubarevas gina I.Strelkovo pasitraukimą, lygindamas jį su gudriu generolo Kutuzovo atsitraukimu iš Maskvos.

„Kutuzovas irgi atsitraukė, bet turėjo planą. Rusai pasitraukia tik prieš lemiamą pergalingą mūšį“, - socialiniame tinkle „Vkontakte“ rašė P.Gubarevas. Donecko liaudies respublikos premjeru pasiskelbęs Aleksandras Borodajus taip pat džiaugėsi, kad I.Strelkovo atvykimas padės sustiprinti valdžios grandinę.

Visgi, ne visi yra patenkinti I.Strelkovo manevrais. Aktyvus separatistų veikėjas Andrėjus Purgilinas Reuters teigė, kad jis norėtų daugiau bendrų sprendimų, kurie nebūtų numetami iš aukščiau. „Įmanoma, kad tariantis su valdžia bus sukurtas bendras gynybos komitetas“, - sakė A.Purgilinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.