Slovjanskas džiaugiasi atsikratęs separatistų

Ukrainos rytinio Slovjansko miesto gyventojai norėtų tikėti šalies prezidento Petro

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka aplankė išlaisvinta Slovjansko miestą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka aplankė išlaisvinta Slovjansko miestą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 10, 2014, 2:51 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:17 AM

Šiame 100 tūkst. gyventojų turinčiame mieste tik vienoje gatvėje įjungta elektra, o neveikiant vandentiekiui žmonės tebėra priversti neštis vandenį namo iš fontanų. Šimtai gyventojų visą dieną lūkuriuoja centrinėje aikštėje, laukdami humanitarinės pagalbos. Parduotuvės dirba, tačiau jose pirkėjų mažai, nes tik nedaugelis žmonių yra gavę atlyginimus. Kai kurie negali išsiimti grynųjų pinigų, nes neveikia bankomatai.

Autocisternos vežioja geriamąjį vandenį, o iš dviejų mikroautobusų, prikrautų maisto produktų, paaukotų Ukrainos centrinio Čerkasų regiono gyventojų, buvo dalijami pomidorai, konservai ir lašiniai.

Kelias tarp Slovjansko ir Kramatorsko – kitos buvusios separatistų tvirtovės – buvo atidarytas trečiadienį, tačiau tik nedaugelis vairuotojų ryžosi juo važiuoti, kol nebaigti išminavimo darbai.

Tačiau separatistų kovotojams šeštadienį pasitraukus iš Slovjansko dėl Ukrainos vyriausybinių pajėgų puolimo, susirėmimai baigėsi, ir tai suteikė žmonėms vilties. Jų ūpą dar labiau pakėlė antradienį surengtas P.Porošenkos vizitas.

„Vakar čia atvyko prezidentas, o šiandien – (vidaus reikalų ministras) Arsenas Avakovas. Jie sako, kad sukurs darbo vietų“, – pasakojo 42 metų verslininkas, vardu Aleksandras, neišdrįsęs atskleisti savo pavardės.

„Tie banditai (prorusiški separatistai) pavogė iš manęs prekių už 30 tūkst. JAV dolerių (76 tūkst. litų). Daugybė mano draugų jie užrakino rūsiuose – vien dėl to, kad jie kritikavo (sukilėlius)“, – pridūrė jis.

„Pažvelkit, – Aleksandras parodė į Ukrainos karius. – Čia tebėra ginkluotų žmonių, bet niekas jų nebijo.“

62 metų Nina buvo viena iš kelių šimtų gyventojų, atėjusių pasiklausyti karinę slepiamąją uniformą apsirengusio P.Porošenkos kalbos centrinėje miesto aikštėje.

„Tikiu juo ir manau, kad jis kalba nuoširdžiai, – sakė ji. – Manau, kad jis nori būti visos Ukrainos prezidentu. Jis nori viską sutvarkyti.“

„Sakoma, kad mes masiškai balsavome (už nepriklausomybę nuo Ukrainos) per referendumą, – pridūrė Nina, turėdama omenyje gegužę separatistų organizuotą balsavimą. – Tačiau daugybė žmonių balsavo prieš.“

P.Porošenko pareiškė, kad Slovjanskas ir jo apylinkės buvo išvaduotos ne vien dėl Ukrainos pajėgų puolimo.

„Tai įvyko todėl, kad žmonės suprato, jog jie nebegali gyventi, žvelgdami į banditų šautuvų vamzdžius“, – jis sakė žurnalistams tame mieste.

Prezidentas pridūrė esantis tikras, jog Ukrainos armija greitai atkovos rytinių regionų sostines Donecką ir Luhanską, kurias tebekontroliuoja sukilėliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen