Ukrainoje didėja žuvusiųjų skaičius

Per pastarąją parą - dar 11 kariškių aukų

Ukrainoje tęsiasi smurtas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainoje tęsiasi smurtas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-07-16 17:07, atnaujinta 2018-02-11 22:39

Diskusijos Briuselyje vyksta nuogąstaujant, kad tris mėnesius nesiliaujančios ir daugiau kaip 600 gyvybių pareikalavusios kovos Ukrainoje gali virsti tikru pilietiniu karu su galimais atgarsiais kaimyninėse Europos šalyse. 

Nuo savaitgalio per artilerijos apšaudymą ir antskrydžius Rytų Ukrainos Donecko ir Luhansko srityse žuvo beveik 50 civilių gyventojų. Abi kovojančios šalys dėl to kaltina viena kitą. 

Mažiausiai 11 žmonių žuvo vien antradienį ryte, kai sukilėlių kontroliuojamame Snižnės mieste griuvo daugiabutis, į kurį tikriausiai buvo smogta iš oro. 

Ukraina šį incidentą pavadino separatistų „provokacija“, kuria siekiama sudaryti įspūdį, kad naujieji provakarietiški lyderiai Kijeve bombarduoja etninius rusus, branginančius sovietinių laikų ryšius su Maskva. 

Kijevas pranešė apie dar 11 karių žūtį praėjusią naktį ir perspėjo, kad Rusija rengdamasi galimai invazijai palei visą savo sieną su Ukraina sutelkė tūkstančius karių. 

Vašingtonas vis aiškiau užsimindavo, kad praranda kantrybę dėl atsargaus Europos Sąjungos (ES) požiūrio, ir rengiasi įvesti savas baudžiamąsias priemones Rusijos gynybos ir finansų sektoriams. 

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Vasylis Zvaryčas teigė, jog „gausūs įrodymai apie Rusijos dalyvavimą sukilėlių veiksmuose suteikia naują pagrindą pritarti griežtesnėms sankcijoms – trečiojo lygio sankcijoms Rusijos agresijai atremti“. 

Tačiau dauguma analitikų sutinka, kad Europos Vadovų Taryba, kuri nerimauja dėl didelės ES narių priklausomybės nuo Rusijos gamtinių dujų, nuvairuos taip, kad nebūtų trečiosios fazės sankcijų, kurios paveiktų ištisus jos (Rusijos) ekonomikos sektorius. 

„Visavertės sektorių sankcijos lieka tolimu pavojumi, nepaisant naujausios retorikos“, – trečiadienį savo klientams pranešė Maskvos investicijų bankas „VTB Capital“. 

Per pastarąją parą - dar 11 kariškių aukų

Rytų Ukrainos separatistams bandant pralaužti vyriausybės pajėgų linijas netoli sienos su Rusija, per pastarąsias 24 valandas žuvo mažiausiai 11 Ukrainos kariškių, informuoja „Reuters“. 

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka pranešė, kad separatistų puolimai nesiliovė visą naktį. Netoli Izvarino sienos perėjimo punkto kariams buvo surengta pasala, o ankstų trečiadienio rytą smarkūs mūšiai prasidėjo prie Stepanivkos kaimo, kur kovotojai jėga bandė išsiveržti iš apsupties. 

„Antiteroristinėje operacijoje dalyvaujantys kariai buvo apšaudyti iš tankų ir minosvaidžių, panaudoti tankai“, - informavo A. Lysenka, pridūręs, kad kariai aptiko masinę kapavietę su „šimtų“ separatistų kovotojų kūnų. 

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, telefonu kalbėjęs su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Europos Vadovų Tarybos prezidentu Hermanu Van Rompėjumi, pareiškė turintis įrodymų, kad į Donecką ir Luhanską vis dar plūsta kovotojai iš Rusijos, su savimi gabenantys sunkiosios ginkluotės. Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas smarkiai sukritikavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, Maskvą apkaltinęs seniai planavus dabartinius neramumus Ukrainoje. 

Atakavo "Marinovkos" punktą

Prie Ukrainos pajėgų saugomo „Marinovkos“ punkto nuo pat ryto vyksta inirtingos kovos, praneša BBC Ukrainos skyrius. Saugumo punktą atakuoja 10 tankų, 5 šarvuoti automobiliai ir apie 200 žmonių separatistų grupė.

Skelbiama, kad Ukrainos pajėgose, ginančiose punktą, jau yra du nukauti kariai. Apie penktą ryto prasidėjusi agresyvi separatistų ataka buvo atremta Nacionalinės gvardijos karių. Į Ukrainos karius buvo šaudoma iš tankų ir minosvaidžių.

Atrėmus pirmąją ataką separatistų grupė atsitraukė į Stepanovkos kaimą ir iš ten toliau atakuoja „Marinovkos“ punktą.

Premjeras apsilankė Slovjanske

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas apsilankė iš separatistų kontrolės neseniai išvaduotame Slovjansko mieste, remiantis „Laisvosios Europos radijo“ duomenimis, informuoja „Ukrinform“.

Darbo vizito metu ministras pirmininkas apžiūrėjo kovų metu miestui padarytą žalą, apsilankė suniokotoje 15-ojoje vidurinėje mokykloje. A. Jaceniukas pažadėjo, kad mokykla bus suremontuota ir rugsėjo 1 dieną čia galės sugrįžti 650 vaikų.

Žurnalistas Aleksandras Arhatas savo „Twitter“ trumpųjų žinučių paskyroje vėliau pasidalino nuotraukomis, kuriose jis ir A. Jaceniukas užfiksuoti Semenivkos kaime, Donecko regione.

Kiek anksčiau, liepos 8 dieną, Slovjanske lankėsi Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, čia susirinkusiems kariams išreiškęs viltį, jog netrukus galės nuvykti ir į Donecką bei Luhanską.

Konsului leista aplankyti Rusijoje laikomą pilotę

Ukrainos konsului Genadijui Breskalenkai leista aplankyti Voronežo mieste kalinamą Ukrainos karinių oro pajėgų pilotę Nadeždą Savčenko. Apie tai praneša „Ukrinform“. 

Voronežo kalėjimų administracijos spaudos atstovas Sergejus Kurenkovas informavo, kad Ukrainos diplomatas su sulaikyta pilote galės susitikti, kai bus baigti tvarkyti reikalingi dokumentai. ITAR-TASS duomenimis, tam reikalingas specialus Rusijos tyrimų komiteto išduotas leidimas. 

Kijevo teigimu, 33-ejų metų N.Savčenko į Ukrainos separatistų nelaisvę pateko Luhansko regione, o vėliau neteisėtai buvo išgabenta į Rusiją. 

Maskvos pareigūnai kovinio sraigtasparnio pilotę kaltina prisidėjus prie dviejų rusų korespondentų - Igorio Korneliuko ir Antono Vološino - mirties.

Anot ITAR-TASS, sužinojusi žurnalistų buvo vietą, N. Savčenko šią informaciją perdavė Ukrainos kariškiams, kurie vietovę apšaudė iš artilerijos pabūklų.

Separatistai Donecke paskelbė karo padėtį

Prorusiški separatistai dėl vis nuožmesnių mūšių keliose Donecko didmiesčio dalyse paskelbė karo padėtį. 

Tai yra būtina dėl didėjančio pavojaus gyventojams, trečiadienį pareiškė „Donecko liaudies respublikos“ gynybos ministru apsiskelbęs Igoris Strelkovas. Be to, tuose miesto rajonuose, kur vyksta didžiausi mūšiai, nuo 23 iki 6 val. paskelbta komendanto valanda. 

Prorusiški separatistai taip pat pareiškė vėl numušę du Ukrainos kariuomenės naikintuvus. Oficialiai tai kol kas nepatvirtinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.