Gazos Ruože žuvo dar du Izraelio kariai

Atvyko į Egiptą

Gazos ruože neramu.<br>AP nuotr.
Gazos ruože neramu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-07-22 09:16, atnaujinta 2018-02-11 19:53

„Vakar, pirmadienį, IDF (Izraelio gynybos pajėgų) kariai žuvo per operacijos „Apsauginis skardis“ (Protective Edge) mūšius“, – sakoma armijos pranešime.

Armija nurodė, kad dar trys kariai buvo sunkiai sužeisti praeitą naktį.

Savo ruožtu Izraelis antradienį paryčiais subombardavo penkias mečetes, stadioną ir vieno velionio islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojų vado namą Gazos Ruože, pranešė vienas palestiniečių anklavo policijos pareigūnas. 

Per aviacijos antskrydžius griaudėję smarkūs sprogimai naktį nutvieskė dangų virš Gazos Ruožo oranžine spalva. 

Bombų ir artilerijos sviedinių sprogimai, neretai pasigirsdavę kas kelias sekundes, susipynė su kvietimais į rytines pamaldas, aidinčiais iš mečečių garsiakalbių. 

Antradienį paryčiais Izraelio aviacija atakavo daugiau negu 70 taikinių Gazos Ruože, įskaitant velionio „Hamas“ sukarinto sparno vado namą, penkias mečetes ir futbolo stadioną, sakė policijos atstovas Aymanas Batniji (Aimanas Batnidžis). 

Pasak jo, Izraelio savaeigių artilerijos pabūklų sviediniai apgadino kelis namus palei Gazos Ruožo rytinę sieną, o dėl apšaudymo iš Izraelio karo laivų Viduržemio jūroje sudegė bent 19 žvejų laivų. 

Šis intensyvus Izraelio puolimas buvo surengtas tuo metu kai JT vadovas Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) susitiko Kaire, siekdami pradėti iki šiol aukščiausio lygio spaudimą nutraukti jau dvi savaites trunkančius Izraelio ir „Hamas“ susirėmimus, per kuriuos žuvo bent 570 palestiniečių ir 29 izraeliečiai. 

Nuo puolimo pradžios daugybė Gazos Ruožo gyventojų paliko savo namus: Jungtinės Tautos (JT) nurodė, kad per 100 tūkst. žmonių prisiglaudė 69 mokyklose, vadovaujamose Palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūra (UNRWA).

Izraeliui pradėjus operaciją „Apsauginis skardis“, kurie siekiama numalšinti apšaudymą raketomis iš pajūrio anklavo, palestiniečių kovotojai paleido į žydų valstybės teritoriją 1 570 minosvaidžio sviedinius ir raketas, o izraeliečių priešraketinės gynybos sistemos numušė dar 396, pranešė armija.

Nuo naujausio konflikto pradžios dėl apšaudymo raketomis ir minosvaidžių sviediniais žuvo du Izraelio civiliai.

Atvyko į Egiptą

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pirmadienio vakarą atvyko į Kairą pokalbių dėl paliaubų Gazos konflikte. Čia jis pradžioje susitiks su Egipto sostinėje viešinčiu Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi, o vėliau kalbėsis su Egipto prezidentu Abdelu Fattahual-Sisi ir užsienio reikalų ministru Samihu Schukri. J.Kerry vizito programoje numatytas ir susitikimas su Arabų lygos generaliniu sekretoriumi Nabilu al Arabi.

Egiptas pasiūlė paliaubas Gazos konflikte, tačiau radikalus islamo judėjimas „Hamas“ jas atmetė.

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė tikįs J.Kerry tarpininkavimo misijos sėkme. Valstybės sekretorius Kaire spaus „nedelsiant nutraukti kovinius veiksmus“ tarp Izraelio kariuomenės ir palestiniečių „Hamas“ judėjimo, Vašingtone sakė B.Obama. „Mes nenorime matyti, kad žūva dar daugiau civilių“, – pridūrė jis. Kartu prezidentas pripažino, kad J.Kerry uždavinys „nebus lengvas“.

B.Obama patvirtino Izraelio teisę gintis nuo „Hamas“ raketų atakų. Tačiau jis pabrėžė esąs rimtai susirūpinęs dėl didėjančio žuvusių palestiniečių civilių skaičiaus ir izraeliečių netekčių.

Gazos karas per dvi savaites nusinešė daugiau kaip 500 žmonių gyvybių ir gresia tapti dar kruvinesniu. Izraelis Gazoje vykdo sausumos operaciją.

JT Saugumo Taryba pareikalavo skubių paliaubų ir civilių apsaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.