Ukrainos kariuomenė skinasi į separatistų tvirtovę Donecką

Pasak jo, kolonoje važiavo tankai ir šarvuočiai.

Antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba praneša, kad atsitraukdami teroristai naudoja „išdegintos žemės“ taktiką, kurią kadaise naudojo fašistai.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba praneša, kad atsitraukdami teroristai naudoja „išdegintos žemės“ taktiką, kurią kadaise naudojo fašistai.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:46 PM

Vyriausybės pajėgų pranešime sakoma, kad buvo užimtas šalia Donecko esantis apie 40 tūkst. gyventojų turintis Avdijivkos miestas, Kijevo vyriausybei veržiant apsupties žiedą aplink pagrindinę prorusiškų separatistų tvirtovę. 

Kautynės taip pat vyko aplink teritoriją, kurioje yra išsibarsčiusios numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 keleivinio lėktuvo nuolaužos. Vyriausybės pajėgos nurodė vykdančios „valymo“ operaciją Ilovaisko miestelyje, esančiame už maždaug 40 kilometrų į vakarus nuo tos vietos. 

Vyriausybės pastangos stengiasi intensyvinti puolimą, per kelias pastarąsias savaites susigrąžinusios virtinę strategiškai svarbių miestų ir gyvenviečių. Tikimasi, kad joms pavyks atkirsti kelius, kuriais, kaip manoma, Donecke įsitvirtinę sukilėliai yra aprūpinami iš Rusijos. 

Kariškiai nurodė sunaikinę šarvuotųjų mašinų ir sunkvežimių koloną, kirtusią sieną su Rusija trečiadienį paryčiais. Be to, kariai, budintys Dovžanskio pasienio poste, buvo apšaudyti iš Rusijos pusės. 

Tačiau per praeitą naktį vykusius susirėmimus aukų nebuvo, sakoma kariuomenės pranešime. 

Donecko vietos pareigūnų duomenimis, paskelbtais trečiadienio rytą, per pastarąsias 24 valandas žuvo 19 žmonių. 

Susirėmimai taip pat tęsėsi kitoje pagrindinėje sukilėlių tvirtovėje – Luhansko mieste. Vietos pareigūnai sakė, kad per pastarąją parą ten žuvo vienas civilis, o dar dešimt buvo sužeisti. 

Iš Rusijos važiuoja technika

Apie iš Rusijos paryčiais į Ukrainą įvažiavusią šarvuotos technikos koloną Dmitrovkos rajone, kurią po to paskelbė sunaikinusios Ukrainos pajėgos, pranešė ir žurnalistas Romanas Bočkala.

Pasak jo, kolonoje važiavo tankai ir šarvuočiai.

„Šiandien apie 5 val. ryto į Ukrainą neteisėtai įvažiavo Rusijos karinės ir civilinės technikos kolona. Tankai, šarvuočiai, KAMAZ sunkvežimiai, taip pat keletas autobusų – iš visko sprendžiant, su kovotojais.

Apie tai pranešė Ukrainos kariškiai, esantys Luhansko srities Dmitrovkos rajone. Pranešti apie tai štabui sekant karštais pėdsakais buvo neįmanoma. Teroristai nuslopino ryšį“, - „Facebook“ rašė žurnalistas.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarnyba praneša, kad antradienį vakare septyniems tankams iš Rusijos pavyko įsiveržti į Ukrainos teritoriją.

Antradienį apie 22 val. 30 min. pasieniečių būrys iš „Uspenkos“ pasienio punkto užklupo grupę ginkluotų teroristų, kurie bandė prasiveržti iš Ukrainos į Rusiją Avilo-Fiodorovkos kaimo kryptimi, norėdami pasiimti sunkiąją karinę techniką, specialiai jiems paliktą Rusijos kariškių.

Pasieniečiai su jais susirėmė ir neleido pažeisti sienos. Gyvi likę kovotojai buvo priversti pasitraukti nuo sienos.

„Bet kitoje sienos atkarpoje 7 tankams pavyko prasiveržti iš Rusijos Novaja Nadežda kaimo į Ukrainos Dibrovkos kaimą“, - pranešė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarnyba.

Numušė lėktuvą ar ne?

Ukrainos Donecko srityje virš Charcyzko miesto prorusiški separatistai taikėsi numušti Ukrainos karinį lėktuvą, rašo unian.net.

Apie tai pranešė vietos gyventojai iš Charcyzko, kurie tapo įvykio liudininkais.

„Ką tik (apie 9 val.) virš Charcyzko numuštas Ukrainos lėktuvas, danguje buvo matyti 6-7 parašiutininkai“, - pasakojo liudininkai.

Tačiau netrukus antiteroristinės operacijos atstovas spaudai Oleksejus Dmitraškovskis paneigė, kad lėktuvas buvo numuštas. 

„Ši informacija (dėl teroristų numušto Ukrainos lėktuvo) nepatikima. Lėktuvas nebuvo apšaudytas. Skrisdamas lėktuvas pateko į sistemos „Buk“ taikiklį, bet lėktuvas sėkmingai pasitraukė ir nusileido užduoties rajone“, - sakė O.Dmitraškovskis.

Antiteroristinės operacijos štabe aiškina, kad žmonės galėjo klaidingai palaikyti parašiutininkais baltus pėdsakus danguje.

„Išdegintos žemės“ taktika

Antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba praneša, kad atsitraukdami teroristai naudoja „išdegintos žemės“ taktiką, kurią kadaise naudojo fašistai.

„Sėkmingas antiteroristinės operacijos pajėgų judėjimas tarp terorostų sėja paniką. Suprasdami, kad pralaimi, jie bando pritaikyti fašistų „išdegintos žemės“ taktiką ir terorą prieš civilius gyventojus, kad sumažintų vietinių gyventojų pasipriešinimą“, - sakoma štabo pranešime.

Rusijos samdiniai sąmoningai apšaudo miestų gyvenamuosius kvartalus.

„Išdegintos žemės“ taktika – karo metodas, teritorijoje, kuri gali būti užimta priešininko, sunaikinant viską, kas gali būti pasitarnauti tiek priešininko pajėgų, tiek civilių gyventojų gyvybinėms reikmėms.

Naktis - be Ukrainos pajėgų aukų

Tuo tarpu naktis į trečiadienį antiteroristinės operacijos zonoje praėjo be aukų iš Ukrainos pajėgų pusės. Apie tai pranešė antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba.

Naktį prorusiški kovotojai vėl apšaudė antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijas. Buvo sunaikintas automobilis MAZ ir šarvuotas vilkikas, priklausantys Ukrainos pajėgoms.

Per praėjusią parą žuvo 10 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariškių, 55 kariškiai patyrė sužalojimus.

Antradienį nuo samdinių iš Rusijos pavyko išlaisvinti Donecko srities Adejevkos miestelį, pradėta valyti nuo prorusiškų separatistų Ilovaisko ir Pervomaisko miestus. 

Antiteroristinės operacijos pajėgų atstovai tvirtina sąmoningai nenaudojantys visų turimų galimybių. Nenaudojama sunkioji technika, artilerija ir aviacija, siekiant išvengti aukų tarp civilių gyventojų. 

„Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai sąmoningai rizikuoja patys, kad išgelbėtų vaikus, moteris ir paprastus valstybės piliečius. Kariai kalba: „Mes išvaduojame savo namus. Išvaduojame savo mokyklas, į kurias eis vaikai. Rusijos teroristai, samdiniai iš Čečėnijos, Serbijos, Osetijos nesiruošia gyventi Donbase. Mums reikalinga taika, o jiems – chaosas. Todėl jie pasirengę žudyti vaikus, mūsų šeimas, griauti mūsų miestus, namus, griauti fabrikus ir gamyklas. Daryti nusikaltimus Kremliaus įsakymu“, - pabrėžia antiteroristinės operacijos štabas.

Parengė Jurgita Noreikienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.