NATO generolas: Ukrainos paliaubos veikia tik popieriuje

Po Minske pasirašyto taikos plano žuvo du ukrainiečių kariai, sako Ukraina

Vyriausiasis NATO sąjunginių pajėgų vadas Philipas Breedlove'as.<br>AP nuotr.
Vyriausiasis NATO sąjunginių pajėgų vadas Philipas Breedlove'as.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-21 10:49, atnaujinta 2018-01-30 05:58

„Situacija Ukrainoje negera, iš paliaubų tėra likęs tik vardas. Koviniai veiksmai ir apšaudymas artilerija vyksta beveik tokiu pačiu mastu kaip ir prieš pasirašant paliaubas“, - kalbėjo F. Breedlove'as.

Pareigūnas nespekuliavo tiksliais rusų pajėgų skaičiaus Ukrainoje, tačiau teigė, kad jų atvykimas ir išvykimas visiškai nekontroliuojamas.

„Taip jie (Rusijos kariai, - ELTA) vis dar Ukrainoje (...) rusai išlaiko atvirą (Rusijos ir Ukrainos, - ELTA) sieną, esant tokiai neaiškiai situacijai pateikti kokius nors konkrečius skaičius labai sunku. Tačiau žinome, kad pastarąją savaitę Rusijos karių skaičius Ukrainoje žymiai sumažėjo, kai kurios pajėgos grįžo atgal į Rusiją. Tai gerai, tačiau jie negrįžo į namus ir vis dar gali grasinti Ukrainai karine jėga“, - po NATO karinio komiteto konferencijos sakė F. Breedlove'as.

Kaip anksčiau skelbė ELTA, Ukrainos vyriausybė ir sukilėliai rugsėjo 19 d. Minske susitarė dėl papildomų priemonių paliauboms užtikrinti. Kijevo poziciją derybose atstovavęs buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma pranešė, kad bus sukurta 30 kilometrų pločio buferinė zona, iš kurios abi kariaujančios pusės atitrauks sunkiąją artileriją. Iš „sanitarinės“ zonos taip pat bus išvesti visi užsienio samdiniai, uždrausti karinės aviacijos skrydžiai. Trapių paliaubų laikymąsi prižiūrės Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai.

Oficialusis Kijevas teigia, kad Donbaso regione vis dar yra daugiau kaip tūkstantis Rusijos karių, Maskva šiuos kaltinimus vadina absurdiškais ir neigia bet kokį tiesioginį įsitraukimą į konfliktą.

Po Minske pasirašyto taikos plano žuvo du ukrainiečių kariai, sako Ukraina

Ukraina sekmadienį paskelbė, kad nuo šeštadienio, kai Kijevas ir prorusiški separatistai pasirašė naują taikos planą, per kovas šalies rytuose žuvo du jos kariai. 

Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka sakė, kad per pastarąsias 24 val. taip pat buvo sužeisti dar aštuoni Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nariai, tačiau daugiau detalių nepateikė. 

Nuo pradinio ugnies nutraukimo, dėl kurio buvo susitarta rugsėjo 5 dieną, iš viso žuvo 37 civiliai gyventojai ir kariai, bet naujausios aukos yra pirmosios, apie kurias pranešta po to, kai šeštadienį Minske buvo pasirašytas platesnis taikos planas. 

NATO karinio komiteto pirmininku išrinktas Čekijos generolas

Naujuoju NATO karinio komiteto pirmininku šeštadienį Vilniuje išrinktas Čekijos kariuomenės vadas Petras Pavelas. 

Jis šiose pareigose pakeis Danijos generolą Knudą Bartelsą. 

„Linkiu visa ko geriausio savo įpėdiniui ir aš pasitikiu jo patirtimi ir NATO reikalų išmanymu“, - spaudos konferencijoje šeštadienio vakarą sakė K.Bartelsas, pranešęs apie P.Pavelo išrinkimą. 

P.Pavelas K.Bartelą šiose pareigoje pakeis kitąmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.