NATO stebi reikšmingą Rusijos pajėgų atitraukimą iš Ukrainos

NATO pastebėjo reikšmingą Rusijos pajėgų atitraukimą iš Ukrainos teritorijos, tačiau daug karių buvo palikta netoli abiejų šalių sienos, trečiadienį pranešė Aljanso karinis atstovas. 

Donecke vėl skelbiama apie apšaudymus, nors oficialiai tęsiasi paliaubos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Donecke vėl skelbiama apie apšaudymus, nors oficialiai tęsiasi paliaubos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-24 14:36, atnaujinta 2018-01-29 20:43

„Įvyko reikšmingas konvencinių Rusijos pajėgų atitraukimas iš Ukrainos, tačiau tūkstančiai karių tebėra dislokuoti netoli sienos“, – pulkininkas leitenantas Jay Janzenas elektroniniu laišku atsakė į naujienų agentūros „Reuters“ prašymą pakomentuoti padėtį. 

„Dalis Rusijos karių lieka Ukrainoje. Skaičių nustatyti sunku, nes prorusiški separatistai kontroliuoja kelias sienos perėjas, o kariai reguliariai juda per sieną – pirmyn ir atgal. Be to, Ukrainoje veikia Rusijos specialiosios pajėgos, o jas sunku aptikti“, – pridūrė jis. 

Rugsėjo 4-ąją vienas NATO kariškis pareiškė, kad Rusija pasiuntė į Ukrainą kelis tūkstančius karių ir šimtus tankų bei šarvuočių, o dar 20 tūkst. karių sutelkė šalia abiejų šalių sienos. 

Dar prieš savaitę NATO laikėsi nuomonės, kad Rusija tebelaiko Ukrainos teritorijoje apie tūkstantį savo karių, nors jų skaičių pradėta mažinti, kai rugsėjo 5-ąją buvo pasirašyta paliaubų sutartis. 

J.Janzenas sakė, kad šiuo metu taip pat įvyksta mažiau incidentų tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir Rusijos palaikomų separatistų, įskaitant artilerijos smūgius. 

„NATO sveikina šiuos teigiamus ženklus ir ragina visas šalis toliau siekti taikaus krizės sprendinio“, – pažymėjo Aljanso atstovas, pridūręs, kad NATO tebėra susirūpinusi dėl šalia Ukrainos sienos sutelktų didelių Rusijos pajėgų. 

Vėl pranešta apie paliaubų pažeidimą

Antradienio naktį į trečiadienį separatistų užimtame Donecke minosvaidis pataikė į daugiabutį. Tai dar vienas paliaubų sutarties pažeidimas nuo jos pasirašymo rugsėjo 5-ąją, skelbia naujienaų agentūra AP. Tiesa, apie incidentą pranešė tik separatistai.

Ataka esą buvo įvykdyta, nors paskelbta, kad Ukrainos vyriausybinės pajėgos ir separatistai iš buferinės zonos atitraukia sunkiąją ginkluotę.

Donecko atstovai trečiadienį pranešė apie dvi surengtas atakas. Viena įvyko antradienio naktį, kita – trečiadienio rytą. Per vieną iš jų minosvaidis pataikė į daugiabutį. Separatistų teigimu, per atakas mirė du žmonės, tačiau Donecko administracijos atstovai šios informacijos negalėjo patvirtinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.