Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Islamistų siaučiamame mieste moterims lieka vienintelė išeitis

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojai pirmadienį prasiveržė į dalį strategiškai svarbaus Sirijos miesto Kobanės prie sienos su Turkija ir po įnirtingų gatvių kautynių su gynėjais kurdais užėmė tris jo rytinius rajonus. Čia žuvo ir neseniai visame pasaulyje išgarsėjusios dvi jaunos kurdės, kurios ginklu priešinosi islamistams, skelbia BBC ir "Al Arabyia".

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2014, 10:21 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 7:56 AM

Kobanė, taip pat vadinama Ain al Arabu, tapo strateginiu mūšio lauku tarp "Islamo valstybės" ir jos priešininkų, įskaitant Jungtines Valstijas ir kitas Vakarų bei arabų šalis. Užėmusi Kobanę, „Islamo valstybė“ galėtų kontroliuoti ilgą Sirijos sienos su Turkija ruožą.

Džihadistai naujausią Kobanės šturmą pradėjo po tris savaites trukusios apsiausties, surengę virtinę mirtininkų sprogdintojų atakų, kurdų aktyvistas tame mieste Mustefa Ebdi nurodė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Prasiveržę į miestą džihadistai įsitraukė į gatvių kautynes su Kobanę ginančiais kurdais, o šimtai civilių pasitraukė Turkijos sienos link, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacijas „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Jie užėmė pramonės zoną, Maktala al Džadidos ir Kani Arabanės (rajonus) rytų Kobanėje po įnirtingų kautynių su Kurdų liaudies gynybos dalinių (YPG) kovotojais, kurie turėjo mažiau žmonių ir ginklų“, – pridūrė SOHR.

Kurdų kovotojai įsakė pradėti visų civilių evakuaciją iš Kobanės, naujienų agentūrai AFP sakė kurdų atstovas Mustafa Bali, pridūręs, kad apie 2 000 žmonių jau paliko miestą.

Vienas AFP fotografas matė dvi juodas džihadistų vėliavas, iškeltas Kobanės rytinėje dalyje.

Kurdės į nelaisvę nepasidavė

Didėjančią gynėjų neviltį atskleidė incidentai, kai su ginklais rankose besipriešinančios kurdės rinkasi savižudybę, nenorėdamas patekti į islamistų nelaisvę. Manoma, kad teroristų rankose atsidūrusioms moterims gali grėsti išprievartavimas, kiti kankinimai ir galiausiai žiauri mirtis. Islamistai jau viešai įvykdė egzekucijas kelioms kurdėms, prieš tai jas išprievartavę.

Islamistų pyktį skatina vien tai, kad prieš juos kaunasi moterys. Teroristai tiki, kad žuvę nuo moters rankų jie nepateks į rojų, todėl kovojančios kurdės yra ypač medžiojamos.

Viena jų, neseniai visame pasaulyje išgarsėjusi 19-metė mergina Ceylan Ozalp buvo apsupta Kobanės miesto rajone. Likusi be amunicijos ji radijo ryšiu perdavė kitiems kovotojams paprastą "sudie" ir, kaip pranešama, pakėlė ginklą prieš save, panaudodama paskutinę kulką.

Dar rugsėjo mėnesį C.Ozalp išgarsino britų transliuotojo BBC reportažas iš Kobanės miesto.

"Mes nieko nebijome, kovosime iš paskutiniųjų. Verčiau susisprogdinsime, nei leisime paimamos į "Islamo valstybės" narių nelaisvę. Kai jie pamato moterį su ginklu, jie mūsų bijo ir ima drebėti. jie save pasauliui pristato, kaip kietus vyrukus. Bet pamatę mus bėga šalin. Jiems moteris - tik mažas daiktas, bet viena mūsų moteris verta šimto jų vyrų", - dar praėjusį mėnesį BBC teigė kurdė.

Be to, dar viena kurdų kovotoja susisprogdino IS pozicijose į rytus nuo Kobanės, pažymėjo SOHR.. Tai buvo pirmasis žinomas atvejis, kai kurdė kovotoja panaudojo tokią taktiką, labiau įprastą džihadistams, pridūrė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija, kuri gauna informacijos iš šaltinių pilietinio karo krečiamoje Sirijoje.

Sprogdintoja, kuriai buvo 19 metų, buvo visateisė YPG kovotoja Dilar Gencxemis, žinoma slapyvardžiu Arin Mirkan, anksčiau gyvenusi kurdų kontroliuojamame Afrino mieste Sirijos šiaurės vakaruose.

„Ji nukovė dešimtis gaujos narių ir pademonstravo YPG kovotojų ryžtingą pasipriešinimą“, – pareiškė SOHR.

Kitame fronte, IS mirtininkai pirmadienį detonavo du sprogmenų prikrautus sunkvežimius, o per tas atakas žuvo bet 30 YPG kovotojų kurdų mieste Hasakoje šiaurės rytų Sirijoje, pridūrė SOHR.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.