Galvas pjaustantys džihadistai – sunkiai įveikiamas priešas (I)

60 valstybių koalicija prieš 30 tūkstančių džihadistų. Iš pirmo žvilgsnio misija – sunaikinti „Islamo valstybę“ (IV) – daugiau nei įmanoma. Tačiau situacija kur kas sudėtingesnė, negu gali atrodyti, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

Islamo valstybės kovotojų paradas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Islamo valstybės kovotojų paradas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Kudmanienė

Oct 12, 2014, 12:27 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 5:00 PM

Sirijoje ir Irake siautėjanti IV, kuri yra turtingiausia neformali karinė grupuotė, manipuliuoja islamu ir moka gerą atlyginimą savo kariams. Be to, atakos iš oro neefektyvios, o IV kovotojai daug sugeba mūšio lauke ir netgi yra remiami vietos gyventojų.

Pasaulis dabar baiminasi, kad Kobanės miesto, esančio Turkijos ir Sirijos pasienyje, kapituliacija įvykius pakreips neprognozuojama linkme – karinę techniką pasienyje išrikiavusi Turkija vis delsia tapti naujosios koalicijos šerdimi.

Pripažinta karinė jėga

Kai kurie Artimųjų Rytų ekspertai įspėja, kad amerikiečiai, garsiai išreklamavę antiteroristinę kampaniją prieš IV, tik sustiprino šios grupuotės pozicijas. Po juoda vėliava susibūrę džihadistai dabar jaučiasi pripažinta karine jėga pasaulyje, prieš kurią susivienijo net 60 pasaulio šalių.

O kariniai veiksmai prieš IV rodo, kad kovoti su šia grupuote bus nelengva, – vykdant atakas iš oro kas šeštoji auka buvo civilis gyventojas.

Baiminamasi, kad IV Irake bei Sirijoje ir toliau veiks tankiai apgyvendintose teritorijose, todėl bus daug vietos gyventojų aukų.

Tad ilgainiui simpatijos JAV ir jų sąjungininkams esą nuslops.

Jau dabar musulmonų šalyse pasigirsta balsų, kad Vašingtonas sudarė sąjungą su regiono tironais ir diktatoriais, kurie ir yra žmonių skurdo kaltininkai.

Be to, Vakarai ir taip ilgus metus vykdo imperialistinę politiką Artimuosiuose Rytuose.

Pirmuosius sąjungininkų veiksmus iš karto sukritikavo net JAV remiami Sirijos sukilėliai. Esą smūgiai iš oro buvo beprasmiai, o su jais nebuvo tariamasi, kokius strategiškai svarbius objektus reikėtų bombarduoti.

Sąjungininkų atakos ginant kurdišką Kobanės miestą ties Sirijos siena su Turkija irgi menkai paveikė mūšių eigą. IV kovotojai šiuo metu Kobanėje yra apsupę maždaug 10 tūkst. žmonių.

Kobanė svarbi strategiškai

Nors iš pradžių JAV ir jų sąjungininkai neplanavo karinių veiksmų sausumoje, dabar jau manoma, kad būtent jie yra vienintelė reali galimybė įveikti IV.

Kol kas sausumoje jau trečią savaitę kaunasi tik Irako ir Sirijos kurdų pajėgos, ginančios šalia Turkijos sienos esantį Kobanės miestą.

Šio miesto praradimas būtų didžiulė katastrofa regionui – džihadistai kontroliuotų didelį Sirijos ir Turkijos pasienio ruožą, per kurį iš Turkijos pusės prie IV jau prisidėjo tūkstančiai kovotojų iš užsienio šalių.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas neseniai pareiškė, kad pasienyje su Sirija buvo sulaikyti 6 tūkst. į Sirijos pusę bandžiusių pereiti džihadistų iš 80 užsienio valstybių.

Vis dėlto Turkija, net sutelkusi karines pajėgas pasienyje, delsia padėti kurdams, nors šalies premjeras Ahmetas Davutoglu šią savaitę juos pavadino turkų „broliais ir seserimis“.

Turkija kelia sąlygas

Turkijos tikrai nevilioja kaimynystė su IV. Bet Ankara labiausiai nori, kad kristų Sirijos lyderis Basharas al-Assadas. Tai pagrindinė Turkijos Vašingtonui keliama sąlyga.

R.T.Erdoganas ne kartą teigė, kad IV įkūrėjas – būtent B.al-Assadas. Turkijos prezidentas ragina JAV ir Vakarų pasaulį pirma išspręsti B.al-Assado klausimą, o tik tada imtis IV sunaikinimo.

Esą sunaikinus vieną teroristinį darinį, Sirijos diktatorius sukurtų naują – dar aršesnį jo pakaitalą.

Turkija, spalio 2 dieną šalies parlamentui balsavus už prisijungimą prie antiteroristinės koalicijos, yra pasiruošusi tapti aljanso lydere ir net vykdyti veiksmus sausumoje, jeigu tik Vašingtonas sutiktų su Turkijos keliamomis sąlygomis.

O jos – karinių veiksmų prieš B.al-Assadą numatymas ir buferinės zonos sukūrimas Turkijos ir Sirijos pasienyje.

Tačiau abu Ankaros reikalavimai nėra priimtini sąjungininkams. JAV lyderis Barackas Obama šiuo metu didesne grėsme įvardija IV, o ne B.al-Assadą, kurį ir taip laiko lyderiu, praradusiu valdžios teisėtumą.

Turkija, žinoma, neslepia apmaudo. Antai premjeras A.Davutoglu šią savaitę skaudžiai kirto tarptautinei bendruomenei.

„Tie, kurie trejus su puse metų tyliai stebėjo, kaip žūsta 300 tūkst. žmonių, ir ignoravo cheminio ginklo, raketų „Scud“ ir kasetinių bombų naudojimą, dabar staiga bando sukurti tarptautinę nuomonę, esą Turkija privalo išspręsti Kobanės problemą“, – teigė A.Davutoglu.

Ankara dažnai pabrėžia, kad Vakarai ne sykį leido Sirijos diktatoriui peržengti „raudonąją liniją“ ir niekaip jo už tai nenubaudė.

Žurnalisto Omero Tashpinaro nuomone, Turkijai aktyvus dalyvavimas koalicijoje prieš IV neparankus dėl kelių priežasčių.

Esą sunaikinus IV jau ketvirtus metus trunkančio karo Sirijoje nugalėtoju taptų Turkijos nekenčiamas B.al-Assadas.

Jis nuo pat pilietinio karo pradžios bando įtikinti pasaulį, kad Sirijoje kovoja ne sirai, o iš užsienio atvykę radikalūs džihadistai, atstovaujantys geopolitiniams didžiųjų musulmonų pasaulio žaidėjų interesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.