Iš Kobanės traukiasi „Islamo valstybės“ kovotojai

Kaip praneša kurdų pareigūnai,

„Islamo valstybė“ (IS) atsitraukia ir šiuo metu kontroliuoja mažiau nei 20 proc. Kobanės miesto teritorijos.<br>Reuters nuotr.
„Islamo valstybė“ (IS) atsitraukia ir šiuo metu kontroliuoja mažiau nei 20 proc. Kobanės miesto teritorijos.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2014, 10:42 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 11:05 PM

IS džihadistai atsitraukia po intensyvesnių JAV valdomos koalicijos antskrydžių prieš kovotojų pozicijas Sirijoje. JAV pareigūnų teigimu, per pastarąsias dvi dienas iš viso buvo įvykdytos 40 oro atakų. Oro antskrydžiai taip pat buvo įvykdyti kaimyniniame Irake, kur islamistai rengia atakas Anbaro provincijoje.

Tuo tarpu IS džihadistai išplatino dar vieną įkaitu laikomo Johno Cantlie vaizdo įrašą. Kaip ir kitose vaizdo medžiagose smurtas prieš britą nenaudojamas, tačiau jis aiškiai pabrėžė, esą jo gyvybei iškilusi didelė grėsmė.

Dž. Kentlis nelaisvėje laikomas jau antrą kartą. 2012-aisiais džihadistams pagrobus Dž. Kentlį, jis savaitę buvo laikomas surakintomis rankomis ir užrištomis akimis. Tačiau tąkart jam pavyko pasprukti pagelbėjus Laisvosios Sirijos armijai. Antrasis pagrobimas įvyko 2012-ųjų pabaigoje, kai vyras grįžo į Siriją.

Naujasis Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių įgaliotinis Zeidas Ra'ad al Husseinas apibūdino IS grupuotę kaip žmogaus teisių antiteze ir žiauriu, potencialaus genocido judėjimu. Anot jo, pasitelkdama socialines informavimo priemones, grupuotė verbuoja ir plauna smegenis žmonėms visame pasaulyje.

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacijos duomenimis, džihadistų grupuotei prieš mėnesį pradėjus Sirijos pasienyje su Turkija esančios Kobanės puolimą, per šį laikotarpį vien per antžeminius mūšius žuvo mažiausiai 600 kovotojų. Daugiau nei 160 tūkst. kurdų gyventojų paliko gyvenamuosius būstus ir kirto Turkijos sieną.

Grupės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus pavyko išstumti iš beveik visos šiaurinio Sirijos Kobanės miesto teritorijos, BBC sakė kurdų pajėgų vadovė Baharin Kandal. 

Pasak B. Kandal, IS kovotojai atsitraukė iš visų teritorijų, išskyrus du pasipriešinimo židinius rytuose. JAV vadovaujami antskrydžiai padėjo išstumti kovotojus, vien per pastarąsias 24 valandas buvo surengta 14 atakų iš oro. 

Kalbėdama telefonu kurdų vadovė B. Kandal sakė BBC korespondentei, jog viliasi, kad miestas bus „netrukus išvaduotas“. 

Pasak B. Kandal, jos kovotojų dalinio pajėgos papildomos ginklais, reikalingu aprūpinimu ir kovotojais, tačiau nedetalizavo to. 

Mūšis dėl Kobanės laikomas svarbiu išbandymu JAV vadovaujamos koalicijos antskrydžių kampanijai prieš IS kovotojus. 

JAV centrinė vadavietė pranešė, kad bombonešiai ir naikintuvai trečiadienį ir ketvirtadienį surengė 14 antskrydžių prieš IS pozicijas aplink Kobanę. 

„Sėkmingai smogta 19 IS pastatų, dviem IS valdymo ir kontrolės punktams, trims IS mūšių pozicijoms, vienam IS pajėgų sutelkimo centrui ir vienam kulkosvaidžiui“, - sakoma pranešime. 

Pranešama, kad oro antskrydžiai ir toliau padeda „sulėtinti IS veržimąsi, tačiau saugumo situacija Kobanėje lieka silpna“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.