Kobanę ginantiems kurdams JAV numetė ginklų ir šaudmenų

JAV kariškiai sekmadienį

Kobanė<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kobanė<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 20, 2014, 8:29 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 3:52 PM

„Amerikos kariškiai nugabeno ginklų, šaudmenų ir medikamentų kurdų kariuomenei, ginančiai Kobanę“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas. Jis pažymėjo, kad pagalbą suteikė Irako kurdų valdžios institucijos. Pasak jo, taip JAV ketina užkirsti kelią „humanitarinei katastrofai ir masinėms civilių žudynėms, kurios gali įvykti, jeigu „Islamo valstybė“ užims miestą“.

Kaip patikslino JAV ginkluotųjų pajėgų vadovybė, krovinys buvo numestas iš transporto lėktuvų C-130.

Kobanė yra prie Turkijos sienos, ji nuo „Islamo valstybės“ smogikų ginama jau daug dienų. JAV karinės oro pajėgos ne kartą atakavo islamistus miesto apylinkėse, bet šie vis tiek veržiasi į priekį.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad prezidento Baracko Obamos administracija nusprendė numesti iš oro ginklų ir šaudmenų „narsiems“ kurdų kovotojams, ginantiems Sirijos pasienio miestą Kobanę nuo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) ekstremistų, nes jų nepalaikyti būtų „neatsakinga“ ir „morališkai labai sunku“. 

Pirmadienį kalbėdamas Indonezijos sostinėje, J.Kerry sakė žurnalistams, kad JAV administracija supranta savo sąjungininkės Turkijos abejones dėl pasiūlymų aprūpinti kurdų kovotojus, susijusius su kurdų separatistų judėjimu, prieš kurį Ankara yra griežtai nusistačiusi. 

Tačiau susiklosčius dabartinei padėčiai apsiaustame Kobanės mieste, Vašingtonas pripažino, kad absoliučiai būtina suteikti pagalbą jo gynėjams „krizės momentu“, pridūrė JAV diplomatijos vadovas. 

J.Kerry sakė, kad aprūpinimas iš oro veikiausiai bus laikina priemonė ir kad JAV prašė Turkijos leisti kurdų kovotojams iš Irako atvykti į Kobanę padėti savo tautiečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.