Lenkijos opozicijos lyderis: „Rinkimų rezultatai suklastoti“

Lenkijos opozicijos lyderis,

Balsavusių rinkėjų apklausos rodė, kad aiškia persvara rinkimuose pirmavo J. Kaczynskio partija.<br>„Reuters"/„Scanpix" nuotr. iš archyvo
Balsavusių rinkėjų apklausos rodė, kad aiškia persvara rinkimuose pirmavo J. Kaczynskio partija.<br>„Reuters"/„Scanpix" nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 26, 2014, 1:18 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:28 PM

Rinkimai buvo suklastoti. Šiuo metu reikia atskirti, kokiu lygiu jie buvo suklastoti ir kas už tai atsakingas. Viso to pasipelnytojai gana akivaizdūs plika akimi“, - teigė buvęs šalies premjeras.

Parlamente J. Kazcynskis pabrėžė didelį pripažintų negaliojančiais balsų skaičių (17,93 proc.), ragindamas parlamentarus palaikyti įstatymo projektą, kuriuo numatytas išrinktųjų valdymo termino trumpinimas.

Šalyje protesto akcijas išprovokavo po savivaldos rinkimų kilęs skandalas, susijęs su elektroninės balsų skaičiavimo sistemos darbo sutrikimais. Dėl gedimo buvo sunkiau skaičiuoti balsavimo rezultatus. Be to, Valstybinės rinkimų komisijos tarnybines stotis atakavo programišiai. Dėl šių incidentų opozicinės partijos ir kai kurios organizacijos pareikalavo anuliuoti visus rezultatus ir surengti pakartotinius rinkimus.

Valstybinė rinkimų komisija pranešė, kad daugiausiai balsų savivaldybėse gavo valdančioji liberali Piliečių platforma. Tuo tarpu balsavusių rinkėjų apklausos rodė, kad aiškia persvara rinkimuose pirmavo J. Kaczynskio partija.

Negaliojančiais pripažinti 17,93 proc. balsų - penkiais procentais daugiau nei praėjusiuose vietos rinkimuose. 2010-ųjų rinkimuose negaliojančiais pripažinti buvo 4,5 proc. balsų.

„Mes privalome skelbti pavojaus signalą ir išgelbėti Lenkijos demokratiją“, - tvirtino opozicijos lyderis, pakartodamas savo planus gruodžio 13-ąją surengti maršą.

Šalies prezidentas Bronislawas Komorowskis pirmadienį sakė, kad visada po rinkimų rezultatų vieni yra jais patenkinti, kiti nusivylę. Tai normalu demokratijoje, įsitikinęs vadovas.

„Svarbu įsidėmėti, kad rinkimų rezultatai sprendžiami pagal rinkėjų tikruosius balsus, o ne pagal apklausas“, - sakė šalies prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.