Lenkija ketina pirkti raketų „Tomahawk“, Rusija supyko

Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas pareiškė, kad jo vyriausybė planuoja įsigyti sparnuotųjų raketų „Tomahawk“ iš Jungtinių Amerikos Valstijų arba kitų tiekėjų.

„Tomahawk“ gali būti paleidžiamos iš įprastinių arba sunkiai aptinkamų povandeninių laivų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Tomahawk“ gali būti paleidžiamos iš įprastinių arba sunkiai aptinkamų povandeninių laivų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 12, 2015, 12:31 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 8:33 PM

Lenkija pastaruoju metu buvo smarkiai susirūpinusi dėl iššūkių savo saugumui, keliamų ginkluoto konflikto kaimyninėje Ukrainoje ir su juo susijusio Rusijos vaidmens.

Lenkijos gynybos ministerija paragino piliečius dalyvauti karinės parengties mokymuose ir dar labiau stengiasi modernizuoti šalies ginkluotąsias pajėgas. Vasarą Lenkijoje planuojama surengti dideles NATO ir tarptautines karines pratybas.

T.Siemoniakas ketvirtadienį Lenkijos radijui sakė, kad šalis norėtų įsigyti raketų „Tomahawk“. Jomis planuojama apginkluoti tris povandeninius laivus, kuriuos Varšuva planuoja nusipirkti iki 2030 metų.

„Mes klausiame visų, kurie gali tiekti tokius ginklus, amerikiečių – taip pat“, – aiškino T.Siemoniakas.

Rusija reagavo piktai

Tokie Lenkijos planai akimirksniu sulaukė reakcijos Rusijoje. Aukšto rango Rusijos kariškis pareiškė, kad ketinimai įsigyti povandeninių laivų, kurie būtų apginkluoti sparnuotosiomis raketomis „Tomahawk“, yra akivaizdžiai nukreipti prieš Rusiją.

Komentuodamas Lenkijos gynybos ministro T.Siemoniako pareiškimą, kad Lenkija iki 2030 metų planuoja įsigyti tris povandeninius laivus, kurie būtų apginkluoti raketomis „Tomahawk“, buvęs Rusijos gynybos ministerijos Pagrindinio tarptautinio karinio bendradarbiavimo departamento vadovas generolas pulkininkas Leonidas Ivašovas sakė: „Aišku, kad lenkai įsigis tų sparnuotosiomis raketomis apginkluotų laivų dėl Rusijos. Tai akivaizdžiai prieš Rusiją nukreiptas žingsnis. Žinant, kad Varšuva visiškai priklausoma nuo Vašingtono, tai tikriausiai daroma pagal JAV nurodymus.“

L.Ivašovo nuomone, Rusija turėtų imtis atsakomųjų karinių žingsnių, reaguodama į naujas grėsmes Baltijos jūroje.

Galingas strateginis ginklas

Sparnuotosios raketos „Tomahawk“ yra leidžiamos iš antvandeninių ir povandeninių laivų. Pasaulio dėmesį šie ginklai patraukė per pirmą Persijos įlankos karą, 1991 metais.

Tuomet JAV į taikinius Irake paleido 288 tokias sparnuotąsias raketas, kurios kėlė siaubą irakiečiams. Naujausios „Tomahawk“ versijos gali gabenti iki 900 kg sveriančią įprastinę kovinę galvutę arba branduolinį užtaisą.  Lenkija branduolinių ginklų neturi, tačiau spėjama, kad ši šalis ruošiasi prisijungti prie NATO branduolinių ginklų dalijimosi programos. Šios programos dalyvės yra Vokietija, Nyderlandai, Belgija, Italija gali JAV branduoliniais ginklais apginkluoti savo lėktuvus.

Karo metu specialiai paruošti šių šalių orlaiviai bei pilotai, JAV sutikus, galėtų panaudoti branduolinius ginklus prieš numatytus taikinius. Lenkija pernai pirmą sykį pasiuntė savo naikintuvus F-16 ir jų pilotus dalyvauti pratybose, kuriose praktikuota suduoti branduolinius smūgius.

NATO branduolinių ginklų dalijimosi programa neapsiriboja vien aviacija – JAV branduolinės galvutės gali būti skiriamos ir sparnuotosioms raketoms „Tomahawk“, kurias turi JAV ir Karališkasis Laivynas.

Bet net ir be branduolinės galvutės „Tomahawk“ gali būti naudojamas kaip strateginis ginklas, mat ši sparnuotoji raketa, priklausomai nuo modelio modifikacijos taikinį gali pasiekti iš už 1 tūkst. ar net 1,8 tūkst. km.

Tai reiškia, kad iš Baltijos jūroje esančio povandeinio laivo paleidę tokią sparnuotąją raketą lenkai teoriškai gali smogti tiek Maskvai, tiek Sankt Peterburgui ar juo labiau Rusijos Vakarų karinėje apygardoje eantiems kariniams taikiniams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.