Irake su žeme sulygintas buvusio šalies lyderio S.Husseino kapas

Per mūšius netoli Irako miesto Tikrito beveik su žeme buvo sulygintas nuversto šalies lyderio Saddamo Husseino kapas, skelbia BBC.

Per mūšius sugriautas S.Husseino kapas.<br>AP nuotr.
Per mūšius sugriautas S.Husseino kapas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 16, 2015, 7:45 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 9:48 PM

Naujienų agentūros „Associated Press“ filmuotoje medžiagoje matyti, kaip mauzoliejus miesto pietuose virto griuvėsiais, o S.Husseino nuotraukos pakeistos į šiitų kovotojų vėliavas ir jų lyderio nuotraukas.

Irako kariai ir Irano remiamos nereguliariosios šiitų pajėgos dalyvauja mūšyje, norėdami iš Tikrito išstumti „Islamo valstybės“ (IS) kovotojus.

Pernai vietiniai sunitų gyventojai pranešė, kad S.Husseino kūną pergabeno į kitą, neatskleistą vietą.

Šiuo metu kovos suintensyvėjusios Tikrito šiaurėje ir rytuose. Irako saugumo pajėgos pasiryžo pasiekti miesto centrą per 48 valandas.

„Tai viena teritorijų, kurioje IS kovotojų daugiausia, kadangi čia yra S.Husseino kapas“, – nurodė šiitų atstovas.

Islamistai rugpjūtį pranešė, kad buvusio Irako lyderio kapas buvo galiausiai sunaikintas, tačiau vietos pareigūnai šią informaciją paneigė ir nurodė, kad mauzoliejus buvo tik apgadintas.

Iš Tikrito kilęs S.Husseinas buvo sulaikytas JAV karinių pajėgų 2003 m. Irako tribunolas pripažino jį kaltu dėl šiitų musulmonų ir kurdų žudymo. 2006 m. lyderis buvo pakartas, o nuo 2007 n. jo kūnas buvo laikomas mauzoliejuje.

Pasak Irako žiniasklaidos, ištikimi pavaldiniai pernai išgabeno iš mauzoliejaus lyderio kūną, baimindamiesi mūšių nuostolių. Birželį Tikrito miestą, kuriame yra mauzoliejus, užėmė IS kovotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.