Britų kariai apmokys ukrainiečius gintis nuo separatistų

Britų kariškiai netrukus pradės treniruoti Ukrainos armijos kariškius, kovojančius su prorusiškais separatistais. 35 iš Jungtinės Karalystės pasiųsti kariškiai ukrainiečius apmokys pietiniame mieste Mikolajive, kur praleis apie du mėnesius, praneša BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2015, 3:33 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:33 AM

Į Ukrainą atvykę britų kariškiai apmokys medicinos pagalbos ir gynybos taktikų bei suteiks ukrainiečiams nemirtinos karinės įrangos: pirmosios pagalbos rinkinius, miegmaišius, naktinio matymo žiūronus. Patys britų kariškiai čia atvyks jau kitą savaitę.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas teigė, kad šalis „iš tiesų labai dėkinga“ už paramą ir pagalbą „saugant taiką ir stabilumą Europoje“, tačiau Jungtinę Karalystę kritikuoja Rusija. Premjeras kalbėjo, kad šią pagalbą mato, kaip „pirmąjį žingsnį“ ir tikisi, kad sulauks didesnės paramos iš ES šalių.

„Prašau, padėkite mums apginti savo šalį ir jūsų taiką“, – kalbėjo A.Jaceniukas.

Šis naujas planas buvo paskelbtas Jungtinės karalystės premjero Davido Camerono praėjusį mėnesį. Tai – pirmas kartas, kai Vakarų valstybė vykdo ilgo laiko karinio parengimo programą Ukrainoje nuo tada, kai šalyje įsiplieskė konfliktas sus separatistais.

Apie Ukrainos karius treniruosiančius instruktorius jau yra užsiminusi ir JAV valdžia; jie ketino pasiųsti savo batalioną, kad šis paruoštus tris ukrainiečių batalionus.

Nors šalyje šiuo metu įsigaliojusios vasario 15 d. pradėtos paliaubos, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka teigia, kad apšaudymų vis tiek pasitaiko.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pažymėjo, kad šis britų žingsnis įtampos konflikto zonoje tikrai nesumažins.

„Instruktorių iš užsienio buvimas Ukrainoje negali palengvinti konflikto sprendimo. Žinoma, jau daug kartų sakyta, kad (šie veiksmai) neskirti prisidėti prie pasitikėjimo stiprinimo ar įtampos palengvinimo konflikto zonoje, – šakė D.Peskovas. – Galima aiškiai pasakyti, kad visa tai negelbsti susitarimams“.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip Lietuvos pramonė atsilieps į gynybos programas?