Britai įsikibo versijos, kad aviakatastrofą Egipte sukėlė bomba

JAV ir Britanijos žvalgybos

Didžiosios Britanijos ir JAV žvalgybos tarnybos pranešė apie žinomų fanatikų kontaktus tame regione.<br>AP nuotr.
Didžiosios Britanijos ir JAV žvalgybos tarnybos pranešė apie žinomų fanatikų kontaktus tame regione.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 6, 2015, 1:17 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 12:47 PM

Dienraštis „The Times“ nurodė, kad ta informacija buvo surinkta per JAV ir Britanijos bendrą žvalgybos operaciją, per kurią „naudojant palydovus buvo sekami elektroniniai ryšiai“ tarp džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų Sirijoje ir Egipte. Laikraštis savo informacijos šaltinio neįvardijo.

„Tų žinučių tonas ir turinys įtikino analitikus, kad bombą į lėktuvą įnešė keleivis arba oro uosto antžeminių tarnybų narys“, – rašo „The Times“, kuriam pastaruoju metu buvo suteikta reta galimybė bendradarbiauti su Britanijos žvalgybos agentūra GCHQ.

Vis dėlto Britanijos premjero Davido Camerono atstovė atsisakė komentuoti tą pranešimą, sakydama, kad „mes nesileisime į žvalgybos reikalų detales“.

Britanija laikinai sustabdė skrydžius iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho, kur šiuo metu atostogauja apie 20 tūkst. Jungtinės Karalystės piliečių, ir į jį, remdamasi naujausia žvalgybos informacija.

Kaip rašo dienraštis „The Daily Telegraph“, ta „gyvybiškai svarbi informacija“ paaiškėjo, kai Britanijos ir JAV žvalgybos tarnybos „pranešė apie žinomų fanatikų kontaktus tame regione“.

„Britanijos šnipai perėmė žinučių, kurios rodo, kad ISIL ekstremistais suplanavo didelę teroro ataką tame regione, – pažymėjo laikraštis, irgi neįvardydamas savo šaltinių. – Jų sekimas atskleidė „pašnekesius“ likus kelioms dienoms iki katastrofos apie artimiausiu laiku turinčią įvykti ataką.“

Tuo tarpu reportažus saugumo temomis kuriantis nacionalinio transliuotojo BBC korespondentas Frankas Gardneris nurodė, jog Britanijos saugumo tarnybos įtaria, kad kažkoks asmuo padėjo sprogstamąjį užtaisą Rusijos lėktuvo bagažo skyriuje prieš laineriui pakylant.

Tuo metu Nyderlandų oro bendrovė KLM penktadienį atsisakė priimti registruotą bagažą į savo rytinį reisą iš Kairo į Amsterdamą, kai Britanija ir Jungtines Valstijos pareiškė, jog Egipte sudužęs Rusijos lėktuvas galėjo būti susprogdintas.

Į KLM 554-ojo reiso lėktuvą buvo įleidžiami tik keleiviai su rankiniu bagažu, sakoma oro bendrovės pranešime, kuriame rašoma, jog „remiantis nacionaline ir tarptautine informacija, taip pat dėl atsargumo KLM neleis gabentis registruoto bagažo“.

Tas lėktuvas sėkmingai atskrido į Amsterdamą 7 val. 42 min. vietos (8 val. 42 min. Lietuvos) laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.